Järvan tahab paindlikku universaalteenust juba tänavu aprillist

BNS

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan. Foto: Malle-Liisa Raigla

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan käis jaanuari lõpus välja idee reformida elektri universaalteenust nõnda, et kui börshind on odavam universaalteenuse hinnast, oleks elektrimüüjad kohustatud elektrit müüma börsihinnaga, kusjuures majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt riigikogule esitatud seadusmuudatuse ettepanekute järgi tahab minister, et muudatusi rakendataks juba tänavu aprillist.

Järvan nendib reedel riigikogule saadetud ettepanekus, et universaalteenuse muutmise elluviimine nõuab elektrimüüjatelt ettevalmistusaega, milleks ministeeriumi hinnangul on piisav poolteist kuud. „Kui käesolev muudatus võetakse vastu veebruari keskel, on võimalik müüjatel 1. aprilliks teha vajalikud ettevalmistused ning rakendada muudatusi alates 1. aprillist 2023,” lisatakse kirjas.

Universaalteenus lõppeb praeguse seaduse järgi äritarbijatele 2023. aasta lõpuks ning kodutarbijatele 2026. aasta aprilliks ning uus eelnõu universaalteenuse osutamise pikkust ei muuda.

Universaalteenuse hind kujuneks uue ettepaneku järgi tunnipõhisest hinnast lähtuvalt. Kui elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas järgmise päeva turul müüdava elektri tunnipõhine hind on alla konkurentsiameti poolt kehtestatud elektrienergia tootmishinna, milleks praegu on 154,08 eurot megavatt-tunni kohta ehk 15,4 senti kilovatt-tunni kohta, kujuneb universaalteenuse hind elektribörsi tunnihinnast lähtuvalt.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kujunes jaanuari keskmiseks hinnaks 99,27 eurot megavatt-tunnist ehk alla 10 sendi kilovatt-tunnist, jäädes oluliselt alla universaalteenuse hinnale. Samas eelmise aasta viimastel kuudel oli keskmine kuuhind Nord Pooli börsil universaalteenusest kallim, ulatudes novembris 218,99 euroni megavatt-tunnist ja detsembris 263,45 euroni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arst
1 aasta tagasi

Mõistli idee! Soovin valitsusele rohkem julgust võtta vastutusele turuga manipuleeriad.

vähem
1 aasta tagasi

mula, rohkem tegusid, see tuleb kohe ära teha, et bõrsiröövlid mõistuse juurde tuua ja elektriga riigikassat ei täidetaks

Vahi aga
1 aasta tagasi

Isamaa üks kõige läbikukkunumaid personalivalikuid, Seeder pani ikka täiega puusse. Isik, kellel sisuliselt puuduvad vajalikud isikuomadused ja nõutavad pädevused konkreetsetes teemades, ei tohiks olla minister. Kahju, et see teadmine ei ole erakonnani jõudnud ning lastakse kahjul suureneda.
Universaalteenus on täielik ämber sisu osas (loe mitte mõtte osas) ehk Eesti riik Isamaaga leiutas jälle uue keerulise jalgratta, selmet kasutada juba olemasolevaid EL regulatsioone fikseeritud elektrihinna osas. Ja nüüd proovivad seda nürisünnitust veelgi hullemaks teha. Kui rumal on rumal? Äkki oleks aeg pöörduda elektrituru korralduse lõhkumise asemel juba olemasoleva fikseeritud elektrihinna EL regulatsioonide manu.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Vahi aga

No Martin poiss kõlbas ju rahandusministriks ja Liivimaa parim sõnnikuloopija siseministriks!

peter
1 aasta tagasi

Refid vaatasid ka, et lähevad selle nursipaluga rappa ja jätsid hirmuga pooleli, äkki saavad pärast valimisi uuesti võimule ….

Pook
1 aasta tagasi
Reply to  peter

Huieter , EKRE võidab ……vaata et vastu pead kuku ……metsa tänaval , kui poodi laua viina järgi lähed jälle …..

peter
1 aasta tagasi

oh seda isamaad ja vahu ajamist … teinud siis kohe nii nagu vaja … ise olete käinud eu mahus pidevalt miilustamas , lasknud ennast vägistada ning uus EU abiperiood on samasugune … küik selleks, et sebida jälle midagi pehmet , mis vähendab konkurentsi …. kuni loomulikult selleni, et toetame elektriautode ostu …
Raha läänest, toetus lääne autodele ja raha läände tagasi … eesti heaolu muudkui tõuseb … mis sellest et eesti on autode vanusega EU pingerea lõpus …

saast
1 aasta tagasi
Reply to  peter

jääb ju kõik eestisse

Maali
1 aasta tagasi

Pildi järgi nagu vene pätt, mitte minister…