Sotsid tahavad muuta Virtsu sadama jäävabaks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Riigikogu sotsiaaldemokraadid esitasid majandus- ja kommunikatsiooniministrile arupärimise, miks Virtsu sadamat talviti jäävabana ei hoita.

Põhikriteeriumid talvesadamate valimisel, mida riik kohustub jäävabana hoidma, on sadama kauba-, või reisijatekäive. Kuid sellele lisaks võib aluseks olla ka sadama regionaalne tähtsus, mis Virtsu sadamal on suur, seisab kirjas.
 
Virtsu sadam kuulub riigile ja seda haldab AS Saarte Liinid. "Mööname, et sealne tänane 400 000 tonni suurune aastane kaubakäive ei vasta kokkuleppelisele 750 000-tonnisele kaubakäibele," seisab arupärimises. "Samas ei võimalda jäämurdeteenuse puudumine sadama kaubakäivet suurendada, tulemuseks on sadama ja piirkonna majanduse arengu pidurdumine."
 
Sotsiaaldemokraadid ootavad majandus- ja kommunikatsiooniministrilt vastuseid järgmistele küsimustele: 
 
* Kas ministri arvates on õiglane moonutada sadamatevahelist konkurentsi läbi riigipoolse jäämurdeteenuse osutamise?
 
* Kas on kaalutud Virtsu sadamale riigipoolse jäämurdeteenuse osutamist, lähtudes sadama regionaalsest tähtsusest?
 
* Kuna Pärnu ja Virtsu sadamad asuvad üksteisele suhteliselt lähedal, moodustades nn paarissadamad (nagu näiteks Kunda ja Sillamäe) ja nende lahtihoidmine ei tekita majanduslikult suuri lisakulusid, siis kas riik võiks vaadelda neid kui ühtset jäämurdeobjekti.
 
* Kuidas minister hindab Jäämurdmise arengukava 2006-2013 senist toimimist ja mõju eksportvedudele ja transiitvedudele.
 
Arupärimise esitas Kalev Kotkas neljapäeval, teised arupärijad on  on Marianne Mikko, Neeme Suur, Karel Rüütli ja Jaan Õunapuu.
 
SDE Riigikogu fraktsiooni nõuniku Kai Kalamehe sõnul ei ole veel teada, millal minister Parts parlamendi ette vastama tuleb.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei tea nüüd
12 aastat tagasi

kas sotsid ikka raevukalt võitlevad püsiühenduse vastu…või keelgi saarlastest äkki? Aga siis ta tõenäoliselt teeb seda sellepärast, et ta on sedasorti saarlane, aga mitte sellepärast, et on sots.

Lihtne küsimus
12 aastat tagasi

Miks sotsid raevukalt püsiühenduse vastu võitlevad, kui ise tahavad vaba liikumist`?