Mihkel Nestor: majandus ei vaja haiglaravi, vaid immuunsüsteemi turgutamist

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

Eesti majandus on sattunud sügavasse langusesse, ent põhjuseid arvestades pole selle kriisi lahendamine maksumaksja rahakoti abil realistlik.

Küll tasub tegeleda majanduse tervise tugevdamisega tulevikku silmas pidades, et järgmised kriisid meid vähem räsiks.

Eesti majandus on olnud languses juba 2022. aastast ja lõppu sellele praegu veel ei paista. Samas hakkab majanduslanguse mõju alles nüüd nähtavaks muutuma. Nimelt on Eesti sisemajanduse kogutoodang vähenenud seni vaid püsihindades, s.t pärast inflatsiooniga korrigeerimist, kuid jätkanud nominaalhindades ehk n-ö tavalistes eurodes mõõdetuna kasvamist. Oludes, kus kasvasid nii ettevõtete müük, kasum kui ka töötajate sissetulekud, oligi majanduslangust raske tajuda, ehkki teenitud raha eest sai osta märksa vähem kaupu ja teenuseid kui varem.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Euroopa viimane juba 2 aastat
3 kuud tagasi

Oravate propagandist räägib põhja vajuva laeva pardal, et kõik on parimas korras ja vaja teha vaid veidi peenhäälestamist.

pank
3 kuud tagasi

on spekulant, kes elab teiste arvel ja saab mittetöist tulu

Vot siis
3 kuud tagasi

Huvitav, et Eestis on olukord võrreldes teiste EL liikmesriikidega nii erinev “analüütiku” arvates, ei saagi kohe midagi teha (nende arvates saab ühes supikatla ääres teise koostisega suppi keeta). Äkki lõpetaks mõttelaiskuse ja paneks pea tööle, alustaks võrdlemise kasutamist analüütikas, et kuidas teised liikmesriigid suudavad läbi oma siseriikliku tegevuse tekitada arengut ja majanduskasvu või vähemalt liikumist positiivses suunas? See jutt, et me ei saa hetkel ise midagi teha ega riik aidata, on äärmiselt rumal, sest siseriiklike otsustega, ka ajutistega, saab kindlasti majandust turgutada. Aga eks mida pankadest oodatagi, ei oska nad siiamaani mõista tööstust ja majandust laiemalt, konkurentsivõimetus ja kõrged intressid… Loe rohkem »

millist
3 kuud tagasi

dieeti soovitate