Läänemaa kalurid pelgavad liiga kiiret digipööret

Läänemaa kaluri Taavi Suitsbergi hinnangul võiksid uued nõuded hakata kehtima mitte enne, kui aasta pärast. Foto: Kaire Reiljan

Läänemaa kaluri Taavi Suitsbergi hinnangul võiksid uued nõuded hakata kehtima mitte enne, kui aasta pärast. Foto: Kaire Reiljan

Regionaal- ja põllumajandusministeerium tahab, et uuest aastast hakkaksid kalurid püügiandmeid edastama ainult digitaalselt, Läänemaa kalurid aga pole nii kiire üleminekuga nõus.

Läinud nädalal tutvustasid regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kalapüügi korralduse valdkonnajuht Kristi Ilves ja peaspetsialist Keno Kaasiksoo Läänemaa kaluritele programmi PERK, mille kaudu peavad kalurid 1. jaanuarist hakkama esitama püügiandmeid. Läänemaa kaluri Taavi Suitsbergi sõnul on aga programmi esmasest tutvustamisest kaluritele selle kasutusele võtmiseni liiga vähe aega. „Kiiresti ja poolvägisi,” ütles Suitsberg.

1. jaanuarist peavad kalurid enne merele minekut registreerima nutiseadmega sadamast väljumise ja sadamasse naastes hinnangulised püügikogused. Aega lossimiseks ja saagi kaalumiseks on ööpäev. Süsteemi tuleb kirja panna ka kalade esmamüük ja vedu. Samu andmeid tuli seni esitada kord kuus paberkandjal.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kellel janu, sellel jalad
5 kuud tagasi

statistikat on vaja ministeeriumil, mitte kaluritel! Kui ministeerium tahab oma statistikat saada, peab ta kaluritega lahenduse läbi rääkima, mitte kamandama! Andma vajaliku üleminekuaja, korjama tagasisidet kasutajakogemuse kohta ja võtma endale kohustuse ettepanekutega arvestada. Lahendus peab tulema ennekõike kasutajasõbralik neile, kes seda reaalselt merel kasutama hakkavad.

ministeeriumi
5 kuud tagasi

siidinäpud võiksid algatuseks minna ja teha paar nädalat kalurite Tööd. reaalselt. Merel. Iga ilmaga. Siis nad taipaksid, kas on merel paadist külmas ja märjas üldse võimalik nutiseadmeid silitada! Klienditeekonna läbimine on iga teenuse arenduse juures elementaarne. Et ministeerium tahab selle pealt jälle kokku hoida, ei ole kalurite süü. Kuhu see raha pannakse? Ministeeriumi ülemustele preemiaks? Kalurid peaksid meeleavalduse tegema ministeeriumi ees, et need siidivennad aru saaks, et midagi viltu läks.

Njah
6 kuud tagasi

Kaladel hea meel, kui kalurid ei jõua omi asju korda ajada.

Muhhahaaa
6 kuud tagasi

No see artikkel on ikka tõeline humoresk! Kõik dokumendid juba mitukümmend aastat elektroonilised, mis eriliik need kalurid siis on? See ei saa ju tõsi olla, vajavad veel nii umbes sada aastakest harjumiseks

Kalur
6 kuud tagasi
Reply to  Muhhahaaa

See mis toimuma hakkab on kalurite AHISTAMINE! See digi raporteerimine on väga väga haiglane!

ministeeriumi
5 kuud tagasi
Reply to  Muhhahaaa

siidinäpud võiksid algatuseks minna ja teha paar nädalat kalurite Tööd. Siis nad taipaksid, kas on merel paadist külmas ja märjas üldse võimalik nutiseadmeid silitada. Klienditeekonna läbimine on iga teenuse arenduse juures elementaarne. Et ministeerium tahab selle pealt kokku hoida, ei ole kalurite süü.

margus
6 kuud tagasi

Need, kes neid seadusi välja mõtlevad on seemneid söönud, mitte neid seemneid mis meie põldudel kasvab.

Ploodu
6 kuud tagasi

Kas NSVL aeg tagasi-köik kirja = millal löhedd,millal tuled jne.Mis digi!!!.kui pole neid plaate.:kas see on sunduslik? Nõudjad minsteeriumist-muretsege kaluritele need kallid nutikad. Möelge ise kui palju kala tuleb enne merest välja tirida, et see digimasin osta! Igal asjal on piir ja minsteeriumi ametnikud vöiksid möelda,mida nöuavad.

Vot siis
6 kuud tagasi

Huvitav lähenemine, et pastakaga paberile kirjutada on kergem, kui numbreid nutiseadmesse või arvutisse:) Mis seal vahet on? Igaühel peaaegu on nutitelefon ning kaalumine ei tohiks ka olla ülejõu käiv asi. Ja pärast saab vajadusel veel korrigeerida. Kunagi oli suur kisa ka digitaalsete saatedokumentide üle metsaveos, nüüd on kõik vägagi rahul. Selmet pläriseda niisama, tooge parem välja programmi kasutuse kitsaskohad, ega kalurid nii mökud ka ei ole:)

arst
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Kalurid ei olegi mökud, – aga sina oled nakatunud roheviirusesse.

Vot siis
6 kuud tagasi
Reply to  arst

Kas nutitelefon, tahvelarvuti või arvuti kasutamine on rohepööre, pigem tavaline igapäevane areng. Eks ka paadimootorid, GPS seadmed, kajaloodid ju arenevad ming neid kasutatakse. Ehk reaalsuses ei ole mingit vahet, pigem tavahädaldamine ilma konstruktiivse kriitikata:)

Ploodu
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Kas ostad ise kaluritele kallid nutid?

Njah
6 kuud tagasi
Reply to  Ploodu

Kala müügihinda tuleb tõsta. Milles probleem? Köik saab olema. Egas inimene toitu ostmata jäta.

Hgg
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Sa nagu artikli viimast lauset lugesid? Pigem on probleem selles et enne pidi raporteerima kord kuus, nüüd iga kord mitu korda päevas kui iga päev kalal käid. Pealegi on enamus riigisektori it arendustest kohmakad ja tehtud üsnagi ebaloogiliselt. KAlurid vajavad lihtsalt kohanemiseks pisut rohkem aega, paljud kalurid ei ole noored nolgid kes ööpev läbi muudkui nutikates istuvad. tööd on vaja teha aga mitte iga liigutust mingitele ametnikele raporteerida. Pidi ju liberaalne riigkord olema, välja paistab küll et järjest rohkem liigutakse tüüpilise konservatiivse riigi moodi.

selle teenuse
5 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

arendajad pole jälle ise klienditeekonda läbinud, et ei tea, kus need kitsaskohad on? Miks peab sihtrühm hakkama tegema teenusearendaja tegemata tööd? Kas makstakse teenuse beeta versiooni kasutamise ja tagasiside andmise eest? Kui ei maksta, tehku igaüks ise oma töö!

En.
6 kuud tagasi

Kas te kodus kiivriga juba käite? Statistiliselt enim kukutakse ohtlikult kodudes. Riik tahab rahvast selle eest kaitsma hakata – hommikul registreerite ID-kaardiga voodist tõusmise ning kiiver kohe pähe. Naabrid kontrollivad. Kohuke hoolib! Kindad käed hoolivad! (Eelnev jutt oli õnneks veel nali!)

Igal juhul on suund võetud totalitarismile. Kõigi maade neomarksistid juba ühinevad. Millised düstoopiad Eestit veel ees ootavad, lugege Uutest Uudistest ja Objektiivist.

Nimi (vabatahtlik)
6 kuud tagasi
Reply to  En.

Uued uudised ja objektiiv. Kas olete ammu haige?

arst
6 kuud tagasi

Sina oled nakatunud roheviirusesse, mis viib su viimase arunatukese.

Ploodu
6 kuud tagasi
Reply to  arst

Kas ikka oligi seda arunatukest,ehk plats hoopis tühi?

mida
6 kuud tagasi

püüdma hakkate, läänemere solgiämber läheb kalapüügi keelu alla ja kuldkalu keegi ostma ei hakka

mida
6 kuud tagasi

veel siis tegema hakkate kui rohepöördesse sattute

Rohegenotsiid
6 kuud tagasi
Reply to  mida

See ongi ‘rohepööre’, juba ammu alanud ja järjest hullemaks läheb.