Piiskopilinnuses tähistati vabakslaulmise lugu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäev ühendas Läänemaa kogudused, ilmaliku ja kirikurahva

 

Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeva tähistamine laupäeval Haapsalus kulmineerus oikumeenilise tänujumalateenistusega lossihoovis, kuhu tuli paar tuhat kuulajat.

Hiiglasuurele lavale mahtus 300 lauljaga ühendkoor ja mitukümmend kõrget kirikutegelast Eestist, Saksamaalt ning Soomest.
Nõukogude okupatsioonist vabanemise 20. aastapäevale pühendatud tänujumalateenistuse üks atraktiivsem osa oli poolesaja mootorratturi sõit läbi linna. Iga rattur tõi linnusesse Eesti sinimustvalge, mis anti üle kaitseliitlastele. Kaitseliitlased viisid need koos kõigi Eesti maakonnalippudega linnusevallile, kus moodustus lippudest hiljem rist.

Eesti ühtsust sümboliseerinud maakonnalippude kohta ütles Lääne maavanema kt Merle Mäesalu oma kõnes, et ühtekuuluvust võiks rohkem olla ka argipäeval.
„Ei ole meie ja nemad, on ühine Eesti,” ütles Mäesalu.

Tänujumalateenistus tähistas ühtlasi Läänemaa esimese suure misjoniürituse 20. aastapäeva.
Kui toona oli peaesineja Kalevi Lehtinen Soomest, siis nüüd pidas kirgliku jutluse Tartumaa praost Joel Luhamets. Tema jutlus keskendus küsimusele, mida Jumal inimeselt ootab. Ta meenutas, et Sigmund Freud ei uskunud jumalat, aga kogu elu Jumalat uurides leidis ta, et maailmas pole mitte ühtki jumalata rahvast. Või kui neid on kunagi ka olnud, ei ole neist järel enam mitte mingit märki.

Konverentsil „Laul ja vabadus” Haapsalu Jaani kirikus meenutati kiriku rolli 20 aasta tagustes sündmustes. Toona olid ühiskonna ootused kiriku suhtes väga kõrged, sest kirikus nähti eestluse ja vabaduse ideaalide kandjat.
„Kiriku juures oli säilinud see, mis vahepeal oli jalge alla tallatud,” kõneles varem Läänemaal teeninud Tartumaa abipraost ja Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm.

Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam ütles oma ettekannet lõpetades, et kiriku roll on kõikjal tarbimisühiskondades vähenenud, aga kirik jääb püsima ka moodsas maailmas.
„Hävinud on impeeriumid, aga mitte kirik, sest kirik on sild ajaliku ja igaviku vahel,” ütles Kelam ajaloole tuginedes.
Pärast tänuteenistust näitas Jaan Kolberg toomkirikus oma uut filmi „Kaks päeva augustis”, mis esilinastub sel nädalal ka televisioonis.

Taasiseseisvumispäeva lõpetas rokikontsert linnuseõuel, mille andsid Lääne–Nigula Flammo ja soomlaste Idän Ihmeet.
Missio üritused jätkuvad terve selle nädala, neid jagub igasse Läänemaa kogudusse, olgu tegemist luterlaste, baptistide, õigeusklike, metodistide, adventistide või vabakogudusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments