Koonga kooli õiguskaitse jõudis riigikohtusse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Koonga kool. Foto: Google

Koonga kool. Foto: Google

Riigikohtu pressiesindaja Sandra Sommer kinnitas Lääne Elule, et riigikohus võttis menetlusse Koonga kooli lapsevanemate määruskaebuse.

„Riigikohtuni jõudis määruskaebus, millega palutakse esialgset õiguskaitset. Palutakse peatada kooli ümberkorraldamine kohtuvaidluse lõpuni,“ ütles Sommer.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
No
23 päeva tagasi

Just IRW… filiaal. Siis hiljem vast juba tütar ettevõtte ja siis veel aktsia selts.

IRW
23 päeva tagasi
Reply to  No

Ei, olukord on vastupidine- sügisest võib selle kooli ka päeva pealt kinni panna ( ja näiteks õpetajaid sundida teises kohas tunde andma)

Mati Põdra
23 päeva tagasi
Reply to  IRW

Kedagi, kellel on kehtiv tööleping konkreetselt määratletud töö tegemise kohaga, ei saa sundida töötingimusi muutma.

IRW
23 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Supperadvukaat on jälle rääkinud . Töökohaks pannakse Lihula Gümbaasium, Lääneranna vald ja võib suunata mis kooli tahes

Mati Põdra
23 päeva tagasi
Reply to  IRW

Atrofeerunud ajudega irw ei saa jälle aru, mida ma kirjutasin.

Enamik õpetajaid on tööl juba ammu aega enne seda, kui omavolitsuse sigatsemine peale hakkas. Nende töölepingud kehtivad samasugustena edasi kui siiani.

Uutega võib koolijuht teha mida tahab… kui on ikka kindel, et õpetaja sellise solgutamisega nõus on.

IRW
23 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

No oodata oli, et mati oma”tarkust” jälle ajab . Vana juriidiline keha ju kaob ja toimub üleviimine uute ettevõttesse, s.t et ka lepingu muudatus. Muidugi on üleviidaval õigus keelduda, siis ta koondatakse No ja nagunii neis 2 s koolis enamik õpetajaid langevad koondamise alla

Mati Põdra
23 päeva tagasi
Reply to  IRW

Noo, kas tõesti Lihula kooli juriidiline keha muutub? Siis peaks nad hakkama koolitusluba taotlema, aga selleks ju juba hilja.

IRW
23 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ma arvasin et mõni mees on pooletoobine, tuleb välja et ikka päris ullike. Lihula kool jääb ju samaks, kaovad ära muud koolid,õpilased viiakse juriidiliselt Lihula kooli alla,õppekohaga kohapeal. Nii et mingit koolitusluba pole uuesti taodelda vaja ( loe: likvideeritakse kõik ülejäänud koolid)

vanamutt kultuurimajast
23 päeva tagasi
Reply to  IRW

Ah ma peksan jälle segast. Andke andeks.

Huvitav...
22 päeva tagasi
Reply to  IRW

…kes käänab sõna taotlema selliselt?

Selles, kas sõlmitakse uus löeping või jääb kehtima vana, saab veenduda ainult konkreetse tööepingu takseerimisel. IRWideeliku loogika kohaselt, võib Lihula Gümnaasium Tongal avatava filiaali olemasolul sundida õpetajat reedeti Tongale tunde andma.

Viitsiks töölepinguseaduse korragi lahti võtta siis:
§ 5. Töötaja teavitamine töötingimustest
8) töö tegemise koht;

Ehk, oleneb, kui täpselt töökoht olemasolevas kohas määratletud.

Lause – “sundida õpetajaid tunde andma” kuulub leksikasse, mille laadset meie aladel valitsenud diktatuuridki ei ole kasutanud.

käimiskoht
22 päeva tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kui õpilased ühel päeval suunatakse Lihulasse õppima, kas õpetaja ikka tahab siis oma kehtiva töölepinguga tühja majja igal hommikul tööle tulla?

IRW
22 päeva tagasi
Reply to  käimiskoht

No see oleks õpetaja unistus-istub oma 22 tundi koolimajas ja ……

Mati Põdra
19 päeva tagasi
Reply to  IRW

Õpetaja istub koolimajas ikka 35 astronoomilist tundi nädalas, kui täistööaja eest palka saada tahab.

See, kui mõni rämpskoolijuht tahab omast arust kaval olla ja maksta palka ainult kontakttundide eest, toobki endaga kaasa küünilised tunniandjad.

IRW
23 päeva tagasi

Huvitav kumba otsust siis vaidlustatakse- vähendamist või ühendamist. Vähendamise võib vist juba korstnasse kirjutada , kuna sügisest on üks Lihula Gümnaasium, millel on Koongas filiaal

Mati Põdra
23 päeva tagasi
Reply to  IRW

Mis see teie asi on?

Kohalik
22 päeva tagasi
Reply to  IRW

Kas IRW ka kursis Lääneranna gümnaasium juba kerkib või? Lubadused lubadused. Soovin edu Koonga vanematele, kes seisavad silmitsi valla sigadustega. Seni tuleb rauda taguda, kui see kuum!!!

IRW
22 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Muidugi jõudu-arvete tasumisel. Tolku sest otsusest ju poleks usegi kui otsus tuleks kooli kasuks . Otsust saaks muuta vaid kooli kahandamise osas, mitte kooli liitmise osas. Liidetud kooliosas aga võib selle kooli üldse päevapealt kinni panna

Kohalik
22 päeva tagasi
Reply to  IRW

Julged sõnad! Tehke see ülivõrdes uusmaja enne valmis! Eks teatud volinike soovunelm ongi kõik põhja lasta. Aga kui arvad et kinni panna need lapsed Lihula küll ei tule, mõni üksik vast. Veelkord suretame teised piirkonnad, et keskus nö õitseks.

maaelanik
22 päeva tagasi
Reply to  IRW

Tark IRW ei saa ikka aru, et Riigikohtule esitati määrusekaebus õiguskaitsele, mis puudutab koolide ühinemist. Ehk, siis soovitake õiguskaitset seni, kuni kohtuvaidlused lõpetatud. Seni pole veel isegi Ringkonna kohtu poolt lõpliku otsust koolide kärpereformile tulnud ja ega seegi kaevatakse kindlasti Riigikohtusse edasi, ükskõik millise osapoole poolt. Kui Riigikohus otsustab anda selle õiguskaitse, siis on ka koolide ühinemine peatatud teadmatta tulevikku, mis ei saa olema ilmselt selle aasta numbri sees.

Oh jah
22 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Otse ei saa riigikohtule mingit õiguskaitse taotlust esitada

maaelanik
22 päeva tagasi
Reply to  Oh jah

Kordan, see on määrusekaebus õiguskaitse suhtes, millele Ringkonnakohus tagasi lükkas. Kui Riigikohus selle üldse menetleda võttis, siis näeb ta selles mingit otsest õigusriivet.

Vanasõna
22 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Eks uppuja haarab õlekõrrestki

IRW
22 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Pigem võeti see kaebus menetlusse et lõpetada need lõputud kohtujamad, mis vaid eelarvete rahasid raiskavad. Kui keegi viitsiks natukene laiemalt vaadata, siis lausa riigi tasemel on võetud ette alla 100 õpilastega koolid.

Kohalik
22 päeva tagasi
Reply to  IRW

Ometi jätkub eelarves, üha uutele ametikohtadele vallas🤔hariduse pealt nö toidame uusi töökohti. Väike soovitus, mida rohkem venib selle pärlkooli ehitus, maitseme kõik elanikud siin kibedaid vilju. Aga jah, riigitasandil ja jõuliselt omavalitsus suretab piirkondi, koondades vaid ühtekohta. Väike märkus sissesõit Lihula, tee nagu kuumaastik, roopad sees, suure vihmaga saab mõnuga kasta mööduvat jalakäiat, kelle tegemata töö see? Lõpetuseks õiguskaitset ei saa keegi keelata, kui selleks võimalus, veelkord edu Koonga rahvale, Metsküla, Varbla ja Virtsule. Kuni su küla elab, elad sina ka, ütleb laulusalm

IRW
22 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

No siiani on olnud just haridus kov ide kõige suurem kulu, selle pealt pole tulu saadud. Jonnipunnide tõttu ongi raha voolanud juristide tasku, aga mitte teerööbastesse

maaelanik
21 päeva tagasi
Reply to  IRW

Lääneranna valla eelarvest lähtub, et juhtimiskulud 2023 a. oli 741 273
nüüd 851 375, ehk kasv 110 000
Samas haridus 2023 a. oli 4 918 013, nüüd 4 783 219 ehk vähenemine (nn. koolireformi tulemusena) 134 000
Hariduse kokkuhoiu söövad ametnikud ära. Väidetav halb majandusseis tegelikult ei paranenud. Investeeringuteks ka raha juurde ei tekkinud.
Ehk siis võeti lastelt ja anti endile palkadeks….ei pandud näiteks teerööbastesse.
Ja ükski vanemate kulutatud kopikas, pole asjatult voolanud kellegi tasku, kui jutt käib oma laste kaitsmisest ja karjuva ebaõigluse peatamisest.

IRW
21 päeva tagasi
Reply to  maaelanik

Nred vanemad ei raiska mitte vaid oma raha , vaid ka raha vallakassast. Nii et need rööpad jäävad kindlalt nende hingele . Ja koolid tuleb swlgelt kokku tõmmata kuna lapsi ei ole. Muidugi priiskqv vallaviletsus ja ükemõistuse uue koolimaja projekt on omaette teema. Ka muud väikekoolid- lasteaiad on liiga laia profiiliga ja vajaksid hoopis teistsugu lähenemist- moodulmajad, mida on kiire paisutada ja kokku tõmmata, vastavalt vajadusele

maaelanik
19 päeva tagasi
Reply to  IRW

Nende õppivate laste vanemad, vanavanemad, töötavad vanemad õed ja vennad täidavatki seda vallakassat. Kust IRW sinuarust see raha sinna tuleb, kas ametnikud toovad ? Kuidas ei saada aru, et laste elementaarse, inimliku piiridesse jäävata koolitamisvõimaluseta, kaovad ka maksumaksjad. Kuidas pole lapsi ? Koongas on lasteaia nimekiri paisumas nagu pärmi väel (hetkel u. 30 last, teist 10 ootab juba ukse taga). Lasteaias totaalne ruumipuudus. 2026a. aastal läheb Koongas esimesse klassi, sama palju õpilasi kui Lihulas Gümnaasiumisse praegu. Ja teerööpad on ikka, kõrgepalgaliste ametnike tegemata töö, rahapuudust palkade tõstmiseks, lausa tagasiulatuvalt ju polnud. Väga mugavalt veeretate jälle kõik hädad teiste kaela. Mõisa… Loe rohkem »

Mati Põdra
19 päeva tagasi
Reply to  IRW

Kuulge, ajudoonor, kustkohast see raha vallakassasse muidu tuleb, seina seest? Või tekib iseenesest, nagu üks teine pooletoobine vallavolinik ajalehes välja plärtsatas?

Kohalik
21 päeva tagasi
Reply to  IRW

Et sa ka jaksad, valla eelarve reale on pandud nii mõnigi lubadus. Näis kas tehakse ära, sügisel hea meelde tuletada. Investeeringuid ei näinud suletud üks koolidest juba pikemat aega, keda süüdistame?Nüüd järgmine kool mida kärbitakse, kelle arvelt see? Räägime ühtsest koolist ja uuest kui pole raha? Või on??? Või võetakse laen, mida rahvas maksab aastaid ja kogu elu seisab vallas, või juhtub kurvem stsenaarium vald saneeritakse?

Mati Põdra
19 päeva tagasi
Reply to  Kohalik

Ausalt öeldes ootan juba seda saneerimist. Selle käigus tulevad kindlasti ka välja nii mõnedki sellised põhjused, miks seda raha nii vähe on. Ja ehk leitakse ka keegi, keda saab selle eest vastutama panna.