Haldusreform tekitab Nõva volikogus pingeid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Nõva volikogu esimees Kalle Saar (pildil) kaalub tagasiastumist, sest ei näe võimalust ametis jätkata pärast seda, kui opositsioon hääletas Nõva teistega liitumise otsuse maha.

Eile ei olnud Saar veel tagasiastumisavaldust esitanud, aga ütles, et volikogus tekkinud vastasseis on suur ja olukord äärmiselt pingeline: lõplik otsus oleneb sellest, kas Nõval ridu koondanud opositsioon vett peab.

„Kui see tõesti nii on, siis arvan, et minu aeg on täis. Nõva ainus lootus oli, et vald ühineb teistega. Nüüd ma seda lootust enam ei näe,” sõnas Saar.

Saar kui valdade liitumise pooldaja ütles, et ei pea õigeks jääda segama neid, kes on valinud Nõva omaette vallana jätkamise tee. „Eks ma siis lähen ära koju,” sõnas ta.

Tagasiastumist on kaalunud ka vallavanem Aldo Tamm, kes ühtlasi juhtis valdade ühinemist, sest pidas seda õigeks ja volikogu oli andnud talle rohelise tee. Nüüd on volimeeste jõudude vahekord muutunud ja viis üheksast leidis, et Nõva peab jätkama omaette vallana.

„Ühest küljest: kas on ikkagi õige pool aastat enne valimisi ohjad vabatahtlikult käest anda,” sõnas Tamm eile hommikul. „Teisest küljest tunnen seotust tänase koalitsiooniga. Kui see otsustab tagasi astuda, siis jätan endale vabaduse, et ei tunne seotust. Kui koalitsioon jätkab, siis ma neid alt ei vea.”

Saar ütles, et lõplik seisukoht öeldakse aprilli viimastel päevadel, kui vallavolikogu koguneb erakorralisele istungile.

Esmaspäeval otsustas volikogu häältega 4:5 liitumise kahjuks. Liitumise poolt hääletasid Saar, Rein Ojala, Jana Viks ja Enn Laansoo. Vastu hääletasid Peeter Kallas, Ilmar Metsma, Endel Heinleht, Kalle Orumaa ja Kalju Silla.

Teisipäeval esitas vallavolikogu aseesimehe ja revisjonikomisjoni esimehe kohalt tagasiastumispalve liitumist pooldanud Enn Laansoo.

Laansoo soovib jätkata volikogu lihtliikmena.

Kui koalitsioon toetas ühinemist, siis nüüd on kurss muutunud. Laansoo sõnul saavad asju kõige edukamalt edasi ajada need, kes kurssi muutsid.

„Rooli haarab juht, kes teab, kuhu sõidab. Kõrvalsõitjad täidavad oma kohust,” ütles Laansoo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
väljajäänu
11 aastat tagasi

Ilmselt tuleb Sutlepast Tirhamini teeäärstel küladel alustada liitumisotsustega loodud suurema omavalitsusega liitumiseks

Kas praegused
11 aastat tagasi

…käsukorras valdade kaotamist pooldavad kohalikud poliitikud on saanud eelmistel valimistel selleks mandaadi ? Kindlasti mitte.Las panevad sügisel valimistel selle oma eesmärgiks,eks siis paistab,palju hääli saavad- tark ei torma. Enamik inimesi tahaks omi asju ikka ise otsustada,mitte linnas koogutamas käia. Ja teine arvaja 21.23 ütles lühidalt sama ,mida mina ja mu tuttavad arvavad.

kohalik
11 aastat tagasi
Reply to  Kas praegused

Nii palju kui on inimesi,nii palju on ka arvamusi.Kes poolt ja kes vastu,mis õige,mis vale..kes oskab seda ennustada,aga nii väikeses kohas,nagu Nõva,ma loodan,et otsustatakse ikka,nii nagu asjast aru saadakse,mitte käsu korras.Mina ja minu lähedased ja paljud minu tuttavad,pooldavad ühinemist,aga nüüd…Mis saab Nõvast,kui kõik liitumise pooldjad peaksid lahkuma,kohutav.Kas uued valimised või mis,mis on Nõva tulevik,hetkel tühjus ja kuidagi tume.Aga ex tulevik näitab,kummal poolel rahvast õigus oli,ootame.

lamba jutt
11 aastat tagasi
Reply to  kohalik

see et liitumine toimus näitab et Kiisler ei peagi lahendusi leidma et väikevallad ellu jääda saaksid. Võim peab ajakirjandusele kõne et liitunud vallas on kõik väga fan ja siis küsitakse Nõvalt uuesti, kas te olete ikka kindlad et liituda ei taha. ajakirjandus kiidab liitunuid taevani sest võim ju ütles nii ja vastaminis on Tädi maali ja võimu arvamused- võidise arvata kelle poole su uskumused kalduvad. Kui sellest on vähe siis tellitakse Raagmaa Kalle käest vastav uuring. Ja kuna Raagma tahab neid uuringuid veel teha siis need saavad olema täpselt sellised nagu võim neid rahastada soovib. See liitumine on kui jehoovatunnistajate… Loe rohkem »

Orult
11 aastat tagasi
Reply to  lamba jutt

Just ,nii need asjad käivadki !

Mitte midagi ei juhtu,
11 aastat tagasi
Reply to  kohalik

kui mõni minema läheb. Õhk lihtsalt värskem.

marxx
11 aastat tagasi

aga tahaks veel lisada, et Tamm ja Saar nõrgad mehed , kui ei suuda oma valitsemise aega lõpuni vedada. Kallest saan veel väheke aru , et vaja uues volikogus Taebla valla nimekirjas kandideerida, kuigi seda saab teha ka Nõva vallavalitsust lõpuni juhtides aga Tamm nime poolest tugev kuid kaotusega paistab mitte leppivat. kahju muidugi ,et volikogus ainus kindla meelega mees on Kallas kelle tahtmistest ja soovidest ka iga kord aru ei saa.

Emotsioonid
11 aastat tagasi

nüüd natuke rahunemas . Mina isiklikult hindan Nõva meeste mehemeelt. Mida te nüüd kaotasite ? Absoluutselt mitte midagi ,sest midagi polnud ju võita. Mida te võitsite ? Oma valla ja iseotsustamise õiguse võitsite. Miks räägitakse liitumisest ,kui võluvitsast ,mis kõik probleemid lahendab ,täielik häma. Risti vallal on üle 800 000 € võlgu ,Oru võtab kohe 160 000 € juurde .Taeblas variseb lasteaia nurk sisse . Kõigi valdade eelarved jäävad samasuurteks ,kui eelmisel aastal .Miks te arvate ,et Ristil ,Orul või Taeblas midagi üle jääb ,mis Nõvat oleks aidanud ? Vastupidi nõvakate pisikesest eelarvest oleks maha arvestatud ka Risti jt endiste… Loe rohkem »

marxx
11 aastat tagasi
Reply to  Emotsioonid

ega ei kaotatud ja ei võidetud tõesti midagi ; puhkekoha eest RMK raha kasseerida ei saa , seda enam vald ; puhkealadel käib vilgas kaubandus tegevus , isegi tee ääres Nõva keskuses ; soodushinnaga krunte küll (maksu ja hoonestusõigusega 30 aasta peale) aga huvi puudub ; saeraame peagi Nõval 3 kui mitte 4 ; aga vot projekide kirjutamisega on vallas kehvasti lood, on küll saadud projektidele raha aga need on lühiajalised projektid või ühekordsed. põhimõtteliselt pole mina ka ühinemise vastu aga kui see käib üle öö tormijooksul siis ei ole see ühinemine hea – lahti rääkimist ja selgitust oli ikka… Loe rohkem »

pole veokulusid
11 aastat tagasi
Reply to  Emotsioonid

kas kalevipoeg tuled laudu tassima, mingi säästuvald vä

kohalik
11 aastat tagasi

on ikka suur vahe, kas transport on 50 km kauguselt või 5 km kauguselt 🙂

ELANIK
11 aastat tagasi

see nova on nii pees kui olla saab kas siis uhtegi kohalikku pole kes asja sudamega vötab ei mötle KALLAST!

suu räägib süda läigib
11 aastat tagasi

Kõige ehtsam poliitpedofiilja juhtum. Poliitikud nagu tahaksid vee panna ega rahvas ei taha näe enam kätte anda. Nüüd seisab see poliitik seal erekteerunud seisundis ja närib küüsi. Aga need kes Kiisleri sõna kuulasid saavad teenete eest ordeni rinda.

tegelikult
11 aastat tagasi

pole ju kummalgi nn juhil seost Nõvaga, samas pole ka nii pisikesi valdu vaja, ega ka nii kiiret liitumist, oleks pidanud pikemalt rääkima ja arutama mis ja kuidas, piiride nihutamine ei lahenda probleeme, see tundub valimiskampaaniana

See ralli ongi valimiskampaania
11 aastat tagasi
Reply to  tegelikult

Loe artiklit ja muust, kui kampaaniast mehed ei räägi