Juhtkiri: olukord on hull, kuid mitte lootusetu

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kui karmimatel koroonakuudel mullu ja tunamullu kevadel vähenes Läänemaal ööbinud turistide arv Covidi-eelse ajaga võrreldes enam kui kolm korda, siis tänavune aasta annab lootust, et külastajate arv hakkab tasapisi endiste aegadega võrreldavale tasemele tõusma.

Majutatud turistide arv suureneb kiiresti, kuid turismi taastumisest pandeemiaeelse ajaga võrdsele tasemele veel rääkida ei saa. Majandusanalüütikud prognoosivad, et turistide arv jõuab tänavu 55–70 protsendini pandeemiaeelsest tasemest.

Aprillis, mais ja ilmselt ka juunis jääb Läänemaa kolme aasta tagusele seisule statistikaameti andmeil alla umbes kuuendiku võrra, kuid hotellijuhtide sõnul pole praegu veel käes aeg hõiskamiseks, koroonaeelse ajaga pole turistide hulka mõtet võrrelda. Tulu saavad majutuskohad praegu teenida eelkõige siseturistide arvel, kuid tasapisi on lisandumas ka välisturiste. Pärast seda, kui koroonapiirangud kadusid, leidsid Haapsalu taas üles siinsete hotellide suured sõbrad soomlased, kes siin igal aastal käinud on.

Ametlike majutuskohtade kõrval on Haapsalus palju külaliskorterid, mille arvu ja täituvust ei tea tegelikult keegi, sest nemad ei pea andmeid statistikaametile esitama. Samuti ei suuda keegi kokku lugeda sõprade-tuttavate juures peatunud turiste.

Lisaks koroonapandeemiale võib Haapsalu külastatavust olla pärssinud Posti tänava puude mahavõtmisele järgnenud ja üleriigiliseks paisunud negatiivne meediakajastus. Kevadiste koroonapiirangute tõttu jäid saabumata ka iga-aastased välismaa linnuvaatlejad, kes tavatsesid just Haapsalus ja Läänemaal pikemalt peatuda.

Täna kuulutatakse peatänava rekonstrueerimine trummipõrina saatel lõppenuks ning võib loota, et Haapsalu püsikülastajad lisavad kuurortlinna taas oma reisimarsruuti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

Kui saaks ainult hädaldada,siunata,sõimata jne.siis on Eestlane omas elemendis ja sõiduvees.
Kui midagi tehakse siis saab mõnitada aga kui midagi ei tehta
saab ka !

Jalgrattur
2 aastat tagasi

Miks jalgratta teed ühesuunaliseks tehti? Selleks, et Maximast vanalinna poole sõita peab kuskilt x kohast üle tee minema. Palju õnne.

Nuuh
2 aastat tagasi
Reply to  Jalgrattur

Rattatee on väga kitsas. Kardavad kokkupõrkeid.

K.s
2 aastat tagasi

Täiesti LE küsitluse teema: kas olukord Posti tänaval on hull või lootusetu…

Aus valija
2 aastat tagasi

Jah, kuni me oma stagna-korruptsioonivslitsusest lahti ei saa, ei muutu siin midagi!
Kõik linna raha läheb tühja-tähja peale, aga ikka omameeste taskusse 🙁

Tohoh
2 aastat tagasi
Reply to  Aus valija

Millise tühja tähja peale?

Jane
2 aastat tagasi

Posti tänaval on pingid millel puuduvad seljatoed,kuidas meie eakad saavad jalgu puhata? Kas keegi üldse mõtleb ka mida teeb või lihtsalt tehakse ja siis vaadatakse et oh savi,las ruigavad! Ja turistid tõesti küsivad ,miks te lasite sellele toimuda,samuti tehakse märkusi,et autoga sõita on võimatu sisuliselt. Mida vastuseks võiks öelda,käi jala! Kas ka eakamatele kellel liikumisega raskusi tuleks nii öelda?

seda
2 aastat tagasi
Reply to  Jane

linna võõbatakse mitte kohaliku tarbeks , vaid posti tn . kõrtside heaks

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Jane

See et kügboksi teha ei osata on juba enda süü. Ma olen pidanud isegi veel väiksemasse vahesse oma sõiduauto parkima. Seal ju näha, et meelega on üle haljasala sõidetud. Mõni mutt ei suuda või oska isegi põiki parkida.
Täna just läksin mööda ja lühemad autod kui mul ja ei suudeta kõiki nelja ratast parkimiskohale saada. Osaliselt ollakse ikkagi sõiduteel.
Pange neile saarekestele piirded ette või istutage lilled/põõsad.

Lp. asjatundlikult parkiv Kodanik!
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Mutt palub konsultatsiooni, kuidas parkida külgboksi nii, et sõidusuuna liiklusvoogu mitte sulgeda?
Aitäh!

Misasja
2 aastat tagasi

Aa kuidas varem sai, kui autod palistasid sõiduteeäärt? Sõideti teisel külg maha või? Ei sõidetud ju. Nüüd, kui on eraldi tehtud parkimiskohad, siis ikka ei saa pargitud?

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Minge võtke parkimiseks lisatunde!

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Jane

Autoga saab vanalinna ka Kalda ja Metsa tänava kaudu. Enne võiks natuke eeltööd teha. Kui on ikka keelav märk, siis võiks sõita märkide järgi, mitte nendest mööda.
Mina Posti tänavale autoga ei roni. Kui tahan Maxima jätan auto mujale.

otsi kohta...
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Metsa tänava aukuda, lohkude ja muhkude kaudu? Ka ei sobi.

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  otsi kohta...

Siis käi jala. Aga meil ju paksukesed jalgsi ei käi. Kogu aeg mingi ving.

Ahhh?
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Külgboksi ei oska parkida või!!!

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Ahhh?

Tundub, et ei osata jah. Kas on raske sekundiks paariks teistel seisma jääda ja lasta autol ära parkida? Kuidas inimesed uues Metsa tänava osas külgboksi teevad? Täpselt sama pikad vahed.

Ahhh?
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

ja miks sa kodanik ise siis Maximasse autoga minna ei julge :))))))

Tohoh
2 aastat tagasi
Reply to  Jane

Ära aja siukest jama, sama hästi võin öelda, et turistid imetlevad linnas tehtud uuendusi

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi
Reply to  Jane

Huvitav, mo käest pole ükski turist midagi küsinud, isegi kellaaega mitte!