Gümnaasiumi pääseb konkursita

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Wiedemanni 10. klassi tüdrukud Laura Väli ja Hanna Sein peavad oma kooli parimaks. Foto: Arvo Tarmula
Wiedemanni 10. klassi tüdrukud Laura Väli ja Hanna Sein peavad oma kooli parimaks. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa gümnaasiumides on konkurss olematu ja lapsi napib, kuigi enamik nõuab sisseastujailt vaid rahuldavaid hindeid tunnistusel. Ainsana said tänavu oma õpilasi valida Noarootsi gümnaasium ja Haapsalu Wiedemanni gümnaasium.

Lihula gümnaasiumi 10. klassi nimekirjas oli selle nädala alguses kaheksa last. „Kolm–neli peaks veel tulema,” ütles sekretär Liia Põld. Kõik kaheksa on oma koolist. Varem on tuldud ka Lõpelt, Kasarist, Martnast, mõned Virtsust.
Et klassi täitumuse alampiiri pole, kavatseb Lihula 10. klassi avada ka juhul, kui lisa ei tule. „Nii vähe pole varem olnud,” nentis Põld. 11. klassis on 20 ja 12. klassis 19 last: kokku gümnaasiumiosas 47 last.

„Kummaline aasta, muidu on ikka juba puhkusele minnes 10. klass täis,” ütles Kullamaa keskkooli direktor Meelis Välis. Kullamaa 10. klassi nimekirjas on 11 last Kullamaalt, Märjamaalt ja Virtsust, varem on tuldud ka Martnast, Kasarist, Vana–Vigalast ja Ridalast, harva ka Ristilt.
Välis oma tööaastaist nii väikest 10. klassi ei mäleta, lapsi on olnud ikka üle 20. Praegused 11. ja 12. klass on maakooli kohta üsna suured: 11. klassis on 25 ja 12. klassis 28, kokku keskkooliosas 64 last.

Täpselt sama suur on Taebla gümnaasiumiosa, kus ollakse  maakoolidest ainsana rahul ka 10. klassi täitumusega. Septembris alustab Taeblas 23 kümnendikku 11. klassi 21 ja 12. klassi 20 vastu.
„Suures osas oma lapsed. Meil seda muret pole, et paremad ära läheks,” ütles Taebla direktor Jaanus Mägi. Tulijaid on ka Ridalast, Ristilt, Martnast ja Haapsalust. Mägi sõnul pole Taeblas juba aastaid klassis olnud alla 20 lapse.
Haapsalu gümnaasium avab ka tänavu tavapärased kaks 10. klassi, kuid konkurssi ei ole. 10. klassi nimekirjas on 50 last, kuigi võiks olla üle 60.
„Aastad on erinevad,” ütles õppealajuhataja Ülle Lobjakas. Kokku on gümnaasiumiosa nimekirjas 122 õpilast.
Ainsana said tänavu oma õpilasi valida Noarootsi ja Wiedemanni gümnaasium. Wiedemannis alustab 1. septembril 61, Noarootsis 65 uut gümnasisti.

Mõlemas koolis on sisseastumiskatsed. Väljaspool pingerida pääseb Noarootsi, kui keskmine hinne on 5,0, Wiedemanni keskmisega 4,2. Hiigelkonkursside aeg on läbi ka Noarootsis, aga õpilaste puudust pole. Klassid on täis ja praegugi on ootel lapsi, kes augusti lõpus katsetel pretendeerivad võimalikele vabanevaile kohtadele, kui mõni sissesaanu siiski otsustab mõne teise kooli kasuks, rääkis kooli sekretär Viktoria Mitman.
Noarootsis jätkavad õpinguid Wiedemannis 9. klassi lõpetanud Anni Rahuvarm ja Vormsi kooli lõpetanud Helle–Mari Ojasoo. „Suur kergendus oli, kui saime teada, et saime sisse,” kinnitasid tüdrukud nagu ühest suust ja lisasid, et ikka suur pabin oli sees.
Kui Noarootsi poleks õnnestunud saada, olnuks tüdrukute teine valik Wiedemann.

Wiedemannis 9. klassi lõpetanud Hanna Sein ja Laura Väli jätkavad oma koolis. „See lihtsalt on kõige parem kool,” ütlesid tüdrukud.
Kummalgi polnud sissesaamisega muret: Hanna sooritas testi parimale tulemusele, Laura oli pingereas kolmas.
„Kuigi kooli tulevik on koolireformi tõttu ebamäärane, hoiatame kõiki, et remont on tulekul, aga ikka tahetakse tulla,” ütles Wiedemanni gümnaasiumi õppealajuhataja Leidi Schmidt.
Ka Schmidt pidas aastat varasemaist vaesemaks, aga kõik soovijad siiski üle kooliukse ei pääse.  „Oleme jätnud varem ja jätsime ukse taha ka tänavu,” ütles ta.
Üldse õpib Wiedemanni gümnaasiumiosas 186 last. Noarootsi gümnaasiumi nimekirjas on 166 last.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

Very informative blog.

girls boots
10 aastat tagasi

I loved your article.Much thanks again. Want more.

Texas
10 aastat tagasi

I value the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

affordable health insurance
10 aastat tagasi

Very informative article.Really looking forward to read more. Will read on…

online business
10 aastat tagasi

I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.