Lapsevanemad vaidlustasid Lihula koolijuhi otsuse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Metsküla laste Lihula kooli nimekirja kandmine jättis ministeeriumile vale mulje, nagu oleks lapsi Lihula koolis rohkem, kui neid tegelikult on. Foto: Urmas Lauri
Metsküla laste Lihula kooli nimekirja kandmine jättis ministeeriumile vale mulje, nagu oleks lapsi Lihula koolis rohkem, kui neid tegelikult on. Foto: Urmas Lauri

Metsküla lapsevanemad leiavad, et vastutus lasub Lihula koolijuhil, kes Lääneranna vallavalitsuse käsul seadust rikkus ja lapsed tagaselja Lihula kooli nimekirja pani.

Kooli valik on vaba ja keegi ei saa seda lapsevanemale peale sundida. Ometi kandis Lihula gümnaasiumi direktor Rasmus Lippur kuu aega tagasi 17 last Lihula kooli nimekirja vanemate tagaselja, neid isegi teavitamata. „Lapsevanematest on üle sõidetud,“ ütles Metsküla kooli lapsevanem Cariina Pähk teisipäeval Lääne Elule.

Vanemad ei kavatse lapsi Lihula kooli panna, nood käivad endiselt Lääneranna vallavolikogu otsusega suletud Metsküla koolis, sest just selle kooli eest nad võitlevad ja tahavad, et lapsed käiksid seal. „Minu last ei saa keegi meelevaldselt mingisse registrisse panna,“ ütles Metsküla kooli lapsevanem Margus Suurväli teisipäeval. „Võibolla ärkan homme üles ja avastan, et laps on lastekodu registris. Nii need asjad ei käi!“

Kuigi käskkirja õigusvastasust on korduvalt kinnitanud ka haridus- ja teadusministeerium, ei leia Lippur, et ta oleks midagi valesti teinud. „Kui ma arvaks, et olen kuidagi seadust rikkunud, siis ei oleks ma seda käskkirja välja andnud,“ ütles Lippur Lääne Elule.

Küsimusele, kas ta tühistab käskkirja, vastas Lippur, et ei oska selle kohta midagi öelda. „Tuleb vaidesse sisse vaadata, mis need argumendid seal on. Hakkan vaiet menetlema. Ei saa ju puusalt tulistada,“ ütles enne koolijuhiametit kaitseväes ja -liidus teeninud Lippur.

Kõigi 17 lapse vanemad nõuavad, et Lihula koolijuhi käskkiri tunnistataks kehtetuks: lapsed on kantud kooli nimekirja ilma lapsevanema avalduseta, sellega on rikutud vanemate õigusi, põhikooli- ja gümnaasiumiseadust ning Lihula gümnaasiumi õpilaste vastuvõtmise korda.

Vanemad nõuavad ka hariduse infosüsteemi tehtud kannete tühistamist. Sinna kanti lapsed direktori käskkirja alusel, et Lääneranna vald saaks riigilt 65 000 eurot pearaha 17 lapse eest, kelle harimisele pole ta sel kooliaastal kulutanud ühtegi senti, sest lapsed käivad koolis, mida ametlikult pole olemas. Kui lapsi poleks Lihula nimekirja kantud, jäänuks 65 000 eurot saamata. Kulutatakse see raha aga valla ülejäänud laste, mitte Metsküla laste peale. „See on valeandmete esitamine majandusliku kasu saamise nimel,“ ütles Pähk. „Sellist asja nimetatakse kelmuseks.“

Lippur arvas Metsküla lapsed Lihula kooli nimekirja 9. novembri käskkirjaga, kus seisab, et koolijuht võttis aluseks Lääneranna vallavalitsuse korralduse. Haridus- ja teadusministeeriumi õigusvaldkonna juht Indrek Kilk kinnitas teisipäeval pressiesindaja vahendusel, et otsus lapsed Lihula kooli nimekirja arvata oleks õigusvastane ka juhul, kui lapsevanemad oleksid sellest teadnud: koolijuhil on pädevus teha otsus laps kooli vastu võtta, aga ta ei saa seda teha, kui lapsevanem pole taotlust esitanud. „Seetõttu ei saa kooli direktor lapsevanema eest otsustada, et laps õpib tema juhitavas koolis. Otsus on igal juhul õigusvastane,“ ütles Kilk.

„Meie hinnangul käesoleval juhul ehk juhtumi asjaolusid arvestades direktori käskkiri õigusvastane pole,“ ütles Lääneranna vallavanem Ingvar Saare (erakond Isamaa) Lääne Elule.

Saare ütles, et toetub põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse lõikele, mis sätestab meetmed koolikohustuse täitmise tagamiseks: vald või linn korraldab koolikohustuslike isikutega tegelemist, koolikohustuse täitmata jätmise põhjuste väljaselgitamist ning meetmete rakendamist koolikohustust mittetäitvate isikute suhtes, määrates ametikoha või struktuuriüksuse, mille ülesannete hulka see kuulub.

Saare ei täpsustanud, kuidas lõige direktori käskkirja puudutab. „Praegu on Lihula gümnaasiumile esitatud vaie selle käskkirja osas, viime selle menetluse läbi ja siis kommenteerime juba rohkem,“ ütles Saare. „Täna ei näe, et käskkiri oleks õigusvastane.“

Haridus- ja teadusministeeriumi hinnang on siiski teistsugune: õigus oma lapsele kool valida on lapsevanemal. „Last lapsevanema tahte vastaselt teise kooli määrata ei ole seaduspärane,“ kinnitas Metsküla lapsevanematele haridus- ja teadusministeeriumi järelevalve õigusnõunik Kristi Tõnisson.

Kohalikul omavalitsusel on küll õigus määrata igale lapsele elukohajärgne kool, aga tal ega ka ühelgi koolijuhil pole õigust lapsi kooli nimekirja kanda, kui vanemad ei ole soovi avaldanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
114 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
4 kuud tagasi

Jätke Ukraina toetamise teema rahule! Nüüd ja kohe.

Veel vähem soovin, et Lääneranna asju seostataks mingi “riikliku poliitikaga”. Ei, need on täiesti kohalikud mölakad, kes siin meie kandis laamendavad. Ausõna, isegi EKRE on kohapealses vaates normaalsem.

Tönts
4 kuud tagasi

Appi, jälle eksitatakse?!

Maali
4 kuud tagasi

Slava Ukrainile annetati miljoneid eurosid.
Miks Metsküla lastele nii vähe annetatakse?

Uni
4 kuud tagasi
Reply to  Maali

Maali lihtsakoeline küsimus on tähelepanuväärne, võibolla võtab kokku kogu Lääneranna mõtlemise – suur pluss on see, et raha on saadus. Rehepaplus. Pean silmas kogu Lääneranna eluviisi. Deliiriline uni.

riho
4 kuud tagasi

jah

IRW
4 kuud tagasi

Imelik, et ainult EKRE ja röövorav põder seisavad laste ja kooli eest. Ülejäänud reformi jt hävituspataljonlased tegelevad lõhkumisega. Kas on oodata põdra liitumist EKREga?

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Selles küsimuses pole EKREt, Isamaad või Reformierakonda. On punt mölakaid, kes tahavad iga hinna eest hävitada tipptasemel koole ja kogukondi.

Küsimus
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Milline see “tipptasemel” kool küll oli 😈

Jazov
4 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Metsküla kool on õpilaste andeid märkav, koolikiusamist ei toimu, seetõttu pole vaja kabinetis istuvate projektikirjutahjate “pealesunnutud” kiusamisvaba kooli programmist ka osa võtta. Täiesti normaalne kool ongi tipptasemel kool.
Kellelegi raske mõista, aga proovisin seletada.

Arusaad
4 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Metsküla kool oli ka ju suht tipp siiski, juhuks kui ei teadnud, mille ümber jutt käib! Kui lähemalt tutvuda, siis sellises koolis käiksin isegi väga hea meelega!

Hmm
4 kuud tagasi
Reply to  Arusaad

Huvitav, googelda palju tahad – ei leia selle kooli puhul peale enesekiituse küll mitte kui midagi

Napak
4 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Elu on ka mujal kui vaid internetis.

Xxx
4 kuud tagasi
Reply to  Napak

Kusagil bussipeatuse seinal ?

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Hmm

No googeldage alguseks näiteks erinevate maakondlike ja vabariiklike aineolümpiaadide tulemusi.

Külli
4 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Selged sadismi ilmingud: võtta kool inernetist välja ja siis juhtida tähelepanu, et teda seal pole. Ja siis veel see siidkinnaste jutt. Väiksed paranoikust staalinid. Mis kuvandit sa sellise sita peale ehitad ja kellelt lugupidamist ootad?!

Kati Nõdra
4 kuud tagasi

Kas see ongi sõnavabadus, kui labiilse närvikavaga ja ebaadekvaatne inimene räuskab ja ropendab avalikul lehel? – see on küsimus LE-le.

Napak
4 kuud tagasi
Reply to  Kati Nõdra

Ta päris ei ropendanud aga vallavolikogu esimeheks ei kõlba minu arvates.

Imelik
4 kuud tagasi

Seaduse järgi on omavalitsusel kohustus rakendada meetmeid lapse koolikohustuse täitmise tagamiseks. Lihula kool on neile lastele tõenäoliselt määratud elukohajärgseks kooliks. Vald juhtis endise Metsküla kooli lastevanemate tähelepanu sellele, et nende lapsed ei täida koolikohustust käies koolis mida ei eksisteeri. Vanemad jätsid selle tähelepanuta. Edasi… KOV määrusest “Elukohajärgse munitsipaalkooli määramise tingimused ja kord” § 10,1. Elukohajärgse kooli määramise erisused Kui lapsevanem või seaduslik esindaja ei ole vallavalitsusele esitanud käesoleva määruse kohast taotlust ning laps ei täida Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatu kohaselt koolikohustust, määratakse lapsele koolikohustuse täitmise tagamiseks elukohajärgne kool Lääneranna Vallavalitsuse korraldusega. Jonnida võib, ebaseaduslikult käituda jne. aga arvestada tuleb siis… Loe rohkem »

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Ehk aitab juba ükskord sellest jahumisest? Laps võetakse kooli tema seadusliku esindaja avalduse alusel. Kõikide kõnealuste laste vanemad on omal ajal taotluse teinud Metsküla kooli, ja niikaua kuni kehtib selle kooli koolitusluba, nad seal ka käivad. Kui koolitusluba ühel hetkel peaks tühistatama, ka siis ei tule ükski praegustest lastest Lihula kooli, vaid lähevad kuhugi mujale. Aga enne tuleb kindlasti ära oodata ka lõplik kohtulahend. Tõenäoliselt minnakse asjaga Riigikohtuni välja.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Omaniku liik: kohalik omavalitsus
Omandivorm: munitsipaal
Kohalik omavalitsus on kooli sulgenud. See et üks sotsiopaat, haridusministri näol, keeldub koolitusluba tühistamast, viitab ainult ebaseaduslikule tegevusele ja anarhiale riiklikul tasandil. See kes ootab kohtult mingit seadusvälist lahendit ei ole lihtsalt adekvaatne.

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Eks kaevake minister kohtusse, kui miski ei meeldi.

Aga olge esialgu valmis selleks, et teilt endalt mõistetakse välja mõningane rahasumma. Selle eest, et nimetasite haridusministrit sotsiopaadiks.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Minul puudub seal huvi…, seda lubas teha vald kui minister oma käitumist ei muuda. Kõigil on see õigus- ka ministril- küll jääb mulle selgusetuks teie väite alus… sotsiopaat on üldtermin reeglite eitamisele (psühhiaatrilist diagnoosi ei pidanud silmas- puudub selleks pädevus).

Haha
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

võttis nati vedelaks või?

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Haha

Ärge kujutage endale asju ette, elage reaalses maailmas!- soovitus ka teistele “asjaosalistele”.

Jazov
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, teie jaoks võimatu ülesanne, sest reaalsus pole hetkeolukord. Te olete korduvalt tõestanud, et ei mõista põhjus-tagajärg seost.

Külli
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Asjaosaline jutumärkidesse pannes tahab Imelik vist kaastunnet enda vastu äratada, et tema on eriti suur asjaosaline. Kas keegi on küsinud Imeliku vanust, või millest infantiilne jutumäkide kasutamine.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus
§ 64. Munitsipaalkooli koolitusloa kehtetuks tunnistamine
(1) Valdkonna eest vastutav minister tunnistab koolitusloa kehtetuks, kui:
3) kooli tegevus on lõpetatud.

Samuti saab koolitusloa taotluse esitada … (2) Koolitusloa saamise taotluse esitab kooli pidaja…

mitte suvaline “tädi” kes mängib “geriljakooli”, või minister “kellele tundub”…

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Suvaline “lell”, kes teeb “riigihanget” on igal juhul kõvasti etem.

Imelik
4 kuud tagasi

Minu poolt kirjeldatud tegevusest on avalikud tõendid. Teie poolt kirjeldatu puhul? Kui on pretensioone tehke avaldus õiguskaitse asutusse!

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Minu poolt kirjeldatud tegevusest oli teadlik terve eelmine LR vallavolikogu ja-valitsuse koosseis, nagu ka politsei ja keskkonnainspektsioon ja keskkonnaamet ja halduskohus ja kaitsepolitsei ja riigiprkuratuur ja Armand Reinmaa ja Rait Maruste ja Kaja Lotman ja Nele Sõber ja Mihkel Kärmas ja Urmas Lauri ja Kaie Ilves ja-ja…

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Ja ikkagi- kelle aluspesu talli ununenud on? Sinine alussärk, hõbeniidiga tikitud kiri “SUURED PLUSSID” peal, ja vuplid, samuti sinised, kirjaga “ENDEL LEPP”.

Juhm
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Olematul koolil ei saa olla koolitusluba. Koolitusloa andis HTM kunagi KOV-le, mis selle kooli tegevuse lõpetas. Võite jahuda viimse päeva laupäevani, aga tulemus on üks.

Oppaa
4 kuud tagasi
Reply to  Juhm

Te ei saa päris õigesti asjadest aru. Terminid segamini nagu pudru ja kapsad. Sellest need erimeelsused tavaliselt tekivad, sest üks ei viitsi endale asju selgeks teha. Ja nii on.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Oppaa

Andke tulla oma “terminitega”. Kooli ei eksisteeri, koolitusluba on mitteeksisteerival koolil. Lükake nüüd minu väide oma “terminitega” ümber.

Meister
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Kas teie otsustasite, et kooli ei eksisteeri, või kes? Kas võib näha suurusehullustuse sümptomeid?

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Meister

Ei, koolipidaja otsustas. Meditsiinis puudub teil ilmselt samuti pädevus…

Sell
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Koolipidaja peab ju kooli edasi, millest te aru ei saa? Teie mõttemudeli järgi otsustab käputäis inimesi (näiteks 13 hääletanut), et Maalt Kuule on pikem maa kui Kuult Maale.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Sell

Teil on ikka asjad väga segamini- selle kooli pidaja, kellel oli ka koolitusluba, on kohalik omavalitsus- mitte seal praegu ebaseaduslik tegutseja

Meister
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Omavalitsus ei saanud kooli pidamisega hakkama, tunnistas oma saamatust, selge. Aga see ei tähenda, et Metsküla Algkooli enam pole. Mis teie tarkusega peale hakata? Laamendate ringi ja räägite, et vähemalt üks inimene on usalduse kaotanud. Küsige endalt, mis on üldse teie pädevus.

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Sell

Koolipidaja oli vald . Vald sulges selle kooli . Aga mingi kamp skvottis koolimaja ja mängib seal kooli . Koolipidamise õigust neil pole

Sell
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW ei otsusta õiguse üle.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Sell

Ta ei otsusta aga tal on õigus. Kohalikud ei saa lihtsalt võtta üle munitsipaalkooli ja hakata seda pidama. See ei käi sedasi (loe pole seaduslik). Kui on soov, tuleb asutada erakool (Erakooliseaduse alusel) ja taotleda uus koolitusluba. Tõenäoliselt kuulub ka hoonestus ja invertar omavalitsusele, nii et selle kasutamiseks peab saama esmalt vallaga kokkuleppele jne. Mitte et meie siin otsustasime….

Misasja
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Saavad ju, kuidas ei saa. Tehke silmad lahti! Ja erakooli luba ju taodeldud. Keeruline?

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Misasja

On vaid asutatud mtü metsküla kool millel puuduvad tegevusload

Sell
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Vald ei pea “isa” mängima, vald tegeleb täiesti absurdsete asjadega. Miks? Eks see ole ka üldsusele teada, aga sasipuntral on omadus ainult sasisemaks minna.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Sell

Mida vald peaks /oleks pidanud teie arvates tegema? Vald otsustas, et nii väikeste koolidega killustatud koolivõrk ei ole jätkusuutlik. Tehti ettepanek konkreetne kool eraannetusega lahti hoida- täiesti sisutühi ettepanek- ebavõrdne kohtlemine, vastutus tagajärgede ja toimivuse osas jääb vallale, annetajal puuduvad siduvad kohustused, seonduvad kulud jäävad. Tegelikult oligi ju “jonnijate” eesmärk hoida seal munitsipaalkooli, sellest ka vähene aktiivsus erakooli moodustamisel.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Misasja

“Saavad ju”… ???? Karistusseadustik 2. jagu Avaliku korra vastased süüteod § 266. Omavoliline sissetung ja lahkumisnõude täitmata jätmine (1) Valdaja tahte vastaselt hoonesse, ruumi, sõidukisse või piirdega alale ebaseadusliku tungimise või valdaja poolt esitatud sealt lahkumise nõude ebaseadusliku täitmata jätmise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga. (2) Sama teo eest, kui: 4) see on pandud toime maa-ala, hoone või ruumi hõivamise või korrapärase tegevuse takistamise eesmärgil, – karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. … võõra identiteedi kasutamine jne. Seega vald kasutab humaansetel põhjustel “siidkindaid” . Erakool avatakse lubade olemasolul ja kõigi Erakooliseaduse nõuete täitmisel, mitte munitsipaalkooli… Loe rohkem »

Sell
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Selge, vald on siis heategija. Lapsesuu. Surnud ka naeravad. Anna minna, teie oma vari hirmutab teid kõige rohkem. Ootame kohtulahendi ära, või miks kõverikega vehite. See, et tulete kogukonda võõra identiteedi kasutamises süüdistma on absurdi tipp. Siin ei ole vaja isegi meditsiinilist pädevust.

Imelik
4 kuud tagasi
Reply to  Sell

Näha on, et kogu info on “kurtidele kõrvadele” e. teie sõnul absurd (PS. ei ole meditsiiniline termin). Loomulikult mõistab õigust EV-s kohus, lihtsalt minu arvates kahjustab kogukond iseend, lapsi ja vallaelanike üldisemalt. Loomulikult on see kõigest minu arvamus, mille võib jätta tähelepanuta.
Kena jõuluaega!

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Ütlen oma arvamuse ka siinkohal välja. See, kes oma aluspesu talli unustas, võiks sellele järele tulla. Kardan, et mind võidakse võõra pesu omastamises süüdistama hakata ja see hirm kahjustab mu vaimset tasakaalu kõvasti. Seda enam, et jõuluaeg ja… Muidugi võib pesu talli unustav kogukod mu mure ka tähelepanuta jätta, aga kena oleks, kui ei jätaks.

Hmm
4 kuud tagasi
Reply to  Sell

Huvitav et siiani on kõik kihtulahendid valla poolt olnud ja pole ühtegi märki et siingi teistmoodi läheks. Ja pigem kempleb selle kooli ümber teatav sõpruskond

Elfriide
4 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Võib ka öelda – teatavad sõpruskonnad.

Low Pendel
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Kui me Martiniga riigihanget tegemas käsisime ja teed ehitasime, siis me siidkindaid küll ei kasutanud. Lõin jala ja rusikatega, hõivasime üheskoos vallale uue maa-ala, kaevasime ja ehitasime ehituskeelu alal, rikkusime muinsuskaitselisi piiranguid ja… Volikogu kiitis kõik heaks, Margus tegi registritesse vajalikud kanded ja… Prokuratuurgi suhtus asjasse mõistvalt – ega riigihange ole naljaasi – nad mõistsid, et selle käigus võib esineda stressijuhtimise vajakajääke. Lilli MTÜ-le sai väike summa patukahetsuse märgiks üle kantud ja oligi kogu lugu. Mulle tundub, et Metsküla rahval on ka teatud stressijuhtimise vajakajäägi-nähud. Olgem mõistvad. Päikest!

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Heh-heh-hee : )

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Ja mida need lapsed teie arvates praegu teevad, lasevad tatikuule ja suitsetavad kangialuses?

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Juriidiliselt rikuvad nende vanemad seadusi . Ja paistab et neil lastel tuleb vanemate jonni tõttu klassikursust korrata

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Lihtne vastus – ei tule korrata. Nad õpivad kogu aeg ja endistviisi väga kõrgel tasemel. Vaatamata sellele, et numbrite asemel kasutatakse kujundavat hindamist.

Kui nende pered peavad kuhugi mujale kolima, siis õppenõukogu otsustab, millisele tasemele lapse teadmised vastavad. Mingisugune paberilipakas numbritega ei näita mitte kui midagi rohkemat, kui et selles-ja-selles koolis hinnati tema teadmisi nii-ja-niimoodi.

Olen sellest ka juba mitu korda kirjutanud, peaksite hakkama mingeid mälu parandavaid tablette võtma. Puuduliku intellekti vastu need muidugi ei aita.

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Mati paneb jälle segast . Lugegu natukene kehtivaid seadusi

Napak
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Mati ei pane segast. Ta ei pane ju sind.

Low Pendel
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kus kehtivad?

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Mõni on suurematestki seaduserikkumistest puhtalt pääsenud, miks nüüd äkki ei tohi enam seadust natuke rikkuda? On ju veel see Süütuse Presumptsioon, väärt hobune, kellega annab kapata volikogu esimehe kohalegi…

Jazov
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Kes võiks hariduskomisjoni esimehe juttu kolmandas isikus esitada? Miks just Imelik?

Briljantova
4 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Aga ta on ju imelik.

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Jah, siidkindaid pole tarvis, kui on piits ja kannused ja tallad, mida noolida.

Maali
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Seda usuvad ainut Lääneranna vallaisad, et neil on võim ühe kooli eksisteerimine lõpetada. Õnneks nii ei ole, nemad ja nende tallalakkujad võivad seda endale vaid ette kujutada. Küll saab nende võim ja valitsus ka otsa. Praegu vallal raha küll, et enda palku tõsta, aga rahva heaks raha ei jätku. Viimasel ajal kipub nii olema. Lihula Gümnaasiumi direktor võiks tutvuda kooli kohta olevate seadustega, siis ei peaks järgima valla ettepanekuid, mis on eluvõõrad.

mõisa tallimehe kähe hääl:
4 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, te vist naljatate? Mis ajast Metsikus Läänerannas Eesti Vabariigi seadused kehtima on hakanud?

maaelanik
4 kuud tagasi

See on selge, et Lihula kooli peakindral sõjaväelasena on harjunud vastuvaidlemata käsku täitma,aga peale selle on hulk vallaametnike, kes sitsivad volikogu eesistujate ees, nagu homset polekski…

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Isegi sõjaväelasel on õigus keelduda ebaseadusliku käsu täitmisest.

Iseasi et …kuidas nüüd viisakalt väljenduda? kas kolonelleitnant üldse teadis, et vallavalitsuse korraldus on ebaseaduslik?

Kuulipildur Anka
4 kuud tagasi

Kas planeet Maa on lapik või ümmargune..
Ilmselt selles ongi küsimus miks lapsi üldharidusvõrgus keelatakse õppida…

Jah
4 kuud tagasi

Maa on ju ümmargune. Marss aga on küll lapik ja see on selge, aga maa siiski ümmargune nagu pallike.

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Jah

Täpsemad mõõtmised ütlevad siiski, et Maa on pöördellipsoid.

Jah
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Seda küll, aga üldiselt siiski kera. Marss on aga huvitaval kombel täitsa lapik nagu lehmakook. Seda meile koolis ei õpetatud. Ei teagi, miks arvati, et kõik planeedid peaks ümmargused olema.

Mati Põdra
4 kuud tagasi

Saaks üldse aru, miks algusest peale õigustühist haldusakti peab üldse kuskil vaidlustama hakkama.

Muidugi
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Vald oleks ikka kohe pidanud koolimaja laudadega üle lööma ja vanematele trahvikviitungeid saatma

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Muidugi

Kas oli väga valus, kui pea peale kukkusite?

Lapsevanem
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Põdra on ”koolipidaja”…..mõtlemise koht haridusametnikele ja lapsevanematele.

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Lapsevanem

Kui te tõesti lapsevanem olete, on mul teie lastest juba ette kahju.

Urve
4 kuud tagasi
Reply to  Muidugi

Mina oleks sama teinud!