Viimane kümnend on kahandanud Eesti elanike leiva-saiasöömist umbes kolmandiku võrra. Iseäranis on vähenenud tavalise valge saia ja klassikalise rukkileiva söömine, nende asemele on tulnud seemneleivad ja sepikud, ent neidki süüakse kokkuvõttes vähem kui varem, kirjutab ERR-i uudisteportaal.
Leiburi toodangus tähistab lihtsat klassikalist rukkileiba Toolse leib.
“Selline toode, nagu ta praegu on, sureb tõenäoliselt välja,” ütleb Leiburi juht Asso Lankots otsekoheselt.
Eesti leiva-saia tarbimise kõige mustemad päevad on aga möödas, kõige hullem oli selle kümnendi keskel ehk kolm kuni viis aastat tagasi, kui ühiskonda haaras moehaigus – hirm gluteeni ees.
Loe pikemalt ERR-i uudisteportaalist.
Asi pole gluteenis. Vähemalt valge saia puhul. See on suhkrut täis topitud (miks ta muidu nii magusa maitsega on) ja ebatervislik. Inimesed eelistavad täistera tooteid või sepikut.