Läänemaa turismi hoiavad üleval Haapsalus suvitajad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

kasjfklasjfkjas
MTÜ Läänemaa Turismi juhi sõnul on jaanuari alguses Haapsalus peetav Vene laat suurepärane näide üritusest, mis toob maakonda mujalt pärit eestlasi ja loodetavasti ka parajasti mujal Eestis viibivaid turiste. Ainult talvelaada pärast ükski välismaalane aga Eestisse sõitma ei hakka. Foto: Arvo Tarmula
MTÜ Läänemaa Turismi juhi sõnul on jaanuari alguses Haapsalus peetav Vene laat suurepärane näide üritusest, mis toob maakonda mujalt pärit eestlasi ja loodetavasti ka parajasti mujal Eestis viibivaid turiste. Ainult talvelaada pärast ükski välismaalane aga Eestisse sõitma ei hakka. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa majutusasutustes ööbinud turistide hulk on küll viis aastat järjekindlalt kasvanud, kuid ainult Eestist pärit suvitajate arvel, selgub statistikaameti andmetest.

Välis– ja talviste turistide hulk püsib juba mitu aastat ühel tasemel. Näitajad on kõige kesisemad siis, kui kaks viimast kokku panna. Nimelt käis Läänemaal viimasel sügisel nelja aasta kõige väiksem hulk välisturiste.

Loodusturismiettevõtja Tarvo Valker kirjutas 28. jaanuari Lääne Elu arvamusküljel, et selline madalseis tuleneb MTÜ Läänemaa Turismi tehtud põhimõttelistest vigadest.

„Puudu on maakonna terviklikust turundusest,” ütles Valker.

Tema hinnangul tuleb turistide üldarvu pidev kasv Haapsalu suveürituste arvel. Kultuurisuve promotakse jõudsalt ja Haapsalus käib aasta–aastalt üha enam eestlasi.

Ülejäänud maakonna, eriti loodusturismi ja rannarootslaste alade turundamise töö on puudulik, kuid just need alad võiksid Valkeri sõnul tuua külastajaid Läänemaale ka välismaalt ja talviti.

Näiteks võiks reisiajakirjadele pakkuda Läänemaad tutvustavaid fotoreportaaže, Läänemaa Turismi kodulehel aga avaldada piltidega rikastatud nõuandeartikleid maakonna külastamiseks, tõi Valker ideid.

„Oleme neljandat aastat paigal, aga pole suudetud ette võtta mitte midagi olukorra parandamiseks. Pole toimunud isegi nõukogu–poolset süvaanalüüsi,” lisas Valker.

„Kui vaadata Pärnu– või Saaremaad, siis trendid on samad, aga nad on alati meist edukamad. See viitab süsteemsele veale, midagi on siin tehtud valesti,” ütles Valker.

Altmõisa, Teeääre ja Kongo on talvega rahul

Ka Ridala vallas töötava Altmõisa külalistemaja perenaine Meeli Lokk toonitas, et Läänemaale turistide toomise töös on oluline just terve piirkonna ühtne mainekuvand — nagu näiteks Setumaal.

„Alati saaks paremini, aga ma ei oleks kriitiline Läänemaa Turismi suhtes. Mainekujundust peab tegema iga päev, aga tulemus ei tule nii kiirelt kätte,” ütles ta.

Altmõisa rahvas kurta ei saa — tänavune talv on esimene, mil külastajaid jätkub igaks kuuks ja broneeringuid on tehtud juba septembrini välja.

Lokk lisas, et seni on külastajate arvu üleval hoidnud ettevõtte enda internetiturundus ja suust suhu reklaam, mitte maakondlik turundustöö.

Välismaalasi võiks Loki sõnul rohkem käia küll, aga ka nende arv on kasvanud — eriti loodusturistide ja näiteks jahimeeste arvel.

Haapsalu Kongo hotelli juhataja Kristiine Peramets rääkis, et neil on kasvanud nii suviste kui ka talviste Eesti külastajate hulk, kuid välisturistide arv seisab tõepoolest paigal.

Et vähemalt eestlaste hulk kenasti kasvab, on Perametsa hinnangul osaliselt Läänemaa Turismi töö vili.

Kolm nišši

„Suveüritusi on lihtsam teha ja neid tuleb aina juurde. Selles mõttes loomulik areng,” põhjendas statistikat MTÜ Läänemaa Turismi juht Jane Möll.

„Talvist toodet on keerulisem pakkuda — võime rääkida jääteest ja muinasjutulisest talvisest kuurordist, aga ilma lubada ei saa,” lisas ta.

Terve Lääne–Eesti piirkonna turismiarenduse juhi Anneli Haabu sõnul on ka see, et Pärnu– ja Saaremaa Läänemaad turistide arvult edestavad, loogiline ja paratamatu.

„Pärnu linn on suurem, spaasid on rohkem, ka ööklubisid, teatrit, kontserte. Saaremaa on saar, saare omapära töötab ja mõjutab,” selgitas ta.

Nii Mölli kui ka Haabu hinnangul on suurimad talvised turistimagnetid spaad ja n–ö jõulumaad, neid aga ükski MTÜ ettevõtjate eest Läänemaale juurde luua ei saa.

„Nagu öeldakse — kõige parem turundus on tootearendus,” nentis Haabu.

Ühtse mainekujunduse, n–ö Setumaa loomisest poleks Mölli ja Haabu sõnul Läänemaale välismaalaste peibutamisel erilist kasu.

Maakonnas on selgelt kolm nišši: Haapsalu kui idülliline kuurort ja kohvikulinn, rannarootslaste pärand ja Matsalu kandi loodus. Need kolm on aga eri sihtrühmadele.

„Venelane ei tule, kui talle rannarootslaste pärandist rääkida,” nentis Möll.

Ööbimiste arv
Ööbimised Läänemaal turisti elukohariigi järgi

2010
Kokku 165 111
Eesti 63 245
Välismaa 101 866
2011
Kokku 169 121
Eesti 66 523
Välismaa 102 598
2012
Kokku 178 477
Eesti 79 660
Välismaa 98 817
2013
Kokku 177 067
Eesti 85 082
Välismaa 91 985

Ööbijate arv
Läänemaal majutatud inimesed elukohariigi järgi

2010
Kokku 64 373
Eesti 35 633
Välismaa 28 740
2011
Kokku 65 425
Eesti 34 339
Välismaa 31 086
2012
Kokku 67 853
Eesti 38 929
Välismaa 28 924
2013
Kokku 70 163
Eesti 41 704
Välismaa 28 459

Allikas: statistikaamet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rahast paljaks
10 aastat tagasi

ja seda juba haapsalu rongis, õpetame kamba taskuvargaid välja, kes sellega tegelema hakkavad, ning probleem lahendatud

läänlane
10 aastat tagasi

tüüpiline jutt, kuidas midagi teha ei saa. Venelastele tuleb siis tsaariteemat müüa, loogiline ju. Läänemaal on puudu kosstööst – kõik on kõigile konkurendid ja püüavad turisti ainult enda hoovi tõmmata. Oluliselt rohkem raha jääks piirkonda kui seda turisti heas mõttes käest kätte maakonna piires ringi loksutada. Ehk kui praegu ei huvita turismiettevõtjat ega katusorganisatsiooni see kuidas turisti võimalikult kaua paigal hoida vaid eesmärk on siia võimalikult palju turiste saada. Vale lähenemine. Me ei suuda kunagi võistelda rikkamte ja atraktiivsemate piirkondadega. Seega siia mingil segasel põhjusel (nagu ma aru saan, siis Läänemaa Turismist see väga ei sõltu) sattunud turistid tüleb lihtsalt… Loe rohkem »