Lõpe kogukonna pöördumine Lääneranna vallavalitsuse ja -volikogu poole

Lääne Elu

info@le.ee

Reedel hääletab volikogu meie koolide kinnipaneku poolt. Rahvas üle valla on öelnud, et nad ei ole sellega nõus.

Mõned kuud tagasi sai vastu võetud valla arengukava. Praegu toimuv on arengukavale risti vastu tegutsemine. Samas näitame näpuga koolidele, kellel on tegemata arengukava. Miks neid  arengukavasid vaja on, kui neid ei jälgita?

Lõpe kogukond on olnud nõus tulema vastu, kui valla rahaline olukord on kehva. Eelmisel aastal olime läbirääkimiste tulemusel nõus, et kooli kolmas aste suletakse. Kogunesime rahva ja vallavalitsusega, arutasime tulevikuplaane. Selle karistuseks jääme reedel oma koolist ilma. Eelmisel aastal oli kohtumine valla esindajate ja rahvaga, kus selgelt lubati siia kuueklassilist algkooli ning kooli kolimist klubi hoonesse koos lasteaia ja raamatukoguga. Seda korrutati selgelt mitmel kohtumisel. Need on väljavõtted protokollidest, mis on esitatud vallale ja on ka valla dokumendiregistris kättesaadavad.

Raamatukogu vorm pidi muutuma, sest raha pole. Raamatud plaaniti panna avatud riiulitele. Eskiis telliti 5040 euro eest. Tehti koostööd. Plaane arutati mitmeid kordi ka hoolekogus ja muudeti jooniseid paremaks. Kõik oli nagu päris ja me uskusime seda. Me ei ole kogunud allkirju ega vastu võidelnud. Tegime ettepanekuid ja mõtlesime kaasa.

Lõpe kooli pidamisel on täna suured majanduskulud. See oli ka põhjus, miks hoolekogus ja vanematega klubimajja kolimist mõistlikuks pidasime. Klubi ruume rendib praegu Lõpe Agrol 1300 euro eest aastas. Sinna saame panna kooli. Ruumiplaan on eskiisil. Klubi eelarve on eelarve vastuvõtmisega 200 000 eurot. Mööbli ja kõik muu vajaliku saab koolist kaasa võtta. Lapsed ja õpetajad ka. Lõpele jääb õppima 1.-6. klassis 25 õpilast. See on umbes sama suur arv kui mujal väiksemates koolides. Sellise kooli pidamisel tuleb õpetajate palgakulu riigi antud rahast välja. Seda on korduvalt öeldud ka teiste väiksemate koolide puhul. Pärast Lõpe klubisse kokku kolimist vähenevad majanduskulud oluliselt. Juba eelmisel aastal kaotati koolis ära huvijuhi ametikoht, et kulusid kokku hoida. Meil on kõik liitklassid, ühine juhtimine. Kindlasti on kokkuhoiukohti veelgi.  Oleme valmis ka ise töid tegema, aidates remondi ja kolimisega. Lööme vanemate, hoolekogu ja kogukonnana käed külge.

Praegused valla väited piisavast bussiühendusest Lihulaga ei vasta ju ka tõele. Päevane buss väljub kell 13.17 ja järgmine 17.45. Kell 16.10 tuleb buss ümberistumisega Pangamäelt. Kilomeetreid Lihulasse on sama palju kui teistest väiksematest koolidest. Miks nähakse lähedust Lihulaga ainult Lõpe puhul? Meil on piirkonnakool. Lapsed tulevad ümberkaudsetest küladest. Mitmed vanemad liiguvad vara linna tööle. Algklassilaps peaks saama õppida kodule võimalikult lähedal, mitte loksuma mitmete bussidega kooli ja kodu vahelt.

Meil on olemas tugev kogukonnakeskus ja selle eestvedajad. Täna toimib suurepäraselt koostöö kooli ja kogukonna vahel. Lapsed liiguvad peale ainetunde klubisse pikapäevarühma. Loodud on jõusaal ja noortekeskus, mis jäävad nüüd ilma lasteta. Meil on maja, mis toimib juba täna kogukonna keskusena. Kooli ja lasteaia liitumine sellega on ainuõige samm.

Meile on öeldud, et praegusel kujul kaob ära ka  raamatukogu. Kogukond lammutatakse ja võetakse meilt ära kõik, mille ümber koondume ja mis on meile siin elamiseks vajalik.  Inimesed ei taha lapsi siia kooli panna kuna kogu aeg on sulgemisjutt. Vägikaikavedu vallaga väsitab inimesed ära ja lõpuks lahkuvad ka maksumaksjad.

Olen enamikega sama meelt, et kool on maaelu alus. Pole kooli, pole elu. Hariduse tase on meil väga hea nagu ka teistes väikekoolides. Lastega jõutakse lihtsalt tegeleda. Tähtpäevadel on ägedad üritused, mida meie enda koolipere korraldab.

Koolid, mis neljaklassiliseks muudetakse on ka hukule määratud. Mõni aasta ja sulgeme need õpilaste vähenemise tõttu. Suur vald ja raske aeg. Saan aru, nii on. Aga investeeringud ei ole kodulähedasest haridusest tähtsamad. Elame rasked ajad üle ja siis investeerime. Toon näiteks viinaköögi. Sellest saab vallale püsikulu – just see, mida praegu vähendada püütakse. Viinaköök võiks oodata paremaid aegu. Ja Lihula koolimaja. Loomulikult on see vajalik. Aga kas nüüd kohe ja praegu. Selle ehituseks võiks raha leida mujalt kui sellistest lepingutest, et pange koolid kinni ja saate raha. Hoone renoveerimine on kordades odavam.

Kui inimesed üle valla soovivad oma koole, kultuurimaju ja raamatukogusid, siis tuleb valitsejatel leida nende pidamiseks võimalused. On loodud hariduse koostöökogu, mis soovib koostöös vallaga leida haridusvõrgus korrastamisel võimalusi, mis ei ajaks inimesi maalt minema ega omavahel riidu.

Oleme kogu valla rahva esindajad volikogus. Loodan, et volinikel leidub tahet see lumepall peatada. Kogukonnad vajavad meie abi.

Hegert Vesik

Lõpe kogukonna liige, lapsevanem, Lõpe kooli ja lasteaia hoolekogu liige, vabatahtlik päästja, Lääneranna vallavolikogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
1 aasta tagasi

No muidu …üheksa aastat tagasi kommentaare monitoorides oli juba ammu selge, et IRW, aka Läänerannast ja aka veel sada muud pseudonüümi, on lihtsalt üks labane liiga kaua enda tooli külge kinni jäänud mutt. No las ta siis tõmbleb veel natuke aega, küll saab, mille auga välja teenis.

M. Põdra kommentaarid
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Näiteid ”õpetaja” M. Põdra kommentaaridest :
-Oksele ajab see süvariigi jutt juba.
-Endal pole kopika eest mõistust, aga karjub Eesti Kõige Räuskavama Erakonna pläustile kaasa: “Õige, õige!”
-Antisemiidist ksenofoobne imbetsillvähk.
-Minu jaoks on näiteks täielikult vastuvõetamatu, et Koit Pärn siin kägiseb. Kasige oma ekrelehtedesse ja laske rahval rõõmustada, et pruun katk ei pääsenud jälle pildile.
-Ah, mis te usuhullu seniiliga diskuteerite.
-Käige oma haige pläustiga sinna, kus päike ei paista!
-Marika Eomoisilt pole siia kommentaariumisse mitte kunagi tulnud muud kui haisvat paska.
——————–
Kas selline inimene väärib õpetaja nime?

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Küsige see küsimus rohkem kui 300 perelt, kelle lastele olen pillimängu õpetanud.

Memm
1 aasta tagasi

Kinni

Tank
1 aasta tagasi

Elu on näidanud, et pole mõtet kohalike ametnikega maadelda, vaid tuleb pöörduda otse Puutini poole. Vahel on see abivajajaid aidanud.

Küsimus
1 aasta tagasi

Oli üldse omal ajal tarvis seda kooli lahti teha ?

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

Oli küll,suure töö tulemus algkoolist põhikooliks, kes annab õiguse üldse sellist küsimust esitada?!

Ahhaa
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Seal pole ju algkooli jagugi õpilasi ,mis põhikoolist veel rääkida

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Ahhaa

Me räägime kooli algusaastatest siiani, hetkel 27 õpilast, sügisest lisandub veelgi

Kas
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

pooldate kirjaoskamatust?

maaelanik
1 aasta tagasi

Vallavalitsus on kogu selle aja valetanud ja vassinud ka Lihula uue kooli ehitusmaksumusega.Nimelt senini on räägitud,et uus kool läheb hinnanguliselt maksma 9,2 milj. ja see number keerles kõikides eelnõudes,seletuskirjades, kohtumistel jne.Nüüd selgus viimases valla seletuskirjas,et see on ilma käibemaksuta,ehk siis number kasvab kohe üle 11 milj.Vassiti,et praeguses turusituatsioonis on ehitamine ilmselt odavam…..kust kohast odavam,kõik ehitusega tegelevad ettevõtted ütlevad täna,et paari aasta taguse ajaga(kui oli tehtud Lihula kooli mingisugune keskmisne kalkulatsioon ruutmeetri hinna järgi) on ehitus ca 20…25% kallim,võttes arvesse materjalide,elektri,palkade,kütuse,logistika jne. hinnatõusu. Siit tuleb maksumusele veel ca 3milj. juurde,ehk siis reaalseks hinnaks kujuneks u. 14 milj.Ainuüksi laenuintressi teenindamine, mis tuleks… Loe rohkem »

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

Nii on, eraisikuna ei võta ju laenu, kui üks laen juba on, nt makseraskused, aga näe vald võtab!

maaelanik
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

Plaanitavate kinnipandavate koolide kogukonnad,nende pered ja lapsedki saavad nüüd neile mittevajaliku uue kooli laene maksta….

maaelanik
1 aasta tagasi
Reply to  maaelanik

Peale selle veel ,et uue plaanitava Lihula kooli eskiisprojekteeritud(mille järgi arvutati eelduslik ehitushind) mahutavus on 300 õpikohta,kuid suletavate koolide ja õppeastmete tulemusena vabanevate õpilaste arv mis vajaks uues koolis kohti on 400…???
Mis jällegi suurendaks veelgi kooli ehitusmaksumust(ümberprojekteerimine, suurem hoone) lisaks eeltoodud megasummale.

Elanik
1 aasta tagasi

Läänerannvalimis liit valiti lootuses, et säilivad kogukonnad!!! Nüüd tuleb välja ,et see valimisliit on kõige suurem kogukondade lõhkuja ja hävitaja kes ei suvatse oma elanikega arvestada. Lihtsalt HÄBI !!!!!

Ise valisite Rohelise punapöörde
1 aasta tagasi
Reply to  Elanik

Ise valisite, nüüd nutke,

Kaja Kallas, Kristiina Kallas, Jevgeni Ossinovski.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Kordan umbes 437.korda:

Lääneranna valimisliit pääses võimu juurde valede abil.

Seda on muuseas tunnistanud ka mitu selle valimisliidu nimekirjas kandideerinut.

Küsimus
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Milline valimisliit on oma lubadused täitnud ?

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

Teised teevad kaaaaaaaaaa.

Tõnisson
1 aasta tagasi

Masendav, kuidas inimestest üle sõidetakse. Võimu ja inimeste omavahelise usalduse taastamine saab raske olema.

Kriimus-kraamus
1 aasta tagasi
Reply to  Tõnisson

Jah, seda võiks lausa julgeolekuküsimuseks nimetada, kuid teistpidi vaadatuna kui seda paistab tegevat meie valitsejaskond ( näiteks isand Pevkur Nursipalus, isand Reinmaa Läänerannas jne.). Nii kurvastav, et enam ei ole need kaugelt maalt saabunud võõrad, vaid oma (või naaber-)küla mehed-naised, kes tulevad koju kallale : (

Küsimus
1 aasta tagasi
Reply to  Tõnisson

Kes selle volikogu valis ?

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

Eks me ise valisime, suures usus, ega ometi… Järgmisse volikokku neil enam asja pole! Me mäletame, aga ei unusta!

Ahhaa
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Ja võid kindel olla et valitakse tagasi

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Ahhaa

Usu mind, ei valita, teatud näod aastaid istuvad seal, volinik kes reklaamis end riigikoguvalimistel nö valega, arvad et inimesed unustavad??

Tõttöelda...
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

… jätkab Läänerannas suures enamuses seesama seltskond, mis juba esimesel ringil näitas, mis mehed-naised nad on. Ja kui valimistel teisele ringile pääsesid, miks nad pidanuks oma elukombeid või mõttemustreid muutma? Kui valiti, siis järelikult sobis?

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Tõttöelda...

Ei tee saladust, olin üks antud valimisliidu hääletaja, loll saab kirikus ka peksa, aga näe teist võimalust kindlalt nad ei näe! Muidugi kultuuriproua vist juba kolmas ring seal, neljandat vast enam ei tule!

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Siiski vast kultuurituseproua? Tema majas põhiliselt odav kino ja jalaga persse teatritükid?

Ei arvagi, et ainult Ibsenit peaks lavastama. Kuid väike vaheldus oleks siiski teretulnud.