President Karis: koolivõrgu eduka korrastamise üks eeldus on omavalitsuse ja kogukonna koostöö

Lääne Elu

info@le.ee

President Alar Karis kohtus täna Metsküla algkooli asjus haridusminister Kristina Kallasega. Foto: Raigo Pajula
President Alar Karis kohtus täna Metsküla algkooli asjus haridusminister Kristina Kallasega. Foto: Raigo Pajula

„Kui tugev kogukond tahab, oskab ja suudab pidada kohalikku kooli, mida omavalitsus enam vajalikuks ei pea, siis kas ja kuidas me saame lapsi ja nende vanemaid aidata?” küsis president Alar Karis Kadriorus kohtumisel haridus- ja teadusministri Kristina Kallasega.

Riigipea sõnul võiks Lääneranna valla sügisest ametlikult suletud Metsküla algkool, mille õpilased on praegu seniste õpetajatega mitteametlikult koduõppel ja kus kogukond arutab erakooli asutamist, saada lõpuks heaks näiteks, kuidas kogukond ja omavalitsus haridusministeeriumi nõustamisel jõuavad kokkuleppele, mis seab esikohale laste huvid.

„Eesti koolivõrk vajab korrastamist. See tähendab mitmes kohas valusaid otsuseid. Aga iga kool on eriline, nii tuleb ka väikeste koolide sulgemisel igat juhtumit eraldi kaaluda ning vajadusel olla kohalikele elanikele ja ka kohalikule omavalitsusele nende laste haridustee korraldamisel abiks,” ütles president Karis.

Kohtumisel lepiti kokku, et haridus- ja teadusministeeriumi töötajad proovivad tuua ühe laua taha Metsküla algkooli jätkamist toetava kogukonna ja Lääneranna vallavalitsuse esindajad, et kõik oleksid ühes inforuumis ning et leida õiguslikult pädev lahendus sealsete laste koolitee jätkamiseks ja kogukonna tahte korral erakooli loomiseks. „Koolivõrgu eduka korrastamise üks eeldus ongi ju omavalitsuse ja kogukonna koostöö,“ sõnas president Karis.

Minister Kristina Kallas tutvustas riigipeale ka õpetajate palgaküsimuse võimalikke lahendusi. Kohtumisel räägiti samuti eestikeelsele haridusele üleminekust, pedagoogide järelkasvust, kutsehariduse tulevikust, koolipsühholoogide nappusest ja omavalitsuste kui koolipidajate vastutusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lihula kooli lõpetanu.
5 kuud tagasi

Koduõpe pole ka lahendus, ega õige mõte. Kodus pole ju laulu,- ega pilliringi, sõpru, ega trennitunde, ei saa näidendit õppida, ega rahvatantsu…..miljon jama veeel.
Ikka kool on see koht, oma võimaluste ja oskustega.

Hmm
5 kuud tagasi

Aga keegi ei keela – Lihula kooli uksed on ju lahti

Mati Põdra
5 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Miks peaks lapsevanem tahtma oma lapse õpikeskkonda olulisel määral halvendada? Kaugeltki mitte ainult mõõtes sellega, millises õhkkonnas toimub teadmiste omandamine, vaid ka kõige muuga – üldharidusega lõimitud huviharidus, looduslik kooliümbrus, maitsev ja südamega valmistatud koolitoit, kogu kooliperet hõlmavad toredad ettevõtmised, aktiivselt koolielus osalevad lapsevanemad, toetav kogukond ja ka lihtsalt võimatus kuhugi linna vahele “ära kaduda”.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Pange lapsed Mati loodud kooli nimekirja.
Äkki saab nad ka jalavõruga varustada? Siis saab reaalajas jälgida lapse asukohta ning keegi neist ei saa kaduma minna.

mustronk
5 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Lihula kooli uksed pool lahti, peauksest ju sisse ei saa variseb kaela… Hästi mäletan kuidas okupatsiooniajal mind tagasi aeti kuna pole piisavalt vana sellest uksest sisenemiseks. Paistab mitte sit.agi pole muutunud

Imeliine
5 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Jessus, kes see sinna tahab minna? Hea soovitus ikka , uksed on lahti . Nii mõneski asutuses on niiöelda uksed lahti, aga ma arvan, et inimesel võiks ikka valik ka olla ja see ei pea mitte olema pealinna kolimise või Eestist lahkumise valik olema. Miks nii õelad olete?

Napak
5 kuud tagasi

Koostöö saab toimuda ainult arukate omavalitsust esindavate tegelastega.

Kaja
5 kuud tagasi
Reply to  Napak

Miinuste kohaselt saab poolearulistega toimuda 🙂

hakake
5 kuud tagasi

öösel piiblit lugema, äkki jumal võtab kuulda

mäletan
5 kuud tagasi

et kusagil ütluses keegi üritas ka proovida, aga ……………………….

Maali
5 kuud tagasi

Kas lastel keeratakse kõrgeimalt tasemelt hapnikukraanid kinni?
Mu vanamees ei olegi lolliks läinud, vaid tal oli õigus. Presidendi ning haridus- ja teadusministri umbusaldamiseks tuleb allkirju koguda.

Hellat
5 kuud tagasi
Reply to  Maali

Hakkame esmalt Maalit umbusaldama. Eks siis näe, kuidas edasi.

IRW
5 kuud tagasi

Hariduskulud tuleb viia EU keskmise tasandile

Džimmpiim
5 kuud tagasi
Reply to  IRW

See oli küll teie poolt ainukene enamvähem arukas väljaütlemine. Kirjutasite kuskilt maha?

IRW
5 kuud tagasi
Reply to  Džimmpiim

Ahaaaa🤣🤣🤣
See tähendaks hariduskulude 3x VÄHENDAMIST 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Džimmpiim
5 kuud tagasi
Reply to  IRW

Novot, kirjutasitegi kuskilt maha.

Ahhoi
5 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ega sa oma arvamust naljarubriigis taha avaldada? Tead sa ka seda, kui suur on EL hariduskulude keskmine tase? Pipart sulle keelele, sellise jutu peale. Eesti riigi kulutused haridusele on teadaolevalt ühed EL suuremad. Meie hariduskulude osakaal riigieelarvest ületas näiteks ka selliste riikide, kui Kreeka ja Itaalia oma peaaegu kaks korda.

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Ahhoi

Ja tulemused on neist isegi nõrgemad , järelikult lihtsalt raisatud raha

Juku
5 kuud tagasi

Tark president sai aru sellest, et lapsed on mitteametlikul koduõppel ja tuleb leida õiguslikult pädev lahendus sealsete laste koolitee jätkamiseks.
Ehk saavad lapsevanemad ka sellest aru?

peale
5 kuud tagasi
Reply to  Juku

riigikassa tühjendamise see asehalduri õukond ei tegele