Riigikogu toetas Kreekale kolmanda abipaketi andmist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

sester

Rahandusminister Sven Sester riigikogu saalis. Foto: RIIGIKOGU PRESSITALITUS

Riigikogu kiitis teisipäeval erakorralisel istungjärgul heaks Euroopa Komisjoni ja Kreeka vahel sõlmitava vastastikuse mõistmise memorandumi kavandi, millega Eesti nõustub Kreeka kolmanda finantsabi programmi poliitilise kokkuleppe kinnitamisega, teatas riigikogu pressitalitus.

Otsuse poolt oli 50 ja vastu 37 riigikogu liiget.

Kreekale kuni 86 miljardi euro suuruse laenu andmise otsus on Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) juhatajate nõukogu päevakorras 19. augustil. Kreeka riigi võlakoormus peaks programmi toel langema 2020. aastaks 174,9% SKPst pärast kõrgpunkti 200,9% SKPst 2016. aastal. Kuni 2018. aasta augustini kestva abiprogrammi põhieesmärgid on taastada eelarve jätkusuutlikkus, tagada finantsstabiilsus, soodustada kasvu, konkurentsivõimet ja investeeringuid ning kaasajastada avalikku haldust.

Valitsust esindava rahandusminister Sven Sesteri hinnangul annab Kreeka majanduspoliitika memorandum hea aluse Kreeka riigi ja majanduse arendamiseks ning läbi selle annab ka panuse euroala üldise stabiilsuse toetamiseks. „Programmi eesmärgiks on seatud primaarülejääk ja seda toetav ambitsioonikas reformide pakett, aga ka kreeka rahva arusaamine, et muutustele alternatiivi ei ole,“ ütles Sester.

Rahandusministri sõnul on fiskaaleesmärkide saavutamisel olulised käibemaksu süsteemi reform, erandite kaotamine maksusüsteemis, maksukogumise uue kvaliteedi saavutamine, pensionisüsteemi reformide elluviimine ning erastamine. Sester rõhutas, et Kreekale ESMist antav laen ei suurenda Eesti kohustusi ning riik täiendavalt uusi garantiisid andma ei pea.

„Meie osalus ESMis on 1,3 miljardit eurot, millest sissemakstava 148,8 miljonit eurot oleme juba 2014. aastaks tasunud. ESMi laenu tõttu need kohustused ei suurene,“ ütles Sester.

Ta lisas, et Kreekaga seotud riskid jäävad, kuid kokkulepitud programmi alusel tegutsedes on Kreeka võimalused majanduslikult jalule tõusta paremad kui käega lüües ja asjadel isevoolu teed minna lastes. Läbirääkimistel opositsioonierakondade nimel sõna võtnud Andres Herkel, Martin Helme ja Kadri Simson olid Kreeka kolmanda abiprogrammi ja memorandumi kavandi suhtes kriitilisel seisukohal. Koalitsioonierakondade nimel sõna võtnud Kalvi Kõva, Priit Sibul ja Kalle Palling väljendasid oma sõnavõttudes abiprogrammile ja memorandumile toetust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lääne Elu: Riigikogu toetas Kreekale kolmanda abipaketi andmist | Sven Sester
8 aastat tagasi

[…] Loe kogu artiklit […]

aga
8 aastat tagasi

ma loodan ,et jõuludeks võtame ka neljanda abipaketi vastu!

Eesti+Vabaks
8 aastat tagasi

Ei jõua see seakatk kunagi riigikokku. Sealne populisatsioon on ennast ülejäänud loodusest igatsugu tõkkepuude ja turvameeste poolt ülikindlalt isoleerinud.

Ats
8 aastat tagasi

Huvitav millal see seakatk ükskord riigikokku jõuab.

juunikommunist
8 aastat tagasi

ja oma rahvale näitab trääsa

pealkiri on ikka see et
8 aastat tagasi

Riigikogu toetab endiselt juudirubla valitsemise süsteemi.