Volinik Pruunsilla rahast: saabki niimoodi otsuseid üles osta või?!

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Tänavu aasta kooliks valitud Metsküla kooli lapsed. Urmas Lauri

Lääneranna vallavolikogu arutab tänasel istungil, mida teha 40 000 euroga, mille suurärimees Parvel Pruunsild annetas Metsküla kooli pidamiseks tuleval õppeaastal.

Suure tõenäosusega kannab kohalik omavalitsus annetatud raha tagasi. Teisipäeva õhtul saatis Lääneranna vallavolikogu esimees Armand Reinmaa volikogu ja vallavalitsuse liikmetele kirja, milles hirmutas volinikke korruptsioonivastase seadusega. „Vaevalt, et volikogus leiab üksmeelt laialdase korruptsiooniohu tekitamise võimalus,“ kirjutas Reinmaa, „ja vaevalt, et Lääneranna vald oma tegevuses (avalikke ülesandeid täites) tahab olla mõjutatud mistahes „ärimeeste“ poolt tehtavatest „annetustest“.“ Reinmaa märkis, et kohalik omavalitsus ei saa kätt ette panna, kui keegi tahab toetada erakooli algatust, kuid valla arvelduskontole „suvaliste kannete tegemine“ ei lahenda haridusvõrgu olukorda.

Lääne Elu konsulteeris mitme juristiga, kes kinnitasid, et suurärimehe annetust ei saa käsitleda korruptsioonina juba põhjusel, et raha kanti valla, mitte mõne ametiisiku arvele. Korruptsioonivastase seaduse lõige, millele Reinmaa oma kirjas volinikele ja ametnikele viitab, sätestab, et ametiisik peab asutusele viivitamata teatama ametikohustusega seostatava soodustuse vastuvõtmisest, ühelegi ametiisikule aga ei ole raha üle kantud.

Suure tõenäosusega ei kaalugi Lääneranna vallajuhid võimalust Metsküla kooli sulgemisotsus tagasi võtta. “See on üheks aastaks,” ütles Reimnaa Lääne Elule. “Vald peab vaatama jätkusuutlikkust. See otsus on volikogu pädevus, mina ei oska kommenteerida.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
43 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
9 kuud tagasi

Aga niimoodi neid otsustamisi üles ostetaksegi.

Ma olen enam kui veendunud, et neist käetõstjatest paljudele lubati midagi.

Aga loodame, et prokuratuur selle kenasti välja uurib ja vajalikud seosed üles leida mõistab.

Kati Nõdra
9 kuud tagasi

Otsustad enda omandi üle, mitte kogukonna üle, keda sa esindad. Ikka õige õhku täis läinud, juba on tekkinud omaniku tunne?

valijale
9 kuud tagasi

ettepanek, tehke nii, et sel Reinmaal ja tema tigedal kolkaõukonnal enam kunagi vallamajja asja ei oleks. Astuge juba praegu oma laste eest välja. Minge kohale, sest see raha on mõeldud teie lastele ja mitte ühelgi kohalikul kubjasel ei ole õigust annetus koolilastelt ära võtta. see külaelu tappev täitevkomitee tuleb tühistada

Tigedik
9 kuud tagasi
Reply to  valijale

Külaelu tappev ? Mismoodi ? Et 7 last peaks natuke kaugemale kooli minema ?;

Mati Põdra
9 kuud tagasi
Reply to  Tigedik

21 last.

Tigedik
9 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kohalikke on vaid 7.

Kati Nõdra
9 kuud tagasi
Reply to  Tigedik

Tegelikult vbl. 1 kes peaks elama kooliga samas majas?

Lugeja
9 kuud tagasi
Reply to  valijale

Lastele pole seda raha paraku keegi andnud. Kui annaks, siis läheksid nad selle eest paremasse kooli, või tõenäolisemalt ostaksid kommi.

Jaanus
9 kuud tagasi

Asi on lihtsalt selles, et hetkel on vald juba niipalju korruptsiooni täis, et rohkem ei mahu. Hetkel kanditakse enda firmadele sealt ikka korralikult klotsi.

Miks
9 kuud tagasi

Kool pidi kinni minema sel aastal ja seda rahapuuduse tõttu. Nüüd on olemas raha, et hoida kool veel üks aasta avatuna ja vaadata mis edasi saab. Kuid vaatamata peale toetuse saamist esialgse sulgemispõhjuse kadumisele tahetakse kool ikkagi kinni panna. Järelikult on põhjus selles, et on ikkagi vaja sulgeda rahvuslikud väikekoolid. Ja seda järeldust kinnitab ka see, kuidas riigil on mõttetuste peale küll raha raisata aga sinna kuhu vaja, raha ei anta.

kui
9 kuud tagasi

pole koole, pole neile ka tauta koolipiima vaja, lakkugu colat kui tahavad ja tõmmaku e-lutti

Valdo
9 kuud tagasi

Volinik võiks teha oma tööd ja leida võimalusi elu säilitamiseks maapiirkonda. Tüüpiline hala, et kui ise raha ja võimalusi ei leia süüdistan teisi oma saamatuses

Kristi
9 kuud tagasi

Korrumpeerunud tegelane lähtub iseendale omasest käitumisest ilmselt. Küllap on vihane, et ei saagi sellelt rahalt matti võtta. Tülgastav, kuidas isegi laste arvelt üritavad oma väiklast tegu õigustada.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Kristi

Hobuste teema aga oleks juba teine asi, sinna raha saaks.

maaelanik
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

62 % valla huvihariduse rahast läheb tallidesse

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Ole mureta , viletsus arutab juba selle nn huvihariduse raha kaotamist

Mati Põdra
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

No tahaks näha, millise skeemiga neil õnnestub niimoodi teha, et mõisahärra saab ja minu kool mitte. Tõesti huvitav.

KODANIK
9 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ole rahulik , see kaob praeguse projekti raames üldse ära

Veel
9 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

See raha tuleb riigilt suuremas osas ja sihtotstarbega huvihariduseks, mitte valla koolide kulude katteks.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Veel

Riigikontroll lasi selle meetme auklikuks ja jõepõhja kuna ei suudetud aru saada et sellest mingit kasu oli ja kuhu see raha üldse kadus. Ja on arutusel selle meetme lõpetamine järgmisest aastastb

Mati Põdra
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Latatara IRW ajab jälle külaeitede pläraveskit ringi.

Võib olla küll tõsi, et seda huvihariduse riigiraha kuskil kuritarvitati või jagati liiga kergekäeliselt. Aga vähemalt selles mõttes on Lääneranna vallas küll asjad korras olnud, et toetatakse ainult koolitusluba omavaid erakoole. Koolitusloa saab juhul, kui kool on oma õppekavad EHISes registreerinud.

maaelanik
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Läänerannat juhitakse kui hipodroomi….iga hobune peab teadma oma lahtrit

Kristi
9 kuud tagasi

Tüüpiline harimatu ametnikunäru.

Jah...
9 kuud tagasi

…võim on sünge hobi!
Kunagi ei pea võimule saama, inimene, kes ei suuda oma tehtud vigu tunnistada ja vastu võetud otsuseid tagasi võtta – näitab suurt ego ja väikseid mune!

Las tiksuvad aasta siis veel, on sul kahju, äkki asjaolud muutuvad – õpilasi tuleb juurde, keegi annetab veel rohkem, Sõõrumaa teeb erakooli või Pruunsild ise. Vanemad saavad aega ise kolmas lahendus välja mõelda.

Ei saa ju nii väike olla juhtival kohal.