Läänemaa korvpallimeistrivõistlused said hoo sisse

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

korvpall

Nõva võistkond (mustas ja rohelises) võitis eelmisel hooajal Läänemaa meistritiitli. Foto: Arvo Tarmula.

Täna algasid Rannarootsi Läänemaa meistrivõistlused korvpallis. Esimeses voorus peeti kolm mängu ja iga kohtumise võitjaks tulid meeskonnad, keda võis pidada oma mängu favoriidiks.

Päeva esimeses mängus võtsid mõõtu Haapsalu korvpallikool ja Läänemaa spordikool. Korvpallikooli meeskond võttis juba esimesel veerandajal ohjad enda kätte ning oli veerandaja lõpuks ees 23:7. Korvpallikooli edu jätkus kogu ülejäänud mängu. 2. veerandaeg lõpetati tulemusega 48:21 ja 3. skooriga 63:30. Mängu lõpuks vaatasid korvpallikooli meeskonna kasuks tabloolt vastu numbrid 91:37.

Põhjus, miks Läänemaa spordikooli võistkond sai nii suure kaotuse, on meistrivõistluste korraldaja ja kohtuniku Rudolf Lumiste sõnul tõenäoliselt selles, et spordikooli poisid on väga noored. Nad käivad kõik kas 11. või 12. klassis. Korvpallikooli mängijad on neist keskmiselt umbes 8 aastat vanemad ja seega kogenumad ja tugevamad ka füüsiliselt. Korvpallikooli meeste füüsilist üleolekut ilmestab näiteks see, et lauavõitluses oldi ligi 2 korda edukamad.

Tõelise hoo said võistlused sisse aga järgmises mängus, kus kohtusid eelmise hooaja tiitlivõitja Nõva ja Hiiumaad esindav võistkond Askus.

Nõval oli kaasas arvukalt häälekaid toetajaid ning ei puudunud ka pasun, mida puhuti nii vastaste heidutamiseks kui omadele kaasa elamiseks. 1. veerandaeg lõppes 18:15 Nõva kasuks. Tundus, et alanud mäng tõotab tulla väga tasavägine.

Nii siiski ei läinud. Peale nelja ja poolt minutit polnud Askus visanud teisel veerandajal veel ühtegi korvi. Nõva oli samal ajal aga kergitanud oma skoori juba 29 punkti peale. Nõva läkski 2. veerandaja lõpuks tugevalt ette ning peale poolt mängu oli seis 47:24.

Askus ei leidnud Nõva vastu rohtu ka 3. veerandajal, mis lõppes seisuga 80:43. Löögi hiidlaste mängule andis ka see, et nende ridades mänginud Robert Lilleõis saadeti ebasportliku käitumise tõttu platsilt minema. Lilleõis oli rahulolematu mängusituatsioonis vilistatud vea peale ning lõi vihahoos jalaga väljaku kõrval olnud veepudelit.

Lumiste sõnul oli see intsident kahetsusväärne, sest oma teoga tõi Lilleõis kahju tervele hiidlaste meeskonnale. Vastavalt meistrivõistluste reeglitele tuleb Lilleõiel vahele jätta ka võistluste järgmine voor.

Kuna Askusel polnud uut meest asemele panna, oldi ülejäänud mängu ajal platsil neljakesi. Nõvagi võttis aga viimasel veerandajal jala gaasipedaalilt maha ning kohtumine lõppes tulemusega 86:60.

Nõva võistkonna juhendaja ja liikme Kalle Orumaa sõnul jäid nad mänguga rahule. "Mehed said 2. veerandajal mängu käima ja edasi oli vormistamise küsimus," ütles Orumaa.

Nõva ja Askuse mängu järel toimus viskevõistlus Saku Sops, millest võisid osa võtta kõik huvilised. Viskevõistluse jaoks määrati korvi ümbruses neli asukohta, kust tabades võis teenida erineva arvu punkte. Võitis see kaheliikmeline meeskond, kes kogus minuti jooksul kõige enam punkte.

Saku Sopsu võitjateks tulid Argo Orumaa ja Ove-Kristjan Kallas-Kasemetsa. Viskevõistluse auhinnaks olid Saku õlletehase poolt välja pandud joogid.

Kolmandas mängus läksid vastamisi Risti ja Lihula/Ostom. Sarnaselt Nõvale paistsid ka Risti võistkonna fännid silma oma erksa kaasa elamisega.

1. veerandaeg möödus pingeliselt ning lõppes seisuga 18:14 Risti kasuks. 2. veerandaja lõpuks kergitas Risti oma edumaad juba seisule 52:38. Hoolimata Lihula visast võitlusest lõppes ka 3. veerandaeg nende kahjuks – 72:54. Risti oli täna mänginud võistkondadest kõige lähemal 100 punkti teenimisele, mis jäi siiski napilt saavutamata. Normaalaja lõppedes vaatasid tabloolt vastu numbrid 97:78.

Lumiste sõnul oli  mängudest näha, et tegemist on võistkondade jaoks hooaja algusega. "Näha on tehnilist praaki – kokkumänguga on probleeme," lausus Lumiste. Ta oli siiski optimistlik, et järgnevates voorudes on võistkondade koostöö juba parem.

Läänemaa korvpallimeistrivõistluste 2. voor toimub Haapsalus Wiedemanni spordihoones 6. detsembril. Siis lähevad kell 12 vastamisi Läänemaa spordikool ja Risti. Kell 13.45 mängivad Haapsalu korvpallikool ja Cipax ning
kell 15.30 astuvad lahingusse Lihula/Ostom ja Askus. Mängud on pealtvaatajatele tasuta.

Resultatiivsemad mängijad:

Läänemaa spordikool: Karl-Markus Mäesalu (15 punkti ja 9 lauapalli) ja Märt Puskar (11 punkti)
Haapsalu korvpallikool: Mart Lumeste (25 punkti ja 6 resultatiivset söötu)
Nõva: Andres Märtson (25 punkti) ja Raiko Orumaa (10 punkti, 9 lauapalli, ja 5 resultatiivset söötu)
Askus: Risto Merimaa (29 punkti)
Lihula/Ostom: Mairo Kanter (24 punkti)
Risti: Kristo Jürgenson (22 punkti ja 10 lauapalli) ja Henry Ahven (19 punkti)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
9 aastat tagasi

Lumiste sõnul oli see intsident kahetsusväärne, sest oma teoga tõi Lilleõis kahju tervele hiidlaste meeskonnale. Vastavalt meistrivõistluste reeglitele tuleb Lilleõiel vahele jätta ka võistluste järgmine voor.

Kahetsusväärne on see, et kohtunik Lumiste ei näinud/ei tahtnud näha intsidendile eelnevaid vigu, mida KUULIS isegi tribüünidel istunud publik. Aru pärinud Lilleõiele oli lihtsam tehniline väänata ning seejärel saalist välja saata.
Tüüpiline Lumiste käitumine, loll ja laisk ning lihtsam on poistel mänguisu ära võtta, kui korralikult vilistama õppida.

Eelkõnelejale: Reegleid teebki Rudolf. Ühel päeval võib, teisel ei või. Oleneb, kuidas tuju on.

Punkt
9 aastat tagasi
Reply to  .

Võib-olla punkt läbib vastavad koolitused, kandideerib maakonna meistrivõistluste korraldamisel, hakkab peakohtunikuks, lepib osalevate võistkondadega kokku reeglites jne. Siis ehk saabub tarkus, usinus, korralik vile, mänguisu jms… 🙂

huviline
9 aastat tagasi

Toon ühe häiriva detaili välja. Niinimetatud Risti võistkond võiks ikka lõpuks ühtse mänguvormi ka teha. Millegipärast ei lubatud ühtset vormi kandnud mängijatel alussärkki kanda, aga risti “kirjud koerad” jooksevad kolmandat aastat niimoodi väljakul ringi ? Reeglid on vist kõigile ühtemoodi või kuidas ?

Fänn
9 aastat tagasi

Parandage nimi- Mairo Kanter. Tänud ette! 🙂