Esmaspäevast on Bolti tõukerattad Haapsalu tänavatel

Lääne Elu

info@le.ee

Hommikul seisid Mihkli pargi kõrval rivis kümme Bolti tõukeratast. Foto: Malle-Liisa Raigla
Bolti tõukerattad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Bolti tõukerattad alustavad esmaspäevast Haapsalus uut hooaega. Sel aastal on tõukeratastega liikumisel mitmeid muudatusi, millega tõuseb liiklejate turvalisus ja paraneb parkimiskultuur.

Bolti Eesti tõukerataste suuna juhi Aleksandr Lilišentsevi sõnul on Eestis viiendat hooaega alustades hea meel tõdeda, et kasutajad on elektrilised tõukerattad hästi vastu võtnud ja kasutavad neid meelsasti autoga sõitmise asemel. „Näeme, et kergliikurid on linnaliikluse tulevik ja just kultuuri ehitamine on see, millega peame täna tegelema, et tõukerattad muutuksid linnaliikluse loomulikuks osaks. Kergliikuriga liiklemine on täna vaieldamatult kõige mugavam, kiirem ja soodsam viis kesklinnas liikumiseks,” ütles Lilišentsev. Tõukerattaid saab rentida hinnaga 0.18€/min ja alustamistasu sõitudel puudub.

Lilišentsevi sõnul on sel hooajal prioriteediks liiklejate ohutus ja Bolt on loonud uusi parkimis- ja kiirusepiiranguid ning süsteemi, mis takistab mitmekesi ühel rattal sõitmist.

„Sel aastal keskendub meie meeskond kogu hooaja vältel tõukerattasõidu ohutuse tagamisele tõstmisele. Usume ennekõike kasutajate harimisse, kuid oleme valmis korrale kutsuma ka neid inimesi, kelle puhul hoiatusteavitused ei tööta. Näiteks hakkame sel aastal uuendusena blokeerima tõukerataste kasutajaid, kes järjepidevalt teenust kuritarvitavad,” sõnas Lilišentsev.

Koos uue hooaja algusega andis Bolt välja ohutusstandardite dokumendi, kus ettevõte annab lubadusi ohutusstandardite tõstmiseks. Dokument tutvustab üheksat punkti, sealhulgas lubadust arendada koostööd linnadega, võidelda joobes sõitmise vastu ja harida tõukeratastega sõitjaid. Dokumendi koostamisel kasutas Bolt oma kogemusi 260 linnast üle kogu Euroopa.

„Oleme täiustanud oma ohutusmeetmeid näiteks mitmekesi sõitmise vastase süsteemiga – nüüd tunneb meie tõukeratas ära, kui ühe tõukeratta peal on kaks inimest. Samuti piirasime Tartu kõikidel alla 1.7m laiusega kõnniteedel parkimise ning plaanime seda teha ka teistes linnades. Koos linnadega on kavas luua uusi tõukerataste parkimisalasid ja tuua tänavatele elektrilisi laadimisjaamu,” ütles Lilišentsev.

Tõukerataste rentimisel on kohustuslik kinni pidada liiklusreeglitest, võimalusel soovitab Bolt tõukerattaga sõitjatel kiivrit kanda. Tõukerattaga ei tohi sõita purjus peaga ja tõukeratas on mõeldud sõitmiseks ühele inimesele.

Tõukerataste laenutamiseks tuleb avada Bolti rakendus ning vajutada rakenduse paremal üleval nurgas olevale tõukeratta ikoonile. Seejärel näeb klient enda lähedal asuvate tõukerataste asukohti. Tõukeratta saab lahti lukustada sellel oleva QR koodi abil. Bolti tõukerattaid võib rentida alates 16. eluaastast.

Bolti tõukerattad on sel hooajal saadaval neljateistkümnes Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Haapsalus, Kohtla-Järvel, Narvas, Jõhvis, Rakveres, Viljandis, Võrus, Kuressaares, Maardus, Sillamäel ja Narva-Jõesuus. Tõukerattad jäävad tänavatele tõenäoliselt kuni novembrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triinuliinu
11 kuud tagasi

Jessver, millised tagurlased!!! Ise olete ikka proovinud teenust? Vist mitte. Autoroolis ka vist jalaga väristab pedaali.

Käi jala, paks!
11 kuud tagasi

Noored on ülekaalulised, pidevalt on sellele tähelepanu juhitud. Palju tervislikum on jala käia. Tervislikke eluviise peaks riik propageerima, mitte toetama mõttetuid kahjulikke tegevusi.

Ehh
11 kuud tagasi

Toitu korralikult siis pole sa mingi ülekaaluline

seikspiir
11 kuud tagasi

Inimesed kannatavad niigi liikumisvaeguse all. Jabur, et väikelinnas ei suudeta paarisadat meetrit mootori abita liikuda.

Inimesed
11 kuud tagasi

Ving ving ving ja ving on LE kommenteerijatel üks lõputu ring. See kindel seltskond siin muud ei teegi. Palun kirjutage ausalt, kas teil valutab kuskilt koguaeg või on elu lihtsalt nurka elatud ja muresid nii kohutavalt, et kuskil peab selle välja elama! Miks ei suuda te olla eduka, edasiviiva ja positiivse mõtlemisega? Ma saan aru, et nv juhtub siia mõni natuke liiga lõbusas tujus liiga suure klaasitäite ära joomis tõttu, aga ikkagi….mis viga on!? Keda see tõukeratas segab? See on suht uus teema, seadusandlus ja teenusepakkuja ise parandavad neid vajalikke kitsaskohti regulatsioonides, ka inimesed arenevad kasutamisl. Mind on igatahes väga… Loe rohkem »

Maali
11 kuud tagasi
Reply to  Inimesed

Sõites autoga, loomulikult mitte kõik aga üksjagu tõuksijuhte ei pööra tähelepanu üldse liikluses toimuvale, ületavad teed neile sobivas kohas, kasvõi auto eest, sõidetakse lubatust suurema kiirusega, kahekeisi rattal, klapid peas, mingisugune austus peaks olema ka teiste liiklejate vastu, rattad vedelevad ükskõik kus, kasvõi kõnniteel pikali. See ei ole normaalne.

Inimesed
11 kuud tagasi
Reply to  Maali

Noo selle kevade tulemisega on reeglid ju muutunud. Kahekesi sõita ei pidavat enam saama, valesti parkimise eest on karistus , kiirust on piiratud. Me sõitsime ka meestekaga kunagi ammu ammu kolmekesi phe ratta peal, ei teagi, ei juhtunud õnneks midagi.

inimene
11 kuud tagasi
Reply to  Inimesed

Miks sa vingud siin? võta tõuks ja mine hängi.

Elanik
11 kuud tagasi

Tõesti talv võiks tagasi tulla. Nüüd ju need elektri rollerid laiutavad ka keset kõnniteed.
Enam pole koera sitta ka võimalik lume sisse peita. Viskame koos kotiga teisele üle aia. Naisterahvas ja veel koos lapsega ☹️ oleks tõesti pidanud kaugelt hõikama kas häbi pole nii teha.

Kodanik
11 kuud tagasi
Reply to  Elanik

Mina ei visanud. Üks naine musta värvi taksiga jalutas. Laps ka kõrval kõndis. Sitt korjati kotikesse aga poetati üle aia.

Need veel puudusid
11 kuud tagasi

Juua täis, kahekesi peal, sõidetakse kus ja kuidas juhtub, pärast nutt ja hala, kui mõnel kondid pooleks, või kraedpidi kusagil masina all.

Oeh
11 kuud tagasi

Artiklit ka lugege palun!

Sanitar
11 kuud tagasi

Vähe muresid veel, ootame murtud luid 🙁

Oeh
11 kuud tagasi
Reply to  Sanitar

Kuule, siin kukuvad inimesed käies ka ninuli, milles tõuks süüdi on? Ei mäleta?

Kodanik
11 kuud tagasi
Reply to  Oeh

Siis tasuks jalga kõrgemale tõsta, mitte lohistada mööda maad.

Oeh
11 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

just täpselt. Aga milline ving oli, kui mäletate uuel tänaval kõindija kukkus. Inimesed ei oska käia üldse enam.

Kodanik
11 kuud tagasi

Tartus pakutakse jalgrataste laenutust. Miks mitte ka Haapsalus? Enne sõidan jalgrattaga, kui elektrilise tõuksiga.

Nojaa aga
11 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Osta endale ratas, siis näed kuhu raha läheb!

Kodanik
11 kuud tagasi
Reply to  Nojaa aga

Ostsin jalgratta ja veel uue tutika.

Nojaa aga
11 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Tubli tüdruk!

Juhhuu
11 kuud tagasi

Kevadekuulutajad. Lisavad natuke mugavust liiklemisel.

Kodanik
11 kuud tagasi
Reply to  Juhhuu

Olen näinud neid liiklejaid. Ülekaalulised. Jalgsi võiks liikuda. Hessist laia kaarega mööda minna. Tehke ise kodus süüa. Kui te muidugi oskate.

Misasja
11 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Kuule ära kirjuta siin mingit jama koguaeg iga artikli all ja üldistad kõike ja kõiki! Lepime kokku? Täielik jama mida kirjutad ju! Kõik boldi tõukekate rentijad on ülekaalulised, no mida kuradi juttu raisk!!?

Mängija.
11 kuud tagasi

Tuleks see november juba kiiremini.