Vatla mõisa katus sai korda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Vatla mõis

Vatla mõis. ARHIIV

Hanila vald lasi oma raha eest korda teha Vatla mõisa katuse, mis peaks nüüd vastu pidama mõned head aastad.

Vallal on küll olemas täielik katusevahetuse projekt, kuid terve katuse vahetus käiks üle jõu. Hinnanguliselt läheks see maksma 200 000 eurot. Kõige kriitilisemate kohtade remont läks aga maksma alla 30 000 euro ja selleks ei pidanud vald isegi laenu võtma.

Katus sai valmis oktoobris ja selle tegi korda Resteh. Hanila vallavanem Arno Peksar ütles, et kaks muinsuskaitse asjatundjat vaatas katuse üle ja andis soovitused, mis kohad tuleks kindlasti korda teha, et ajalooline hoone ei häviks.

„Tugevdati laetalasid ja sarikaid, paigati katkised kohad, välja vahetati rennid ja vihmaveetorud, mida lumi ja jää olid lõhkunud, soojustati pööningu lage, tehti korda korstnad,” loetles Peksar.

Vatla mõisas tegutsevad kool, spordi- ja kultuuriringid, raamatukogu ja külaselts. Mis saab mõisast edasi, pole teada. Katuseremont peatas küll hoone lagunemise, mõisakompleksi kordategemine käib aga vallal üle jõu. On tõenäoline, et ületulevast aastast langeb kooli õpilaste arv alla kriitilise piiri, nii et kool tuleb sulgeda.

2014. aasta kevadel korraldas vald mõisa ideekonkursi „Anna mõisale mõte”, mille võitsid fotokunstnik Peeter Laurits ja Karina Taltsi. Lauritsa ja Taltsi idee järgi saanuks Vatlast avatud kultuurimõis. Samalaadse loomekeskuse asutas Laurits 1997. aastal Võrumaale, kus ta oli Kütioru avatud ateljee tegevjuht üle kümne aasta. Juba ideekonkursi võitmise järel ütles Laurits, et ise ta Vatlasse kolida ei kavatse, küll aga nõustaks kultuurimõisa loomist. Peksari sõnul püüdis Laurits mõisale tegevjuhti leida, kuid see ei õnnestunud. Nüüdseks on Laurits end kultuurimõisa loomisest taandanud.

Ideetasandil on olnud juttu ka sellest, et teha mõisa vanadekodu või müüa mõis hoopis maha.

„Mõistlikku lahendust esialgu ei ole,” ütles Arno Peksar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Palivere elanik
8 aastat tagasi

Nüüd saab töömehed Paliverre raudteed ehitama saata.

Või
8 aastat tagasi

Mõnele raha jõmmile kommiraha eest parseldada.Praegu paremat ideed ei karga pähe

Valeri
8 aastat tagasi
Reply to  Või

Viha rikaste vastu näitab,et juunikommunistid tiksuvad endiselt tuha all.Ootavad ,millal kommarid vőimu töörahvale veelkord üle annavad.Kőigi maade proletaarlased ühinege!

Üks idee
8 aastat tagasi

Äkki tuleks buldooseriga kokku lükata.Nii säästaks riik jälle kena kopika raha ja maainimesed saaks välja juurida