Täna tunnustatakse sädeinimesi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 

Kristi Märk. Tarmula

Sädemete sädeme tiitli saab tänavu Kristi Märk Lihulast. Foto Arvo Tarmula

Täna kl 16 pärjatakse Uuemõisa lossi valges saalis tublimaid vabakonnategelasi, kuulutades välja maakonna tänavused sädeinimesed.

Sel aastal esitati sädeinimese tiitlile 34 kandidaati, kellest komisjon valis välja 11. Läänemaa arenduskeskuse MTÜde konsultandi Tiina Ojamäe sõnul on kandidaatide arv viimasel paaril aastal olnud üsna ühesugune. Ta tõstis aga esile, et üht tänavust kandidaati esitati tänavu sädeinimese tiitlile 11 korral.

Kui varem on sädeinimesed olnud seotud kindla vallaga, siis tänavu mitte. „Sel aastal oli kandidaatide hulgas mitmeid, kelle tegevus haarab kogu Läänemaad,” põhjendas Ojamäe.

Küsimusele, kas aastatega pole tublid inimesed otsa saanud, vastas Ojamäe, et sellist hirmu ei ole – Läänemaal on palju tublisid inimesi. Pigem pidas ta probleemiks, et tublidega ollakse nii harjunud, et ei tulda nende tunnustamise pealegi. „Et inimestel oleks märkamist,” lootis Ojamäe.

Sädeinimesi tunnustatakse Läänemaal 2009. aastast. Kui esimesel aastal tõsteti esile ühinguid ja ühendusi, siis nüüd võib tiitli saada nii ühendus kui ka inimene.

„Siiski peab selle inimese selja taga olema mõni ühing, sest tegemist peab olema inimesega, kes suudab kodukohas sädet sütitada ja masse liigutada,” ütles Ojamäe. 

Sädeinimese tiitel on mõeldud tunnustamaks kodanikke või organisatsioone silmapaistva tegevuse eest kodanikuühiskonna arendamisel.

 

Läänemaa sädeinimesed

Sädemete Säde

Kristi Märk – Lihula vallavalitsuse info- ja arenguspetsialist

Tänu Kristi tööle, sh tööaja välisele ja vabatahtlikule tööle, oli Lihula vald edukalt esindatud messil Maale elama, toimuvad mitmesugused üritused, kogukonna infoliikumine ja -vahetus on saavutanud uue taseme, noorsootöö on sisse saanud uue hoo. Ta on osaline mitmetes projektides (mullihotell, Eurovisioon, vahetusõpilased, fotostuudio jms) ja tänu temale on Lihula valda tegutsema tulnud mitmed uued inimesed. Ta on agaralt kaasa löönud maakondlikes tegevustes.

Kristi Märk on alati kaasa mõtlemas, tegutsemas, teisi innustamas. Ta on suhete looja ja hoidja – sulatab inimesed ühte, paneb meeskonnad tööle.

Läänemaa sädeinimesed

Liis Koort – Risti käsitöömaja hing

Tema eestvedamisel käib juba mitmendat aastat koos saviring, saavad teoks mitmesugused projektid ja töötoad. Liis aitab alati kohalikke vabaühendusi reklaamide ja trükiste koostamisel –kujundamisel, tema tehtud on Risti noortekeskuse logo ja ta on kujundanud kõik käsitöömaja näitused. Ta lööb vabatahtlikuna aktiivselt kaasa kohalikele inimestele olulistel sündmustel – jõululaadal, lastelaagrites, jaanipäeval jms.

Rutt Lillepea – Võntküla külamaja edendaja, Lääne-Nigula vallavolikogu maaelukomisjoni juht

Tema ja ta pere eestvedamisel valmis Lääne-Nigula vallas Võntküla külamaja. Külamajas korraldatakse aasta ringi ettevõtmisi (filmiõhtuid, joogating) nii omakandi elanikele kui ka külalistele. Külamaja renditakse välja ja seal korraldatakse mitmesuguseid üritusi. Võntküla külamaja on hea näide, kuidas nii oma kogukonnale kui ka laiemalt teenust osutada. Selleks peab aga olema pühendunud ja asjatundlik eestvedaja.

Rutt on oma ettevõtmistes väga põhjalik ja pühendunud, ta oskab kaasata inimesi ning on ise väga meeldiv ja toetav koostööpartner.

Riina Gilden – Kullamaa rahvatantsutreener, kohvikute päeva korraldaja

Pühendunud rahvatantsu edendaja Kullamaal, kes tantsib ise segarahvatantsurühmas Kaareke, kuid naudib ka tantsuõpetaja rolli Kullamaa keskkoolis. Lapsed ootavad Riina tantsutunde väga.

Projekte kirjutades ja sponsoreid otsides on Riina Gilden käima lükanud piirkonna ühe suurima kultuurisündmuse ”Laulud ja tantsud tähtedega“. See on heategevusüritus, mis seob erinevaid põlvkondi, asutusi, praeguseid ja endiseid õpilasi ning millest on suur kasu tervele kogukonnale.

Leini Vahtras – MTÜ Hoovõtukeskuse juht

Teda on tihti märgata kas Lions klubiga pannkooke küpsetamas, Toidupangaga toitu kogumas, avalikel aruteludel sõna võtmas, riskilaste eest võitlemas, paljudel kultuuriüritustel, spordiradadel ja mujal.Ta on aktiivne kodanik ja usin vabatahtlik.

Töökaaslased Hoovõtukeskusest iseloomustavad Leinit kui väga töökat ja alati hingega asja juures olevat inimest, kes oskab ka noortega väga hästi suhelda. Ütlemine, kes palju teeb, see palju jõuab, käib Leini kohta sajaprotsendiliselt. Ta oskab oma aega eri projektide vahel hästi jagada. Oma olemuselt on Leini rõõmsameelne ja särtsakas, temaga on väga lihtne suhelda ja alati leiab mõne jututeema millest rääkida.

Terje Marie Vihur –Haapsalu Toidupanga juht

Terje eestvedamisel on Toidupank oma 20 vabatahtlikuga kasvanud arvestatavaks abiorganisatsiooniks Läänemaal ja Haapsalus ning partneriks omavalitsustele. Sealt saab abi üle 100 Haapsalu inimese ja lisaks veel mujalt Läänemaalt.

Jagamisele eelneb suur töö, mis on suuresti nähtamatu ja tihti tasustamata – vabatahtlike leidmine, hoidmine ja motiveerimine, toidu kogumispäevade korraldamine, kokkulepete sõlmimine kauplustega, kogutu ladustamine, laopindade ja transpordi korraldamine jne.

Terjel on julgust eesmärgi nimel riskida, ette võtta ka esmapilgul teostamatut, mitte leppida eitavate vastustega, vaid proovida, katsetada ja leida uusi teid kui vanad rajad on kinni jooksnud.

Danguole Tamberg – Sutlepa vabaajakeskuse juht

Noarootsi kohaliku elu edendaja ja eestvedaja. Tänu temale on keskusest saanud armastatud kooskäimise ja huvitegevusega tegelemise koht. Danguole eestvedamisel tähistatakse koos külarahvaga tähtpäevi, tegeletakse käsitöö ja muusikaga. Tema juhendamisel käib koos naisansambel. Danguole korraldab ka laste huvitegevust – õpetab neile muusikat ja käsitööd, toimuvad huviringid (kokandusring, lauluring jm). Regulaarselt on vabaajakeskuses kontserte ja näitusi. Hiljuti lõpetas Danguole Viljandi Kultuuriakadeemias muusikaõpetaja magistriõppe. Tema eestvedamisel ja projekti toel on vabaajakeskusesse hangitud uus klaver ja muusikariistad lastele. Koostööd tehakse ka Noarootsi kogudusega.

Inimesed hindavad Danguolet ja tema tegevust väga kõrgelt. Ta on särav inimene, kelle positiivsus ettevõtmistes kajastub edasi ka teistele. Danguolega koos üritust ette valmistades võib olla kindel, et kõik on väga hästi korraldatud.

Kristel Engman – kirikuõpetaja, diplomaat ja rändurite klubi eestvedaja

Kristeli eestvedamisel, juhtimisel ja vahendamisel on teoks saanud väga palju erilaadseid sündmusi. Tähelepanuväärsed on sel aastal toimunud perepäev Haapsalu piiskopilinnuses, milles on potentsiaali saada traditsiooniliseks ürituseks ning rahvusvaheline palverännupäev, mis algas esindusliku konverentsiga ning lõppes väikese palverännaku ja õhtupalvusega toomkirikus. Kristel oskab tegemistesse kaasata partnereid ja olla teistele hea partner.

Nurme Bistroos käib Kristeli eestvedamisel kord kuus koos Rändurite klubi, kus tutvutakse maailma eri paikade kultuuri. Õhtud on väga oodatud ja rahvarohked.

Kristel on tegev EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse leerikoolis, jumalateenistustel ja teistes koguduse ettevõtmistes, kirjutab doktoritööd ja artikleid ajakirjanduses, esindab Eesti riigi huve välisriikides ja on kahe väikese lapse ema.

Lihula muusikapedagoog – Piret Paabo 

Läänemaal hinnatud muusikapedagoog, kelle juhitav muusikatuba Päevalill Lihulas on ilmselt ainus omataoline muusikalist vabaharidust pakkuv asutus Läänemaal. Muusikatuba on ainulaadne selle poolest, et iga inimesega tegeldakse individuaalselt. Toimetatakse küll vabatahtlike abiga, kuid muusikatoa süda ja eestvedaja on selle idee autor Piret. Õppetöö korraldamise kõrval hoolitseb ta ka selle eest, et maja oleks puhas, ahi köetud ning iga õppijat ja külalist ootaks kuum jook ja küpsised. Muusikatoas tegeldakse kõigiga, kes selleks soovi avaldavad.

Pireti eestvedamisel korrastatakse muinsuskaitsealust  endist Jaani kõrtsi hoonet.

Ege Kanarbik – Vormsi talupidaja

Vormsilanne, kes on andnud oma panuse nii MTÜ-de tegevusse, kui ka kodaniku ja ettevõtjana.

Tänu Ege perele osales Vormsi üle-eestilisel avatud talude päeval. Nende tehnikapark ja liigirohke loomapere on muljetavaldav. Veiste kõrval peetakse ka hobuseid, ponisid, minilambaid, siidikanu, parte ja minijäneseid. Külastajaid käis paarisaja ringis, neist vaid 25 selliseid, keda pererahvas teadis, ülejäänud tulid mandrilt ja välismaaltki. Kuna huvi oli suur, korrati avatud talu päeva Olavipäevade ajal.

Eget ei jäta külmaks saare elu-olu, tänu talle saab saarel juuksuriteenust. Oma tegemiste ja suure pere kõrvalt jõuab ta üritustel kaasa lüüa, teha lasteaialastele üritusi ja korraldada ponisõitu või tutvustab oma talu „miniloomaaeda”. Ege on lahke, avatud ja sõbralik.

Haapsalu Fotoklubi

Haapsalu fotoklubi tutvustab meile läbi kaamerasilma loodust ja kodukohta ning tänu sellele märkad ka ise rohkem ilu ja detaile enda ümber. 35liikmeline Haapsalu fotoklubi kannab ajaloolisi traditsioone, kuid 2013. aastast on seltsi tegevus aktiviseerunud – on korraldatud väljasõite, näitusi ja koolitusi.

Tukkuvast ja unisest klubist on aktiivse ühenduse teinud Raivo Reimann. Tema pühendumus ja panus klubisse on imetlusväärne. Haapsalu Fotoklubi on loonud sidemeid teiste fotoklubidega üle Eesti. Raivo on teinud tohutut tööd elavdamaks fotoelu ja toomaks kokku ühise huvialaga inimesi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
muff
8 aastat tagasi

mina tunnen ka neid tädisin nüüd nad käivad võrturunduse kaudu träni müümas. pidid kõik miljonärideks saama.