Kätlin Kukk: mugavus ja turvalisus ei käi käsikäes

Kätlin Kukk, SEB turbekeskuse turbejuht
Kätlin Kukk, SEB turbekeskuse turbejuht

Tehnoloogia arenguga muudetakse inimeste elu aina mugavamaks. Kas digiriigi mugavus tagab aga seejuures ka meie ootuspärase turvalisuse?

  • Üldine teadlikkus on madal. Tavakasutaja pole tihti piisavate teadmistega, et uuenduslikke digilahendusi kiirelt igapäevasesse kasutusse integreerida. Seejuures on paratamatu, et uute veebikeskkondade ja loomisel ei arvestata kasutajaskonna kõige nõrgema lüliga. Näiteks värskelt uuendatud internetiplatvormi looja ei mõtle sellele, et kinnituste tegemiseks Smart-ID-d rakendav kasutaja ei pruugi teada, mis põhimõttel töötab PIN1 ja PIN2 või millistele toimingutele ta paari kinnitusega pöördumatu nõusoleku annab.
    Siinkohal tõusevad tugevalt esile põlvkondade-vahelised erinevused. Pettuste statistika näitab, et enim on ohus noorukid ja eakad. Kui noortel puudub piisav elukogemus ja ohutunne, siis eakad on läbinud väga lühikese ajaga meeletu muutuse. Ajast, kus arvutitest polnud aimdust, kuni tänaseni, mil kõik on üles ehitatud suures osas just digilahendustele, on ajaline mõõde napp, kuid muutuste hulk kolossaalne.
  • Me ei süvene, vaid tegutseme! Ajanappuse küüsis teeme tihti mitut tegevust korraga. Pinnapeale süvenemine on aga ideaalne trump küberkelmidele, mida raha varastamiseks ära kasutada. Lendleva kiirusega tehtud vajutused SMS-pakiteadete- või e-maili linkidele ning puuduv kriitiline analüüs, kas telefonis kõnelev isik on autentne, teevad aga varem või hiljem karuteene. Kui võtaksime aega keskendumiseks, poleks andmepüügi juhtumeid pooltki nii palju.
  • Me ei võta vastutust, vaid eeldame, et meie raha turvalisuse tagab keegi teine. Koos pideva digitaalse arenguga arvab üha enam inimesi, et teatud ese, rakendus või programm teeb iseenda eest turvalisus kontrolli ära ning vastutus on mugavuse loojal. Kui inimene teeb aga ise kõik selleks, et petturil oleks isikuandmetele, paroolidele ja keskkondadele võimalikult lihtne juurdepääs, ei saa panna vastutaja rolli hiljem politseile või pangale. Väikestest sammudest saavad suured – iseenda harimine ning vajadusel ka abi või nõu küsimine on tasuta, teistele lootma jäämine võib maksta aga ränka hinda.

Mugavuse ja turvalisuse vahel tuleb alati valida. Kuigi turvalisuse tagamine võib endaga kaasa tuua palju tüütuna näivaid lisategevusi ja nupulevajutusi, elame tegelikult õnnelikumana maailmas, kus kõik sekunditega toimuda ei saa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments