Tuludeklaratsiooni on esitanud 333 000 inimest

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Juba nädalavahetusel testimise ja koormuse hajutamise eesmärgil avatud tulude deklaratsiooni täitmise süsteemi kaudu on maksu- ja tolliametile (MTA) oma tulud deklareerinud 333 000 inimest, kellele kuulub tagastamisele 114 miljonit eurot ja juurde maksmisele kuulub 7,6 miljonit eurot tulumaksu.

Kuigi tulude deklareerijatele suuri muudatusi näha ei ole, on MTA sel aastal koos rahandusministeeriumi Infotehnoloogiakeskuse ja arenduspartner Nortaliga sisse viinud olulise süsteemiuuenduse. Esimest korda toimub deklaratsioonide esitamine eraldi süsteemis, mis tagab selle, et e-MTA, kus ärikliendid esitavad muuhulgas oma käibedeklaratsioone, ei pea füüsilise isiku tulumaksu deklareerimise perioodil vastu võtma täiendavat koormust. MTA füüsiliste isikute teenusejuht Annika Oja sõnul suunatakse kliendid õige toimingu juurde vastavalt sellele, kas soovitakse esitada tuludeklaratsioon või teha muid e-MTAs pakutavaid toiminguid.

„Rahva suus naljaga pooleks eestlaste rahvusspordialaks ristitud tuludeklaratsioonide esitamine on tänavu kulgenud ladusamalt kui kunagi varem. Kuigi esimestel tundidel pidid mõned inimesed paar minutit ootama, oleme täitnud oma olulisema eesmärgi ja äriklientide tööd tuludeklaratsioonide esitamine sel aastal ei seganud,“ sõnas Oja.

Mõneminutise ooteaja tekitab süsteemile seatud kasutajate piirang. Korraga saab tulusid deklareerima umbes 5000 kasutajat, sellist koormuspiirangut vajab süsteem vaid mõnel päeval aastas, mistõttu MTA seda esialgu muuta ei plaani.

„Lihtsalt seletades ei tasu ehitada maja, mille ülalpidamiskulud on ebamõistlikult suured vaid sellepärast, et kord aastas tahad kõik sugulased sünnipäevale kutsuda. Oleme nutikaid lahendusi kasutades leidnud võimaluse, kuidas nii era- kui ka ärikliendid saavad kõik oma toimingud vaatamata tormijooksule kiirelt ja ladusalt eraldi süsteemis tehtud,“ rääkis Oja.

Enammakstud tulumaksu hakatakse tagastama 28. veebruarist sõltumata sellest, kas deklaratsioon esitati süsteemi avamise esimestel tundidel või tehakse seda täna. Paberdeklaratsioonide alusel asutakse tagasimakseid tegema märtsi keskpaigas.

„Koroonapandeemia tippajal, kui bürood olid suletud, saime kinnitust, et ka eakamad inimesed saavad väga hästi ise või lähedastega abiga elektroonilistes kanalites oma toimingud tehtud,“ julgustas Oja neid tänavu samuti Eesti riigi digivõimalusi kasutama.

„Oleme arvestanud, et sel aastal võib büroodesse abi otsima tulla suurem hulk ukrainlasi või teisi uusi maksuresidente, nii et järjekorrad kahjuks kuhugi ei kao. Tuludeklaratsiooni on aega aga esitada 2. maini seega kiiret ei ole ja kui on tarvis tulumaksu juurde maksta, siis selle tasumise tähtaeg on 2. oktoober,“ lisas Oja

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teada andmete põhjal. Kui eeltäidetud andmetesse on sattunud ebatäpsusi, näiteks kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleks see inimesel endal kustutada. Kuid ka vastupidi: kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on teenitud tulu platvormil, saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb need andmed endal sisestada.

Tänavu on oodata ligikaudu 753 000 deklaratsiooni. Mullu tagastas MTA 212 miljonit eurot enammakstud tulumaksu, inimestel tuli juurde maksta 106 miljonit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments