Lugeja küsib: millal peab saatma töötaja töötervishoiuarsti juurde?

Lääne Elu

info@le.ee

Õpilasmalev Koluveres. Arvo Tarmula

Hakkame ühel vanal toomishoonel vahetama eterniitkatust ja tundub, et eterniit on rabe. Töötajad on läbinud väljaõppe asbestiga töötamiseks, olemas on tööohutuse plaani ja asbestitööde kava tööohutuse plaan ja riskianalüüs ning oleme kursis, et peame seitse päeva enne alustamist sellest teavitama tööinspektsiooni. Seadusest lugesin, et töötajatele tuleb korraldada tervisekontroll enne asbestitolmuga kokkupuudet. Mida see tähendab?

Üldiselt tuleb tervisekontroll korraldada töötajale, kelle tervist võib töökeskkonna riskide hindamise tulemusel mõjutada töökeskkonna ohutegur või töö laad, näiteks töötamine müras, sundasendis, korduvate liigutuste tegemine, kokkupuude ohtlike kemikaalidega. Tervisekontroll tuleb korraldada nelja kuu jooksul tööle asumisest.

Kokkupuutel kantserogeensete kemikaalide ja materjalidega, näiteks asbest, tammepuidu tolm ja diiselmootorite heitgaasid, tuleb tervisekontroll töötervishoiuarsti juures korraldada enne kantserogeense ainega kokkupuute algust. Töötervishoiuarst annab selle alusel hinnangu töötaja tervislikule seisundile. Näiteks kui töötajal on diagnoositud krooniline kopsu- või ülemiste hingamisteede haigus, peab töötervishoiuarst töötajat teavitama, et tal ei ole soovitatav teha asbestitöid. Töötervishoiuarst võib teha tööandjale ettepaneku mitte rakendada töötajat asbestitööl või eemaldada töötaja alalt, kus ta asbestiga kokku puutub. Tööandja peab sellist otsust järgima.

Seega, kui töötaja võib tööd tehes asbestiga kokku puutuda, tuleb tervisekontroll korraldada enne töö alustamist. Nii pole võimalik riski hinnates jõuda järeldusele, et asbestiga kokkupuude töötaja tervist ei mõjuta. Ehk töötaja ei tohi asuda eterniitkatust lammutama enne, kui ta on käinud töötervishoiuarsti juures. Töötervishoiuarstile tuleb teada anda, et täiendava tervisekontrolli põhjuseks on kokkupuude asbestiga.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
siis
1 kuu tagasi

kui hakkab palka juurde küsima

kas
1 kuu tagasi

evelini juurde