Must rukkileib on eestlaste laual olnud juba 7000 aastat ja leiba on peetud pea et kõige olulisemaks toiduaineks meie igapäeva menüüs. Täna on leiva-saia riiulid poes täis eri tooteid, nii et silme eest läheb kirjuks! Tervislikkuse seisukohalt on oluline jälgida pakendil olevat silti, sest ainuüksi must värv ei näita veel tervislikkust – leivas sisalduvate toitainete osakaal on seda väiksem, mida rohkem on tera töödeldud. Näiteks rukkipüülist valmistatud leivatoodetes (peenleib) on vähem toitaineid, kui täisterarukkijahust leivas. Töötlemata terades on säilinud kiudained, mis aitavad kaasa seedimisele, lisaks leidub neis organismile vajalikku E-vitamiini ja tsinki. Rukkileiva nime all on lubatud Eestis müüa toodet, mille valmistamisel on kasutatud jahu kogusest vähemalt 90% rukkijahu või selle liike, sh rukkilinnasejahu.
parem olgu kaks leivasorti aga söödavad.Mis kasu neist kahekümnest on,kui söögiks kõlbab ehk paar….sama teema on ju vorstidega….
Viikümnendatel töötasin pagarina aga sellist leivamaitset kui siis tehti ei ole meil juba ammu kuigi leivasorte on mitmeid kümneid !
soovitage palun mõnda head rukkileiba, nendest mis meil poodides on Olen nii mitu sorti proovinud, no pole tal maitset ega midagi……Rukkipala leib ehk….
Hiiumaa käsitööleib, aga seda vist Haapsalust ei leia veel kahjuks. Coopist võid kiigata. Väga maitsev leib!
õige rukkileib on meil väga kallis. Kõik odavad rukkileivad on suht maisetud ja paljudes on suhkrut rohkem kui saias.
Eks nad ikka ole, jah, sellised rukkileivataolised produktid. Mõned on isegi päris maitsvad. Mõned. Mul on privileeg meenutada vanaema rukkileiba! Oooo, teate!!
Tere.olen vàga tànulik,et meil on olemas oma rukkileib. Mina sòòn leiba Ruks.
H.R.
Mina ka! Ruks on valikutest maitsvaim.