Nelja hukkunuga lõppenud õnnetuse põhjustanud autojuht oli joobes

Madiken

madiken@le.ee

Ekspertiis tuvastas Haapsalu lähistel juhtunud nelja hukkunuga liiklusõnnetuse põhjustanud sõiduautojuhil 2,2 promillise ehk keskmise joobe.

Autoroolis istus sündmuskohal surnud 23–aastane Madis Kruusma, kes kaks tundi varem, kell viis puhus Haapsalus politsei alkomeetrisse nulli.

Õnnetusse sattunud BMW–d kontrollis politseipatrull laupäeva öösel kell kaks ja kell viis Haapsalu kesklinnas.

Politsei pressiesindaja Kaja Kuke sõnul istus esimesel korral roolis keegi teine, teisel korral aga esialgseil andmeil auto omanik Madis Kruusma ise. Mõlemad juhid olid autos üksi ja kained.

„Kontrollimise põhjuseks oli mõlemal korral väljakutsuv sportlik sõidustiil, järsk kiirendamine ja sõiduk tegi ümberehitatud summutite tõttu tugevamat müra,” edastas Kukk.

Läänemaa haigla ravijuhi Kai Tennisbergi sõnul on kahe tunniga 2,2 promillise joobe saavutamine täiesti võimalik, selleks peab keskmine meesterahvas ära jooma umbes pool liitrit ehk pudeli viina.

„Võis kaks tundi, aga võis ka ka veerand tundi enne võtta — alkohol imendub verre üsna kiiresti,” selgitas Tennisberg.

Selliseid juhtumeid on haigla näinud küll. „Võib–olla see tegigi kella viiest julgeks, et juba kontrolliti, enam ei kontrollita,” spekuleeris arst.

„See on ikka tõsine joove sõna kõige otsesemas tähenduses,” ütles Haapsalu politseijuht Margus Kaldma.

Veebilehtede alkomeeter.ee ja e–alko.ee andmeil iseloomustab säärast joovet meeleolu kõikumine, emotsionaalne labiilsus, sõpruseavaldused ja vihapursked, ebaselge artikulatsioon, kohmakad ja ebatäpsed liigutused, kõikumine, taarumine ja tuikumine.

Kuna kaalutlemine ja kriitikameel on alanenud, tehakse tegusid, mida kaine meel teha ei lubaks.

Prokuratuuri pressiesindaja Annely Ermi sõnul on sündmuste käigu väljaselgitamine alles algusjärgus. Ees ootavad vestlused pealtnägijatega, kontrollitakse ka öiseid kontrollimisi jne.