Haapsalu toomkirikus kõlab Arvo Pärdi muusika

Andra Kirna

andra@le.ee

Rasmus Puur. Foto: arhiiv

 

Eesti eri paigus toimuvad Pärdi päevad jõuavad sopran Maria Listra ja vanalinna hariduskolleegiumi (VHK) muusikakooli keelpilliorkestri kontserdiga ka Haapsalu toomkirikusse.

Kontserdil „Siluani laul“ 3. septembril kell 18 kõlab Arvo Pärdi ja barokiajastu inglise heliloojate muusika.

Kava kokku pannud VHK dirigent Rasmus Puur ütles, et teoste valimiseks andis inspiratsiooni Tõnu Kaljuste, kes on Nargenfestivali, mille osa Pärdi päevad on, kunstiline juht. „Kaljuste tahtis kontserdikavaga teha kummarduse barokiajastu Inglise heliloojatele,” ütles Puur

Puuri sõnul võib tunduda, et barokiajastu heliloojatel ja Pärdil ei ole palju kokkupuutepunkte. „Neid järjest kuulates on see aga teisiti. Otsesem seos on arhimandriit Sofroni ja püha Siluani kaudu,“ ütles Puur.

Püha Siluan, kelle tekstile on Pärt kirjutanud kontserdile nime andnud muusikateose, oli vene päritolu munk Kreekas Athose kloostris. Siluani mõtted kirjutas ja andis raamatuna välja tema õpilane, Inglismaal Essexis asuva Ristija Johannese kloostri asutaja, arhimandriit Sofroni, kellega Pärt on ka isiklikult kohtunud. Siluani tekstile on Pärt loonud peale „Siluani laulu“ ka ühe oma peateose „Aadama itk“.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments