Juhtkiri: palavus ei ole naljaasi

Lääne Elu

info@le.ee

Lõpuks ka üks normaalne suvi ja ikka ei ole eestlased rahul, osatatakse praegu, kui 30 kraadini ulatuv õhutemperatuur on püsinud juba paar nädalat. Kurtmist on küll, aga selleks on ka põhjust, sest me ei ole niisuguseks kuumalaineks tingimata valmis.

Tuletagem meelde talvesid. Meil on kümme miinuskraadi ja autod sõidavad merejääl, Lääne-Euroopas põhjustab aga kraadiklaasi nullnäit ja lörtsisadu juba tohuvabohu elukorralduses ning tõenäoliselt kaotab nende jaoks äärmuslikes tingimustes mõni inimene ka elu. Taiwanis põhjustas nullilähedane õhutemperatuur 2016. aastal saja inimese surma alajahtumise tõttu. Ka meil võib Taiwani jaoks tavaline 32 soojakraadi põhjustada palju pahandust, sest me ei oska oma elu sellega kohandada.

Päästeamet kuulutas terves Eestis välja suure tuleohu. Päästjad soovitavad vältida auto või ATV-ga looduses sõitmist, sest auto väljalaskesüsteem võib kuiva looduse süüdata ja ATV-ga turbapinnal sõites võib koguneda turbamulla tolm sõiduki summutile ning selle kuumenedes ja tagasi maapinnale kukkudes võib puhkeda tulekahju.

Looduses on keelatud suitsetamine, grilliseadme kasutamine, lõkke tegemine ja igasugune lahtise tule kasutamine, isegi selleks ettevalmistatud kohtades, st RMK lõkkeplatsidel.
Metsatulekahju oht on reaalne. Nagu Kreeka värskest näitest teame, ei pruugi see piirduda majandusliku ja keskkonnakahjuga, vaid võib röövida ka inimelusid.

Palavaga tõmbab vette jahutust otsima. See toob kaasa rohkem uppumisohtlikke olukordi.
Ja loomulikult tuleb arvestada kuuma otsest mõju tervisele. Eriti ohtlik on kuumus eakatele, südame- ja astmahaigetele. Aga ohus on näiteks ka lapsed ja lemmikloomad, keda ei tohiks autosse jätta. Sel nädalavahetusel võiks tegemata jätta ka raske töö ja pidada kerges varjulises tuuletõmbuses siestat. Ilma valehäbita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments