Haapsalu ärid jäid toidutänava müügiputkade selja taha

Andra Kirna

andra@le.ee

Karja tänavale pidid ära mahtuma toidu müüjad ja kohad, kus süüa, ning kohalikud poed ei paistnud välja. Foto: Andra Kirna

Karja tänavale pidid ära mahtuma toidu müüjad ja kohad, kus süüa, ning kohalikud poed ei paistnud välja. Foto: Andra Kirna

Mitmed Karja tänaval tegutsevad ärid jäi Haapsalu suure toidutänava ajal tänavatoitlustajate telkide ja kaubikute taha peitu ja klientideta.

Tänavune kahepäevane festival tõi Haapsallu 92 toitlustajat, tivoli ja diskorid. Festivaliala, kuhu kõik need pidid ära mahtuma, oli poole kilomeetri pikkune, ulatudes Lossiplatsist kuni Karja, Mihkli ja Posti tänava ristmikuni.

Kauplejad mahtusid ära, aga need, kes iga päev Karja tänaval äri teevad, jäid sel nädalavahetusel külalisteta. Mitte, et nad konkurentsi poleks välja kannatanud, vaid nad olid lihtsalt peidetud festivali toitlustajate telkide taha.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
64 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jube ju
8 kuud tagasi

Ma tunnen vinguhaisu! Kohalike ja sealhulgas olles ise ka kohalik, see kihin ajab närvi. Äkki suretaks selle provintsi üldse välja või teeks tervest linnast ühe suure vanadekodu? Ja need paar söökohta, kelle ees need puhtkad olid, mõnda uuemasse ei läheks isegi siis, kui peale makstaks, seal süüa teha ei osata ning mõni teine laseb lihtsalt vana rasva peal liugu.

Peep
9 kuud tagasi

Korraldajale oli sellisel hulgal kaebusi ja etteheiteid, et ta ei suutnud nende kõigiga tegeleda. Mis rumal jutt, et ainult paar probleemi ja lahendas jooksvalt.. Linnavalitsusel oli lihtsalt suva! Ürituste vastu pole tagalinnas ükski äriomanik, kuid see Toidutänav oli väga kehvasti organiseeritud. Telgid ja putkad liiga tihedalt koos, mitmes kohas sissesõiduteed blokeeritud ja selleks, et neid vabaks saada ja oma poe juurde kaupa tuua, pidi ikka kõvasti korraldajale pinda käima ja vaeva nägema. Ukseesist ei saanud päris mitu kauplust vabaks, vaid jäidki suurte telkide varju.

Seepas
9 kuud tagasi
Reply to  Peep

Laupäeval kaupa poodi tooma? Esmaspäevani ei saanud oodata? Noh eks jonnida saab iga asjaga, aga selles on õigus küll, et halb orgunn ja tegelikult ka suht ebasobiv paik sellise ürituse jaoks.

Imelik
9 kuud tagasi
Reply to  Peep

Ongi, et ükski üritus ei anna õigust sissesõiduteid blokeerida ega teeäärseid ärisid kinni katta. Mida teeb meil linnavalitsus kes selliseid üritusi kooskõlastab? Lihtsalt üks loogika küsimus- kas 2 rida “putkasid” tee keskel “seljad” vastastikku teeb sama välja kui “putkad” tee äärtes?

sooda
9 kuud tagasi

ei näinud seal mingit prügi sorteerimist ega vastavaid konteinereid, kõik läks keskpõrandale kokku

aga
9 kuud tagasi

miks pildistatakse inimesi ilma nendelt luba küsimata ja siis need pildid avalikkusele kättesaadavalt kõikjale üles riputatakse ja sellega inimese privaatsust rikutakse ja salajast jälgimist tema üle teostatakse

peep
9 kuud tagasi
Reply to  aga

Avalikul üritusel ei pea luba küsima inimestelt, sest avalikul üritusel alati toimub piltide või video tegemiine ja külastaja peaks sellest teadlik olema.
Lisaks seda on võimatu seda teha.

Lisaks see seadusega lubatud, riigiteatajast saad vajaliku info

loll
9 kuud tagasi
Reply to  peep

jutt, näod tuleb ähmastada ja mingit alati mõistet pole olemas, kui ei taha seaduse paragraafi selga saada

...
9 kuud tagasi
Reply to  loll

ei tule midagi. See on google maps, kes ähmastab, kuid see on hoopis teine teema, kui näiteks Haapsalu toidutänava vms üritus. Ole teadlik!

nii
9 kuud tagasi
Reply to  aga

Ei pea ju avalikul üritusel käima ,kui ei soovi pildile jääda,ja üldse ei pea väljas käima …linnas on nagunii palju kaameraid,kuhu peale jääd

Rae
9 kuud tagasi

Kes tahtis poodi minna, see ka sai. Uksed polnud naeltega kinni löödud. Mida vinguda.

Felka
9 kuud tagasi

Tore üritus oli, aga ilmselgelt Haapsalu kohta liiga suur. Oleks ju saanud ligipääsud kohalikule ettevõtjale avatud jätta kui toidukauplejaid oleks olnud 50 kanti, mitte 90. Ja tümps kella viieni hommikul on ikka täiesti üle mõistuse. Aga kõik Haapsalu üritused lähevad kogu aeg suuremaks ja rahvarohkemaks ja tümpsuvamaks. Peaks ikka mingid piirid seadma ürituste suurusele. Paistab, et majutuskohtade omanike lobistustöö väga edukas. Varsti on Haapsalus ainult külaliskorterid ja nende kasutajatele on pidevalt vaja uusi ja üha suuremaid üritusi, festivale jne. Rahulik suvituslinnake muutub festivalilinnaks

Njah
9 kuud tagasi
Reply to  Felka

Lahendus oleks linna piiridest üritused välja viia

lahendus
9 kuud tagasi
Reply to  Njah

on vastutavad linnaametnikud vallandada ja linna kodukorra eeskirju täitma hakata, mitte aga külalis pioneerijuhtide nõdrameelseid ideid siin juurutada

Mann
9 kuud tagasi
Reply to  Njah

Huvitav lahendus-karistada maal elavaid inimesi tümpsuga,mida vurled kuulata ei taha hommikuni? Aga festivali tahaks küll,pärast saaks rahulikult koju linna sõita,las maakad kannatavad tümpsu hommikuni

Njah
9 kuud tagasi
Reply to  Mann

rumalus. Keegi ei karista maainimest. Üritused tuleb korraldada sellistel holmidel või linnapiiril kus on ruumi rohkem. Selge, et keskuses ei toimi nii suuremahulised üritused nagu seda oli toidutänav. Mis krdi maainimesi siin karistatakse ah? Igast laadad on maakohtades minuteada suve läbi. Te lihtsalt targutamise pärast siin kirjutate ise mõtlemata mida kirjutate.

mind ei
9 kuud tagasi
Reply to  Felka

sega muusika ja linnamelu. , see käib linnaeluga kokku. Elan vanalinnas linnulennult mõnisada meetrit peopaigast.
Ja see on väga hea, et koju tuuakse kätte huvitavad ettevõtmised. See ettevõtjate rahulolematus on üks väljamõeldud jura, kõik kiusavad…
Kes tahtis sõi tänavatoitu ja kes tahtis sõi kohvikukooki ja nii see ongi. Linn ongi mitmekesise eluga!

Njah
9 kuud tagasi
Reply to  mind ei

Väga õige! Sealne äripidaja ju teab milliste riskidega ja oluga ta arvestama peab. Kui seda ei tea, siis on kuskil hariduses olnud puudujääk. Aga viriseda võib alati, sest äkki antakse miskit kompensatsiooni või nii. Igaüks tahab magusast pätsist tükikest saada.

Haapsalu
9 kuud tagasi
Reply to  Felka

on olnud suvituslinn ja nii see ka jääb, loodan! Kõiksugu vabaõhu teatri etenduste, kontsertide ja laatadega käibki linna elu ja melu. Hea et on tegijaid kes käivad ajaga kaasas ja toovad uut linna. Kuhu lähed on oma asi, valik on sinu.

Hgg
8 kuud tagasi
Reply to  Felka

Nõ tüps küll kella viieni ei olnud. Südaööl lõppes järsult muusika, peale südaööd oli väga vaikne. Kui kuskil tümps oligi, siis juba mingis kohalikus baarikeses, toidutänava muusika-tümps see ei olnud.

Kohalik.
9 kuud tagasi

See oli küll õudus ruudus!!! Kõik putkad, olid ainult võõrad müüjad. Noo selliste hindadega, et vähe pole. Kohalikuna, oleks soovinud ikka kohalikke putkasid näha ja kohalikku rahvast. Niigi Haapsalus algab septembrist ainult kolka aeg, paar penskarit rulaatoritega tänaval ja suvekohvikud kõik kinni.

kala saba
9 kuud tagasi
Reply to  Kohalik.

kuid augustis karjub bluus, penskarit rulaatoritega tänaval saavad tantsu lüüja

kohalikku
9 kuud tagasi
Reply to  Kohalik.

putkandust näeb varjusurmas haapsalu turul

aga septembri kuus
9 kuud tagasi
Reply to  Kohalik.

oli kohalike talutoitude ja talutoodete müük. Ei maksa lasta end segada hirmpeenel nimel, oli vist “kumee või miski sarnast” Talutooted olid vägevad. Meelde jäi noore taluperenaise ehtne taluvõi. ekstra lähen seda ostma. Nii et on kohalikud tuttavad müüjad, aga hind on ka seal vist kallim.kui mullu, kõik ju kallim. Ära virise, on igale maitsele.kui

Sven
9 kuud tagasi

Tulin sinna ainult tänavatoidu pärast, lõppetage üritused ära ja ei ole vaja majutus asutusi ja kohvikuid. Tulemus on selline nagu minu kodu linn 10 tuhat inimest 1 hotell,2 restorani ja 1 kohvik ning 0 turisti ja noored ainult kolivad ära.

Külamees
9 kuud tagasi
Reply to  Sven

Aga ehk tehakse seal midagi muud kasulikku? Millal see juhtus, et me linnu vaid meelelahutuse ja ajaviitepaikadena hakkasime võtma? Ennevanasti ikka oli seal mingit tootmist.
Noored kolivad ära kõigist paigust, kus pole piisavalt nn ööelu jms. Keegi kurtis Viljandist, et seal ka ei saa IT-ettevõtet pidada, sest pole linnas sedasamust ööelu võimalik saada ja spetsialiste seega raske sinna meelitada. Ei jõua üks väikelinn Tallinna ja Tartuga selles konkureerida. Jäävad need noored kes midagi asjalikku teha tahavad ja oma kodukohta väärtuseks peavad. Ongi sisukamad inimesed ja kultuursem linn.

postimees kirjutab
9 kuud tagasi

ega oma rahvast tulebki käsitleda kui orja, kelle ainus eesmärk on kümnise maksmine

Hellat
9 kuud tagasi

Ärge siis olge ori!

Nimi (kohustuslik)
9 kuud tagasi

Kas on vaja iga asja peale kohe vinguda, tõesti midagi positiivset ei leia? Holmi ranna parkla, raudteejaam, Bürgermeistri poolsaar – eesti suve arvestades, ei tahaks neis kohtades küll tuule/vihma käes olla. Karja tänaval ei puhu sul vähemalt tuul kuklasse. Ja kes ei leidnud istumiskohta, sorry, ei näe probleemi – purskkaevu ümbruses oli laudasid küll ja veel, Õu baari väraval oli kiri “Teie toit, meie jook” vms, astu ainult sisse ja istu. No ja palju neid ärisid siis olid, kes jäid klientidest ilma? Inimesed tulid toidutänavale, ega ei hakka vist burks peos pesu ega prille proovima ja kui keegi on nii… Loe rohkem »

Peeter
9 kuud tagasi

Ja sa soiud et leia midagi positiivset, kus see tuul sul oli, ja nii hirmus tuul nüüd ka polnud ei reedel ega ka laupäeval et oleks sind merele lennutanud 😀

Nimi (kohustuslik)
9 kuud tagasi
Reply to  Peeter

Peeter, Peeter, ega ma siis konkreetselt seda päeva silmas pidanud, üldistasin eesti suveilmasid.