3. september: Monopolil on päitsed peas

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa oli üks esimesi maakondlikke vee–ettevõtteid, kes sai uue korra kohaselt kinnitatud vee– ja kanalisatsiooni hinna. Kui varem oli Haapsalu Veevärgi hinnapoliitika kujundaja omavalitsus ehk enamusaktsiate omanik Haapsalu linn, siis nüüd teeb seda Konkurentsiamet.

Et Konkurentsiamet on erapooletu ja omavalitsuse volikogu poliitikuist ka pädevam, on hind tõsisemalt läbi kaalutud ja põhjendatud. Haapsalu Veevärk pidi uut hinda ootama tervelt neli kuud ja tõendama, et just sellist hinnatõsu on vaja. Kui varem võis monopoolset vee–ettevõtet kahtlustada ülemäärases ahnuses, siis nüüd seab Konkurentsiamet kõigile ette tulukuse määra, mis tänavu on kuni 8,18%.

Rahulolematud võivad olla nüüd aga omavalitsused, kes ei saa enam vee hinnas kaasa rääkida. Kohalikud poliitikud võivad küll tahta hinda kunstlikult all hoida, aga head nahka sellest ei tule. See õõnestab vee–ettevõtte võimekust ja mõjub varem või hiljem ka tarbija rahakotile, sest kui süsteemi ei ole korralikult hooldatud, on hiljem kulutused veel suuremad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments