Arhitektid: kõik huvitavad lahendused vanalinna ei sobi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Võistlustöö Kirsiaed on üks, mis saab arhitektuurikonkursi auhinna, kuid täna selgub, millise täpsemalt. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu vanalinna uue hoone projekteerimine on keeruline, tõdesid Haapsalu endine linnaarhitekt Anu Joost ja arhitekt Ell Väärtnõu, kui olid heitnud pilgu peale Haapsalu linnavalitsuse uue hoone arhitektuurikonkursi töödele.

Arhitektuurikonkursi võitja hõigatakse välja täna kell 14 Haapsalu kultuurikeskuses. 36 võistlustööd on kultuurikeskuse fuajees huvilistele tutvumiseks väljas teisipäevast ja jäävad sinna paariks nädalaks. Juba on välja öeldud, et auhinna pälvivad ideekavandid, mis kannavad nime Kirsiaed, Lasse ja Bosse, Linna maja, Nelik ja Vista.

Joost ega Väärtnõu sel korral konkursi žüriisse ei kuulunud, küll aga olid nad mõlemad eelmise Haapsalu linnavalitsuse korraldatud konkursi, Haapsalu põhikooli arhitektuurikonkursi žüriis.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii mõttetu...
1 aasta tagasi

Nii mõttetu on ehitada uut LV hoonet, kui on hulga pakilisemaid asju, mida linnas lahendada. Aga näe, üks mees nii mõtles, et ehitab endale monumendi.
Mõnes mõttes meenutab praegune olukord venemaad ja tema valitsejat- ei saa me temast lahti.

tyhi kyla
1 aasta tagasi

Haapsalu jaoks on suurim väljakutse muutustega harjumine. Elu meie ümber muutub ja ei ole mõeldav, et elu jätkub 1279 aasta tasemel Saare-Lääne piiskopi korralduste järgi. Millal aga keskmine haapsallane sellest aru saama hakkab?

Seda et
1 aasta tagasi
Reply to  tyhi kyla

Et valame kõik betooni ja kaunistame klaasiga ja hurraa olemegi kaasajas? Aa miks peab. Võibolla kohalikud inimesed kaitsevadki vana väärtust. Sellest arusaamine võib mõnele kivilinna magalarajooni asunikule olla suureks väkjakutseks.

Lugeja
1 aasta tagasi
Reply to  tyhi kyla

Ma mõtlen ka, et ammu on muutusi vaja. Linna peaks juhtima noor inimene (nagu praegune kunagi ammu oli).

Õige
1 aasta tagasi
Reply to  Lugeja

Õige jutt. Kas pole nii, et meie pensionärist linnapea on linnapeadest kõige vanem?

En.
1 aasta tagasi

LE artiklile lisatud eskiis sobib ehk Peterburi kaldapealsele aga mitte intiimsesse Haapsalu vanalinna.

Praegusel tühjal muruplatsil oli enne hotell “Salooni” põlemist põnev park või sisehoov. Taastagem see, kui peale betoonivalu muid ideid pähe ei tule!

Kuna LE ei talu otselinke, näeb 100+ a. tagust pargivaadet lingist tühikuid eemaldades: ajapaik. ee/photo/816835/pargivaade/

maitse asi,
1 aasta tagasi
Reply to  En.

mida seal nii põnevat sisehoovis küll võiks olla?

Orav
1 aasta tagasi

Uus linnavalitsuse hoone on hädavajalik, me tõesti vajame seda. Ei saa ju ametnikud tööd teha ometi vanades ruumides! Häbi on, kui mõni välismaalane külla tuleb.

Õilme.
1 aasta tagasi
Reply to  Orav

Külalised tulevad õue ja jalutama Haapsalu linna. On ju näidata linnas kui palju, nagu “kiviaed” Posti tänav. Seal saaabki jalutada kõrgete külalistega.

nimi
1 aasta tagasi
Reply to  Orav

Väga tabavalt öeldud.Kiitus nii ongi.

Vanaema
1 aasta tagasi
Reply to  nimi

Marko , tule koju ära , mannasuppi tegin .

Nojah
1 aasta tagasi

Miks ei võiks ehitada sinna sellistest betoonplaatidest majakene, sama nagu lasnamäe elamurajoonis on? Hea kiire paigaldada ja odav. Mingi viiekordse rõdudega viskaks mõne nädalaga püsti, saaks veel hostelina ka kasutada või midagi. Ukrainlasi saaks sinna viiendale elama panna ja muudki kasulikku.

Lugeja
1 aasta tagasi

Täiesti sobimatu koht. Aga kui üks mees nii otsustas siis nii jääb.

linna valitsus
1 aasta tagasi

on ikka linna keskel ja hea et on ka ajalooline raekoda samas. Loodan et tuleb rahulik miljööse sobiv, mitte mingi kaasaaegne supermoodne maja.

Seda et...
1 aasta tagasi
Reply to  linna valitsus

palkmaja ei või ehitada ju, metsa ei tohi raiuda, eriti veel praegusel ajal, kui on pesategemise aeg. Ja sügisel enam üldse ei tohi, sest ametnikud on eesti rahvast petnud, lugege päevalehti! Nii et jääb ainult klaas ja teras.

huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  linna valitsus

Huvitav, kus see linna keskpunkt praegu küll olla võiks, linna piirid ju pea kuni Lihulani 🙂
Kui uus maja tehakse, siis tahaks, et see ikka maja moodi välja näeks, mitte nagu tellingutes hiigelsara….

linna keskväljak
1 aasta tagasi
Reply to  huvitav

on ajaloolises kohas aga mitte, konnakülas, vargakülas ega tiblakorskis.(mek’i, raketsikute ja lendurite linnaosas)

hoone
1 aasta tagasi

kui üldse ehitada, siis kuhugi ääremaale, et tuua sinna mõni töökoht ja liikumine, saab ka mõni jutt mingit teed korda, , tegelik vajadus selle hoone järele puudub, nagu ka raudtee ja muude utoopiate järele. digiajastul vallamaja ehitada on absurd

ABC
1 aasta tagasi

Mis peatänaval viga????

jah
1 aasta tagasi
Reply to  ABC

Praegune asukoht on “suurlinna” asukatele kergemini ligipääsetav, bussijaamast-raudteejaamast pääseb kiiremini sinna, maal elavatel memmedel ju tihti autosid pole.
Aga see ei paista linnavalitsust huvitavat, peaasi, et kabineti aknast uhke vaade oleks.

Sorr
1 aasta tagasi
Reply to  jah

Kabinetid on tühjad. Koguaeg töökuulutused üleval.

njahh
1 aasta tagasi
Reply to  jah

veel parem oleks ju praegu mingite hunnikutega täidetud plats raudteejaama lähedal. mis sel viga on ja miks see ei sobi???
Küsi ja küsi, aga keegi ei vasta 😀
Pole vaja mainida, et linnavalitsus kommentaare ei loe, loeb ikka küll, aga vastatakse ainult mõnele, kui sedagi.
Hetkel on kõik vait, nagu kuldid rukkis..
Väga vabandan väljendusest, aga nii tundub

Realist
1 aasta tagasi

Haapsalu linna kodanik on nii alandlik/leplik, et tema “neelab” kõik alla. Neelas peatänava, neelab linnavalitsuse uue hoone kah. Mitte, et kas ma hüppan, vaid et kui kõrgele ma hüppan…

Oktoobrilaps
1 aasta tagasi
Reply to  Realist

Suur juht, aga õpetage meid, mismoodi linna kodanik peaks toimima, et seda ehitust ei tuleks? Või peatänava osas? Mida peab tegema, teeme ära?

Luki kaits
1 aasta tagasi
Reply to  Oktoobrilaps

Vaata , kui 20 a on üks ja sama suller eesotsas , ss nii ongi …..ole sa oktoobri v pioneeri laps .

olete siis semud,
1 aasta tagasi
Reply to  Luki kaits

20 aastat koos sulleri tegudega tegutsenud. Mis juhtus, jäid vahele või ei võetud enam kampa, või hakkasid korralikuks ja kadedususs närib? Keegi teine ei tea sulleri tegudet mitte muhvigi !?

njahh
1 aasta tagasi
Reply to  Luki kaits

kurb küll, aga hakkan ka juba nii mõtlema 🙁

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Realist

Realist, võib olla kõige allaneelaja polegi ajaloolise Haapsalu kodanik? Suur-Haapsalu pole ju sama, mis Vana-Haapsalu. Miks peaks Ridalast pärit volikogulane põdema hiid-KOV-i ääremaal asuva vanalinnakese pärast? Ei peagi! Teen ajakirjanikele ettepaneku välja uurida, mitmel volikogulasel on üldse isiklik kokkupuude vanalinnaga? Või kas linna saatus on sisuliselt volikogu või linnavalitsuse määrata? Kui viimase, tuleb taotleda kasutu volikogu laialisaatmist. Linnapea koos sekretäriga mahuks ka veetorni 2. korruse hrustšovka-tüüpi korterisse. Sotstöötajad võib saata sotsiaalmajja, avalikud väljapanekud kultuurimajja. Poleks siis tarvis remontida ei Posti tänava maja ega ehitada uut Lossiplatsile.

Arusaamatu
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Vabandust, kuid mis seos on “volikogu liikmel” ja “linnavalitsusel” ? Volikogu liikmed ja linnavalitsuse töötajad, ei ole üks ja sama.

Teadmiseks
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaamatu

Tea, et volikogu on tööandja linnavalitsusele. Ja Haapsalu linnavalitsuse moodustavad täna linnapea ning kolm aselinnapead. Nii lihtne see ongi.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaamatu

To Arusaamatu: Mina saan asjast aru nii, et klassikalise elukorralduse puhul valib rahvas volikogu ja volikogu valitsuse. Piltl. öeldes on volikogu isand ja valitsus sulane (ehk otsuste täideviija). Volikogu ja valitsuse liikmed üheaegselt kahel toolil istuda ei saa (volikogust valitsusse läinule määratakse asendusliige). Linnavalitsuse all pidasin silmas muidugi allkirjaõiguslikke, mitte kõiki palgalisi töötajaid (nt. kojameest ja koristajat). Üldiselt ongi erinevaid valitsemisvorme – parlamentaarne ja presidentaalne. Haapsalu võim tundub presidentaalne, st. nii algatused kui teostus näivad lähtuvat ‘presidendi’ tagatoast. ‘Parlament’ paistab (vähemalt eemalseisjale) kohana, kus midagi sisulist ei toimu. Seepärast pakkusingi leida linnale kohe üks ja ainus päälik, kes ise meeskonna… Loe rohkem »

Linlane
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Väga hea mõte! Praegune linnavalitsuse hoone müüki panna, selle raha eest saab taas midagi kasulikku teha!