Lugeja küsib: millise lepingu peaks sõlmima alla 7aastase töötajaga?

Lääne Elu

info@le.ee

Laps töötamas. Foto: Pixabay
Laps töötamas. Foto: Pixabay

Minu 5aastane laps kutsuti osalema teatrilavastusse, millise lepingu peaksime sõlmima?

Töölepingu seaduse kohaselt ei saa tööandja sõlmida töölepingut alla 7aastase lapsega, kuna nende jaoks on töö tegemine keelatud. Siiski on mõnikord vaja kaasata lapsi kergemale tööle kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamivaldkonnas. Mõnel juhul võib lapsele seal osalemise eest maksta tasu ja loomulikult tasub eelnevalt läbi rääkida tingimused, mille alusel laps seal osaleb, ning sõlmida asjakohane leping.

Kuna tööleping sõlmitakse isiklikult ja antud juhul ei täida lapsevanem tööülesandeid, ei ole ka alust lapsevanemaga töölepingut sõlmimiseks. Sellisel juhul on tööandjal mõistlik sõlmida võlaõiguslik leping lapse vanema või seadusliku esindajaga. Lapsevanem peab enne lepingu sõlmimist hindama, kas pakkumine sobib tema lapsele ja kas ülesande täitmine on ohutu, samuti kas laps on nii füüsiliselt kui ka vaimselt valmis antud tegevustes osalema. Loomulikult on oluline selgitada lapsele, mida temalt nõutakse ja mida ta peab tegema. Samuti tuleb arvestada lapse arengutasemega ehk kas laps saab aru, mida temalt oodatakse ja kas ta tegelikult tahab tegevustes osaleda.

Samuti ei tohi tööandja unustada, et kuigi tegemist ei ole töösuhtega, tuleb võlaõiguslik leping siiski registreerida töötamise registris ja märkida lisaväljale, et tegemist on alla 7aastase lapsega.

Olena Smolska,

tööinspektsiooni nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments