Peaminister Ratas: meie riik on demokraatlik, turvaline ja eeskujuks maailmale

Lääne Elu

info@le.ee

Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula
Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Jüri Ratas sõnas selle aasta viimase istungi järel, et peatselt 102-aastaseks saaval Eestil läheb hästi ning oleme tuleviku väljakutseteks valmis.

„Me unistasime iseseisvust taastades, et meie ühiskond oleks demokraatlik, kodu turvaline ja riik eeskujuks teistele – seda kõike me ka oleme. Meil on häid eeskujusid kogu maailmale – olgu selleks e-riik, absoluutsel tipptasemel põhiharidus, kiireim rallimeeskond, enim esitatud nüüdishelilooja Arvo Pärt või ka väike, kuid elujõuline eesti keel,” ütles Ratas.

„Valitsus on astunud ametis oldud kaheksa kuu jooksul samme, mis vormivad kõikide Eestimaa inimeste elu, et ka tulevikus oleks siin hea elada. Sügisel otsustasime toetada Euroopa Liidu ülest eesmärki jõuda aastaks 2050 kliimaneutraalsuseni,“ sõnas Ratas. „Samuti panime nurgakivi Rail Balticu esimesele objektile, milleks on Saustinõmme viadukt. See garanteerib tulevikus parema ja kvaliteetsema ühenduse Euroopaga, mis on nii meie heaolu kui ka julgeoleku huvides.”

„Valitsus peab väga oluliseks ka ebavõrdsuse vähendamist. Seetõttu on positiivne, et mullu vähenes nii suhteline kui ka absoluutne vaesus. Selle suuna edasist toetamist oma otsuste toel peab kogu koalitsioon väga oluliseks,” lisas peaminister Ratas. Ta tõi sealjuures välja suurima pensionitõusu viimase 12 aasta jooksul. „Väärikas vanaduspõlv on iga inimese õigus, mistõttu otsustasime valitsuses, et järgmise aasta aprillist tõuseb keskmine vanaduspension indekseerimise ja erakorralise raha toel 45 eurot.”

Eesti julgeoleku, demokraatia ja kestvuse tugisambad on ning nendeks jäävad Euroopa Liit ja NATO, rõhutas Ratas. „Londonis toimunud NATO liidrite kohtumine kinnitas, et liitlased on ühtsed ja Eesti julgeolek on kindel. Samuti on kindlad meie investeeringud Eesti julgeolekusse. Me ei tohi ka unustada, et 15 aastat Euroopa Liidus on olnud Eesti ajaloo parimad. Olen veendunud, et tugev ja tulevikku vaatav Euroopa Liit on meie maailmajao rahu ja majanduskasvu parim garantii.”

Peaminister lisas, et järgmisse aastasse vaadates panustab valitsus riigieelarve abil eelkõige valdkondadesse, mis vajavad olulist järeleaitamist. „Omavalitsused saavad arvestada ligi kaks korda suuremate tuludega kui kümme aastat tagasi, kruusateed saavad mustkatte, teadus- ja arendustegevuse rahastus suureneb ning siseturvalisuses, hariduses, kultuuris, spordis ja sotsiaalvaldkonnas jätkub palgatõus.”

„Vastuvõetud riigieelarve näol on tegemist olulise sammuga koalitsioonilepingus kokkulepitud sihtide poole. Meie valitsusliit töötab ka järgmisel aastal selle nimel, et Eesti oleks peresõbralik, sidusa ühiskonna, teadmistepõhise majanduse, tõhusa valitsemisega ning hästi kaitstud riik,” ütles peaminister.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
saksamaal ealnu
4 aastat tagasi

Huvitav on see et kui seda niinimetatud eesti edulugu sakslastele nüüd eeskujuks pakkuda , siis oleks tegemist ilmselt meditsiinilise juhtumiga. Ilmselt ootaks ees ühiskonnast eemaldamise protseduur ennen kui isik endale ja teisele ohtlikus muutub.

Lennart
4 aastat tagasi

No milliest iseseisvast ja demokraatlikust riigist sa räärgid. Välisabi hulk on meil ajaloo suurimaid. Riiki valitseb kartellipoliitika. Rahvast käsitletakse kui maksu maksvat orja. Nõuka aegne helge tuleviku saabumise mula käib meedia vahendusele edasi. Seadusandlus tuleb 80% ulatuses moskva asemel nüüd brüsselist. Iseseisva riigi tunnuseks olev maksevahend on käibelt kõrvaldatud. Eesti on muutunud toorainet toovaks ja tööjõuga varustava maaks, nagu aafrika riigid.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Lennart

Kõik muidu õige, ainult, et kartellipoliitikud on praegu riigikogu saalis istumas, aga mitte valitsuses.

Rikkur
4 aastat tagasi

Turvalisuse kohapealt kohe kindlasti ei saa nõustuda. Võib õelda, et meie riigis on turvalisem kui paljudes muudes kohtades, kuid turvaline siin minu arvates ei ole. Proovigu keegi jätta oma tööriistad kusagile välja nii, et need valve all ei ole. Sellise tegevuse tulemust teab igaüks. Lähed linnas õhtul hilja naisega välja romantilist jalutuskäiku tegema, siis vaata ette, et mingite seltskondade otsa ei satu või hoopis mõne roolijoodiku ohvriks lange. Internetis vohab pidev vägivald, eriti laste suunal. Turvalisust riigis õõnestatakse riigireeturite ja ohtlike kurjategijate ennetähtaegse vabastamisega. Tõsisemaid vägivallakuritegusid toimub pea igakuiselt. Igapäevane nähtus on see, et keegi saab kusagil peksa. Keegi petab… Loe rohkem »

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Rikkur

Vargused ja vägivald on kahjuks nsvliidu pärand.

Rikkur
4 aastat tagasi
Reply to  Rikkur

Eesti päevalehe ühe artikli pealkiri:

“Põrgulik elu ahistaja küüsis. Kõned, sõnumid, verised fotod ja autole kriibitud sõnumid”

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Rikkur

Ärge lugege päevalehte ja delfit!

Aga
4 aastat tagasi

Riigivastased tahavad ikka võimu kukutada

oh taevas, ei ei
4 aastat tagasi

Paraku enam mitte.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Formuleeriks natuke teisiti.Meie riik on karm ja õiglane st.kelle jäoks ainult karm ja kelle jäoks ainult õiglane !

lugeja
4 aastat tagasi

Arusaaja inimene jätaks praegu viimase küll ütlemata.

jõulueit
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Lugeda on vaja tänase lehe juhtkitja, seal on kirjas tõde,selle kõrval jääb Ratase jutt blufiks ja ümmarguseks nagu talle kombeks.