Loone: Kaljulaidi poolt hääletamata jätmine päästab Eesti demokraatia

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

oudekki loone

Keskerakonna vallandatud peasekretär Oudekki Loone (pildil) on seisukohal, et kui tahta Eesti demokraatiat päästa, tuleb arutelusid jätkata, mitte hääletada presidendiks pürgiva Kersti Kaljulaidi poolt, kellel pole olnud piisavalt aega enda vaadete tutvustamiseks.

"Kui tahta Eesti demokraatiat päästa, siis võib alati mitte hääletada Kersi Kaljulaidi poolt ja öelda, et me peame edasi arutama. Poliitika on selline asi, et ega me siit tõde ei leia. Poliitikas tuleb otsustada – ja seda enne, kui me kõike täielikult teame. Et minimeerida halbu otsuseid, mida meil tuleb teha ilma täieliku teadmiseta, on vaja arutada. Aga praegu ei ole olnud aruteluaega," ütles BNSile Loone, kelle hinnangul oleks mõistlik taas üle vaadata ka eelmisest voorust läbi käinud presidendikandidaadid.

"Eelmises voorus sai ju enamik kandidaate enam-vähem ühe hulga hääli. See näitab, et neil kõigil on tugev populaarsus olemas," rääkis Loone. "Tegelikult võiks läbi arutada, kas me sealt leiame mõne kokkuleppe. Me võiksime leida kandidaadi, keda kõik juba tunnevad, aga ka uuele inimesele peab andma aega oma vaadete ja seisukohtade tutvustamiseks. Põrsast kotis ei saa osta, ammugi siis veel presidenti."

Loone sõnul ei saa pooldada olukorda, kus presidendikandidaadid teevad neli kuud kampaaniat ja tutvustavad oma vaateid, siis aga siirdutakse nullpunkti tagasi. "Me saame pikapeale teada, mida rahvas ühest või teisest kandidaadist arvab. Siis aga viskame selle prügikasti, võtame välja inimese, keda rahvas väga vähe tunneb, ja ütleme, et nimetame presidendikandidaadiks ära – äkki saab hakkama," rääkis Loone. "Ma loodan, et sellel aastal me saame aru, milline farss on praegune presidendi valimise seadus, me muudame selle ära ja laseme rahval otse valida."

"21. sajandile on omane, et kui rahva käest arvamust küsida, siis nad üldjuhul otsustavad hästi," selgitas Loone. "Kui lasta rahval presidenti valida, siis ei saa öelda, et eile näitasime kandidaati, minge täna hääletama. Sellele peab eelnema kampaania, sellele peab eelnema vaadete tutvustus. Ja mida rohkem on inimesi, kes otsustavad, seda tõenäolisem on, et me saame päris hea otsuse."

Reedel esitati Kaljulaid riigikogu 90 liikme allkirja toel presidendikandidaadiks. Kaljulaidi toetuseks ei andnud allkirju Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni seitse liiget ning Mihhail Korb, Heimar Lenk, Oudekki Loone ja Rein Ratas Keskerakonnast.

Riigikogu erakorraline istung presidendi valimiseks algab esmaspäeval kell 13.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mida
7 aastat tagasi

rumalust sa Mart ajad.

huvitav
7 aastat tagasi

kus ja kes on see rahvas kes armastab ja tahab Ojulandi presidendiks. Kui üldse kellestki juttu veel teha , siis Siim Kallas. Igati tore oleks tänases voorus olnud näha 2 kandidaati,, Kaljulaid ja Kallas ,sest tundub kommentaaride põhjal, et rahvas oleks ikka suuresti Kallast soovinud.

Mnjah
7 aastat tagasi
Hardi
7 aastat tagasi

Ei noh: nii TARKA kui Loone annab ikka otsida, LOONE PRESIDENDIKS!

hmja
7 aastat tagasi

Antslas olevad ka keegi Loone ja Loone noorem, välja vilist kui end. pun. ..d

hmm
7 aastat tagasi

Nii lolle inimesi nagu Loone võiks poliitikas vähem olla. Siis oleks ka meie elu parem.

Mart
7 aastat tagasi

Me ei saa Eesti riigil lubada augu
täiteks panna kohale rahvale vööra
ja andke andeks,lapsiku jutuga
ametniku,kellel ka riigivalitsemise
ja riigikaitsest null arusaam.Meil
ei ole vaja siia oma Merkelit,sest
paistab,pagulased ta lemmikteema.
Kaotage siis kohe presidendikoht
ära,mitte,praegu topime kohale ja
pärast vaatame.Kellele on ikka nii
väga vaja,et vöidaksid reformid ja
nende kaudu ikkagi Kallas,sest
Kaljulaiust saab ainult nende
käpiknukk.Sest avaliku halduse
ökonoomikas on ta ka null,aga ronib
esinema ja oma töde kuulutama.
Sama rumal on ta pöllumajanduse
ökonoomikas,aga nöudis pöllumeestelt toetuste ära vötmist,
mida EL nüüd tegi.Ikka sobib
presidendiks?

hmm
7 aastat tagasi
Reply to  Mart

Käi pekki, intriige puhuv vanamees. Ei huvita enam sinu arvamus. Valime presidendi ära ja jääd pika ninaga!

lihtne
7 aastat tagasi

Olen võitja poolt.

Mari
7 aastat tagasi

Rumalus,saa targemaks! Oli intervjuu Kaljulaiuga.Küsimus talle:Miks eestlased perede kaupa Soome kolivad? Kaljulaid vastas: Meil on ju tööjöu vaba liikumine! See oli ka üks pöhjus,miks me läksime Euroopa Liitu:et meil oleks vöimalik vabalt kaubelda,vabalt müüa oma teenuseid,vabalt töötada igal pool mujal.Ma ei näe ühtegi muud pöhjust,miks Soome kolitakse. Me ei saaks sinna minna kui ei oleks Euroopa Liitu.Soome on aidanud Eesti majandust korras hoida:tööpuudus ei kasva meil üle pea,sest alati saab minna tööle väljapoole Eestit teistesse Euroopa Liidu riikidesse.” Nii.Said targemaks vähemalt selles,et ei kiida üles,paistab,kellest midagi ei tea.See on sinu kiidetud tulevase presidedi ,tark’ jutt. Jääb loota,et riigikogu möistab ja… Loe rohkem »

apostel
7 aastat tagasi

ja jumal meid küll edasi ei vii. Neis raamatuis kust nende öeldut lugeda saab võib küll olla palju tarkuseteri aga riigijuhtimise õpetust sealt vaevalt võtta saab. Jääb üle loota reaalselt eksisteerivate inimeste tarkusele.