Õpetajad alustasid esmaspäeval streiki

Andra Kirna

andra@le.ee

Uuemõisa kooli klassiõpetaja Imbi Mäepere (vasakult), raamatukoguhoidja Ülle Sass ning direk- tor Maia Tohver tegid eile oma ainsast streigipäevast kokkuvõtteid. Foto: Andra Kirna

Uuemõisa kooli klassiõpetaja Imbi Mäepere (vasakult), raamatukoguhoidja Ülle Sass ning direktor Maia Tohver tegid eile oma ainsast streigipäevast kokkuvõtteid. Foto: Andra Kirna

Streikivad Läänemaa kooliõpetajad sõitsid esmaspäeval Tallinna meeleavaldusele, koolides toimus või ei toimunud õppetöö vastavalt sellele, kuidas varem kavandatud.

Haapsalu põhikool oli esmaspäeva ennelõunal üsna tühi – vaid üksikud õpilased käisid oma kirjatöid järele tegemas. Direktor Anne Mahoni ütles, et majas on need õpetajad, kes ei streigi. „Arvuliselt ei oska ma praegu öelda, sest õpetajal on õigus igal hommikul otsustada, kas ta streigib või mitte,“ ütles ta. Mahoni lisas, et 700 õpilasega koolis pole võimalik õppetööd korraldada, kui enamik õpetajaid streigib.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
100 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ütle sa nüüd
3 kuud tagasi

Kindlasti on vaja märku anda kui tunned, et midagi vajab muutmist-olgu see siis töökorraldus või tasu tehtud töö eest. Mind aga paneb imestama artiklis olev sõnum-„Arvuliselt ei oska ma praegu öelda, sest õpetajal on õigus igal hommikul otsustada, kas ta streigib või mitte,“ ütles ta. Mahoni lisas, et 700 õpilasega koolis pole võimalik õppetööd korraldada, kui enamik õpetajaid streigib….kui õigus, siis õigus. Mõtlen hirmuga, et esmaspäeval ütleb äkki mõni massuurikas, keda kooli aetakse- ah ma ei viitsi, ma streigin täna. Egas ma päris lolliks ikka jää-googeldan ja kõik saab selgeks, nagu prilli reklaamis Eagle Vision.

◇IRW◇
3 kuud tagasi

Esmaspäeval õpetajad tööl . Streikijate pealik juba hädas et ei jätku streikijaid , lubab juba sandiseekleid maksta et oleks mõnigi streikija

◇IRW◇
3 kuud tagasi
Reply to  ◇IRW◇

Kallis kiilakas sexi nimekaim. Sa juba siin ka valetamas. Õige laseme koos minna.

Napak
3 kuud tagasi
Reply to  ◇IRW◇

Eks näis millal õpetajaile mõistus koju jõuab ja saab selgeks, et nõudmised on alusetud. Nagu väikesed lapsed ühe kambajõmmi järel tsirkust tegema.

Märt
2 kuud tagasi
Reply to  Napak

Mis teil sellest?

NiiOn
3 kuud tagasi

Kui nüüd streikijatest kedagi reaalselt kinnimajja ei panda, siis saadakse julgust juurde ja varsti mässab kogu maa rahvas. VÕibolla see on isegi hea, aga võibolla ka mitte. Eks saab näha.

August
3 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

Ongi hea. Kas siis ükskord lõpetakse raha Ukrainasse kantimine.

Püssilaev Lembit
3 kuud tagasi
Reply to  August

tore oleks ka arvutada, kui palju raha tegelikult üle kanti ja kui palju nad taskusse panid

Ei teagi
3 kuud tagasi

usa väitel on nende abist rohkem kui miljard vasakule läinud. Mida pole suudetud või tahetud kontrollida, see pole sihtkohta jõudnud.

Tigedik
3 kuud tagasi
Reply to  Ei teagi

Mõni käkerdis kisab siin vene propa ajupesu edasi

Rongi juht
3 kuud tagasi
Reply to  Tigedik

Mine koju, vasja!
Tsuh tsuh!

Ei teagi
2 kuud tagasi
Reply to  Rongi juht

Mis keksid siin oma vasjaga ah? Loe siis err i, või see on ka sul vene propaganda? Nii loll ikka. Sinisilmne loll roosade prillidega. Kõik ei ole nii ilus ja kena, kui tahaks arvata. Jära see meelde endale! Paistad targem siis teinekord! Väike näide tänasest : Ukraina SBU paljastas väidetava vandenõu 40 miljoni dollari omastamiseks

Ei teagi
3 kuud tagasi
Reply to  Tigedik

Kuidas palun? Täitsa Eesti populaarsest raadiojaamast kuuldud. Ilmaasjata üritate ilustada. Loogiline, et kõik pole nii ilus nagu me tahaksime. Meil siin endalgi näide võtta slava ukraini annetuste teemal. Teil on peas kõik juba sassis. Vaadake erapooletu pilguga, siis ei teki arusaamatusi niipalju!

mari
3 kuud tagasi

Haapsalus ja Läänemaal on kõrgepalgalisi töökohti küll ja veel ega siis õpetaja ei pea olema kui nii madal palk ja raske töö.

Ehh sind
3 kuud tagasi
Reply to  mari

tohoh? Olen õppinud ja kutsumus on, aga ei tohikski võidelda oma huvide eest? Peaksin ära minema, alla andma, minema üldse kolima? Sellist allaandja suhtumist oli meil siin vahepeal päris palju, õnneks on inimesed ärkama hakanud. Mõelge ise ka sellepeale põhjalikumalt, mida te just kirjutasite!

Tea
3 kuud tagasi
Reply to  Ehh sind

Õige mõte! Alati võib midagi muud ka õppida. Just põnev ja uus ja väljakutsuv.

Ei teagi
3 kuud tagasi
Reply to  Tea

Mis seal õiget on? Pole neid häid pedagooge niiväga võttagi, et võiks laiata siin, mingu tehku midagi muud. Lihtsalt ei ole. Teil lapsi pole, aga kellel on, egas nood ka ei tahaks ju, et laps vähe haridust saab. See, et sajani oskab lugeda pole veel mingi näitaja ju. Peaksite aru sellest saama, et õpetajaid peab ikka hoidma, aga mitte minema saatma. Rumalaid on palju muidugi, aga püüdke siiski aru saada!

mis sellest kasu
3 kuud tagasi
Reply to  Ei teagi

kui koolis õpetatakse silmapesu vee koosseisu H2O ja karlulikeetmise vajalikku temperatuuri ning kondoomi kasutamist. Mõni asi võiks olla ka lapsevanema õpetada ja kui ei oska siis internet aitab. Praegu on on koolis igasugu õpetusi , mis on elust lihtsalt õpitav.

kui hakkasid
3 kuud tagasi
Reply to  Ehh sind

õpetajaks õppima, on selge et tuleb teha kodutöö ja uurida, kus ja mida ja kui palju. Õpetaja töö on nutikas ja ja nõuab erilisi andeid. Oleks pidanud õppima – ei tegi mida, mis oleks teinud ratsatikaks, niisugust ametit vist polegi?!

Aku
3 kuud tagasi
Reply to  mari

Kus nüüd siis töö raske on? Ma küll ei mõista? Vanasti 100 aastat tagasi tehti tööd põllul ja karjamaal. Vat seal on raske.

Just
3 kuud tagasi

Jõudu ja jaksu! Midagi peab tõesti tegema, printsess tujutseb ma vaatan juba liiga pikka aega siin. Kummaliselt kaua lastakse pirtsutada.

Kas
3 kuud tagasi
Reply to  Just

Just. Kas pead silmas IRW, ehk Tiina?

Just
3 kuud tagasi
Reply to  Kas

Ei, seda peaprintsessi meil vabariigis ikka 🙂 See nn Tiina on lihtsalt joodik vist.

Pamp
3 kuud tagasi

Nad on peast ära keeranud. Tahavad saada nn riigi keskmise asemel veel kõrgemat miinimumtasu soojas tugitoolis istudes. Isegi Soomes töötavad eestlased saavad enamvähem 2000euri kätte.. See keskmine on ka tegelikult bluff. Mediaankeskmine on midagi muud. Kui võtta, et haapsalus tahavad õpetajad 2 tonni saada, siis mujal erasektorites saavad paljud poole vähem. Neil pole õrna aimugi, kust raha tuleb ja kes seda riigile teenivad. Neid ettevõtteid läheb iga nädal pankrotti, kes tegelikult riigile raha teenivad.

Eks
3 kuud tagasi
Reply to  Pamp

Töötan ka erasektoris ja ma ei töötaks seal kui teeniksid alla 2000 euro. Sitt firma siis kus poole vähem makstakse.

NiiOn
3 kuud tagasi
Reply to  Eks

Väga õige! Mitte keegi ei sunni vähema eest töötama. Paljudele ei jõua kohale, aga õpetajatele on see streik väga äärmuslik vahend. Juu siis on viimase piirini viidud ja muud väljapääsu ei ole.

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

Viimase piirini ? Üks 40 aastase kogrmusega õoetaja ütles hiljuti et mitte kunagi pole õpetaja elu nii rikas olnud . Aga eks süües kasvab isu

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

Viimne piir on see, et on mõne ässitaja võrku langetud oma naiivsuses.

IRW
3 kuud tagasi

Koomikud. Inimesed saavad palju vähem palka raskema töö eest, mingi kamp aga arvab, et on teistest paremad ja on meelitanud hulga naiivseid õpetajaid raha välja pressima.

Eks
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW. Sa oled Luuser ja haridust sinul ei ole. Selleks sa saad vähe palka. Nii kui nii oled siin juba palju valetanud.

Mai
3 kuud tagasi
Reply to  Eks

Vaadake ennast, ei oska ennast korrektselt väljendadagi, enda meelest haritud. Haritud ja alamakstud inimesi on kogu Eesti täis, vaadake ringi.
Sõimata oskate, kui see on harituse mõõt, siis on sellega kõik öeldud. Sellist ei laseks oma lapse lähedalegi, aga kahjuks neid mutistunud õpetajaid ei peata miski.

Eks
3 kuud tagasi
Reply to  Mai

Mai. Kui mind silmas pead, siis ma ei ole õpetaja.

to Mai
3 kuud tagasi
Reply to  Mai

Kui haridussüsteemis midagi ei hakka muutuma pole teie lastel või lastelastel varsti ka neid mutistunuid õpetajaid……

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  to Mai

Harifuses on vaja palju muuta – koolivõrku kokku tõmmata , õppemahud üle vaadata (kuidagi reguleerida ära see 12 klass- omal ajal küll võeti üle nn soome süsteem aga ühe erunevusega – seal minnakse 6 aastaselt kooli ) ja nende mutikeste lahtilaskmise võimalus (noored ei saagi kooli tulla kuna seal need mutikesed ees ja need ei lahku )

Misasi
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

nalja teete või? Raskema töö eest? Tra mingil nõuka ajast unistate või, kus kraavikaevaja sai rohkem palka, kui haridusega vaeva näinud spetsialist. Ära hakka, joo rahulikult edasi viskit ja ära seleta siin rohkem sellel teemal! Palun!

Jus
3 kuud tagasi
Reply to  Misasi

Inimene kellel pole haridust ja teeb tööd, kus pole haridus vajalik. Pange suud kinni. See ongi teie tase olla miinimum palga peal.

Misasi
3 kuud tagasi
Reply to  Jus

?

kõigi
3 kuud tagasi

palgad peavad olema samamoodi indekseeritud kui riigikogulastel ja kõik,

Imelik
3 kuud tagasi
Reply to  kõigi

Kelle kõigi? Kas ka maksumaksjal kelle palk ei sõltu riigieelarvest? … ning mis saab siis kui eelarve alalaekub? Võtame lihtsalt “seinast” (loe laename)? Palgatõusude ja finantseerimismäärade ette määratlemine ja õigusaktidega sidumine on juba põhimõtteliselt vale (tegelikult ka Riigikogu liikmete puhul).

Imelik
3 kuud tagasi

Oleks õpetajad läinud nõudmisega- koolivõrk korrastada ja õpetaja amet on õpetamine, mitte suhtenõustaja, raviarst, klienditeenindaja!- oleks ma seda ettevõtmist toetanud.
Praegused üleüldised väljapressimised palga osas- a la me oleme nii haritud, kirjutage meie palgatõus seadusandlikku akti- ei ole lihtsalt adekvaatne ja seda ma ei toeta. Jah, ma olen nõus , et ka rahastusmudel ja palgaastmestik vajab ülevaatamist aga mitte sellisel “lauaga löömise” kujul. Haritud inimestelt ootaks rohkem. Meedia tõi harituse näiteks, et kedagi ei lubatudki üles puua ja sõnavõtjal lubati jutt lõpuni rääkida- hea seegi….

Vladimir
3 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Aga mine siis riiki, kus selliseid lollide õpetajate streike ei toimu kunagi!

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  Vladimir

Lätis saavad õpetajad praeguse meie õpetaja palga kohaselt vaid pool sellest.

Eks
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

Jälle vale väide IRW

Misasi
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

Peame Lätist eeskuju võtma? Ise ei oska elada? Mis sogajuttmaeivõi

Ja jah
3 kuud tagasi
Reply to  Misasi

IRW, ehk Tiina Lobja teeb lihulas kultuuri. Ju siis Läti kultuuri päevad tulemas

IRW
3 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ugandas saavad õpetajad veel vähem kui Lätis.

Juhan
3 kuud tagasi

Tublid õpetajad, kes streigivad! Lääneranna valla koolide õpetajad ei streigi – ju siis probleeme pole.