Mikk Lõhmus: omavalitsemise eesmärk saab olla vaid elanike heaolu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula volikogu esimees Mikk Lõhmus. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula vallavolikogu esimehel Mikk Lõhmuse sõnul sõltub edu targast majandamisest. Foto Urmas Lauri

Kiirustades tehtud koolivõrgu reform tekitas Lääneranna vallas usalduskriisi, mis võib viia kohaliku omavalitsuse lagunemiseni, leiab omavalitsusteadlane Mikk Lõhmus.

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna nõunik, Lääne-Nigula vallavolikogu esimees ja varasem vallavanem, omavalitsuste ühinemise konsultant Mikk Lõhmus, mitte ainult Lääneranna vald, vaid teisedki kohalikud omavalitsused otsivad kiirkorras kokkuhoiukohti, sulgevad koole ja raamatukogusid. Kas need on haldusreformi kibedad viljad?

Ei ole. 2008.–2010. aasta majandussurutisest siiamaani on kohalikel omavalitsustel olnud väga head ajad. Eelarved on igal aastal kasvanud seitse-kaheksa protsenti. See on võimaldanud kulusid jälgida… mitte väga kriitiliselt, sest alati on raha peale tulnud. Pole olnud põhjust targalt majandada. Teiseks sõjaga Ukrainas tekkinud majanduskriis, mis on kaskaadina vallandanud kütte- ja energiahinnatõusu. Kolmandaks õpetajate palgatõus, mis on seotud lasteaia- ja abiõpetajate ning direktorite palkadega.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaatleja
1 aasta tagasi

Juudil hakkasid kanad surema. Läks teine rabi juurde ja kurtis muret. Rabi küsis, et kuidas kanu toidad? Nagu ikka, viskan peoga teri maha laiali. Rabi ütles, et tee nöörist ring ja pane terad sinna sisse. Nii juut tegi. Aga kanad surid edasi. Nädala pärast juut jälle sama murega rabi juures. Rabi ütles, et tee nöörist kolmnurk ja pane terad sinna, see peaks kindlasti aitama. Nii juut tegi, aga kanad surid edasi. Jälle juut rabi juurde sama murega. Rabi arvas, et peaks proovima teha nelinurga ja panema terad sinna sisse, see peaks mure lahendama. Nii juut tegi, kuid ka viimane kana… Loe rohkem »

vald
1 aasta tagasi

kui eedeni aed

Kohalik
1 aasta tagasi

Selle mehe ustava pilgu ja heakskiidu all viimased 5 aastat ja rohkem Lääne-Nigula valla asja aetud, kus on ju tema jutu järgi kõige tähtsam elanike heaolu.:( Miks siis on Kullamaa ja Noaraootsi osavaldade eelarved, palgalised töökohad, ametiautod, protsentuaalselt mitmetes kordades suuremad , võrreldes teiste OV .aga kahjuks inimesed ikka lahkuvad nendest piirkondadest, vaadake rahvastiku rännet ja sündimust Lääne-Nigula OV piirkondades viimasel paaril aastal, vaadake koolide lasteaedade täituvust jne… lihtsalt piinlik on lugeda seda artiklit nüüd selle inimese sulest, kes on ise selle jama kokku keeranud.

Kaja
1 aasta tagasi

Ka minu eesmärk on Eesti elanike heaolu, sellepärast teie elatustase ongi langenud 25%. 4 aasta pärast oleme 5 rikkama Euroopa riigi hulgas, just see oli põhjuseks, miks me e-valimisi kasutame.

Mees teab
1 aasta tagasi

millal tuleb vastutuse eest jaga lasta, et saaks hiljem tähtsalt targutada.

omavalitsetav
1 aasta tagasi

OMAVALITSUSTEADLANE? Varsti saab prohvessuriks ja siis hoidke alt matsid,heaolu ei mahu teile tuppa äragi.Huvitav millises ülikoolis sihukest ametit ka õpetatakse?

tõsiasi
1 aasta tagasi
Reply to  omavalitsetav

Minu teada on ta ammu professor või vähemalt õppejõud….Samuti ei tea siin kommenteerijad,kas kuulub erakonda ja millisesse,vähemalt minu infoga ei kattu.

jah
1 aasta tagasi
Reply to  omavalitsetav

OMAVALITSUSTEADLANE? – Üks paremaid, teadmiseks.

omavalitsetav
1 aasta tagasi
Reply to  jah

Miks siis ta enda omavalitsus omadega peeees on?

Teada
1 aasta tagasi

See on mingi kohustuslik artikkel,nagu nõuka ajal partelised nupukesed.Inimest ennast see ei ava,mida mõtleb või teab.

Pole olnud põhjust targalt majandada!!!???
1 aasta tagasi

Aus ülestunnistus et võõra raha jagamine on palju ihtsam kui oma raha jagamine. Nüüd peaks keegi vastutuse võtma ja tunnistama et rahva rahaga on vastutustundetult ringi käidud. Iga rahvas on väärt oma valitsust. Loll olla on loll.

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste polii
1 aasta tagasi

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna nõunik.
Järelikult on soovitanud ministeeriumile sellist rumalat majandamist kogu riigi omavalitsustele.
Tulemus saab valus olema.

krõmpsluu
1 aasta tagasi

Tee või tina aga ikka on kõigis meie hädades süüdi Ukraina sõda,kliima soojenemine ja sedakorda muidugi ka üle-eelmine EKRE valitsus. Ukrainas polnud veel sõja haisugi kui kütte-ja elektrihinnad tänu pooletoobistele Brüsseli kuritsatele lakke tõusid.Kokkuhoiuks võiks muidugi need vallamajad ja osavallamajd tsinovnikutest tühjemaks tuulutada või palgad poolevõrra väiksemaks tõmmata.

kas
1 aasta tagasi

eelmine peaminister ja võitjaks tulnud erakonna peaministri kandidaat on erinevad inimesed, et nüüd räägitakse mingist uutmoodi tegema hakkamisest, umbes, et meie olime puuotsas kui pauk käis