Kontrolli, kas dokumendid kehtivad ja PIN-koodid on olemas

Lääne Elu

info@le.ee

ID-kaardi näidis
ID-kaardi näidis

Politsei, maksuamet ja RIA tuletavad meelde, et enne tulude deklareerimist tasub üle kontrollida dokumentide kehtivusaeg ja PIN-koodide olemasolu.

„Tulude deklareerimisega ei pea kiirustama, seda on võimalik teha kuni 2. maini,“ ütles MTA e-büroo teenusejuht Britta Kase. „Kuid selleks, et deklareerimise ajaks oleksid kehtivad dokumendid ja PIN-koodid olemas, tuleks need juba praegu üle kontrollida ning vajadusel uuendada.”

Kui ID-kaart on kaotanud kehtivuse, tuleb esmalt taotleda uus dokument PPA iseteeninduses aadressil iseteenindus.politsei.ee. „Kui inimesel on olemas nõuetekohane foto, allkirjanäidis ja sõrmejäljed, siis võtab dokumendi taotlemine iseteeninduses aega vaid mõne minuti. Kui fotot, allkirja ja sõrmejälgi ei ole, saab neid tulla tegema PPA teenindussaali digikioskisse. Digikioski kasutamiseks ei ole vaja aega ette broneerida ja pärast kioskis toimingute tegemist saab jätkata dokumendi taotlemist iseteeninduses,“ rääkis PPA identiteedi ja staatuste büroo teenuse omanik Marit Abram.

Abram selgitas, et kui ID-kaart kehtib, kuid selle PIN-koodid on ära kadunud, saab e-maksuametisse sisse logida ka Smart-ID või Mobiil-IDga. „Kui need sisselogimisvõimalused on olemas, siis tasub kasutada neid, sest ID-kaardi uute PIN-koodide saamiseks tuleb tulla PPA teenindusse kohapeale ja uute koodide saamiseks tasuda riigilõivu 5 eurot,“ lisas Abram.

RIA eID osakonna juhataja Martin Lambing rõhutas, et lisaks kehtivatele dokumentidele ja PIN-koodidele on e-teenustesse sisenemiseks vaja ka turvalisi ning toimivaid seadmeid ja süsteeme. “Kindlasti tasub nii e-tuludeklaratsiooni esitamiseks kui ka kuu lõpus algavate Riigikogu e-valimistel osalemiseks kasutada uusimat ID-tarkvara, mille leiab ning saab alla laadida ID-kaardi veebilehelt www.id.ee. Üle tasuks vaadata oma arvuti viirusetõrjesüsteemid ning uuendada ka need viimasele versioonile,“ selgitas Lambing.

2022. aasta tulusid on kõige mugavam ja lihtsam deklareerida e-MTA kaudu, kuhu pääsemiseks peab olema kehtiv ID-kaart, Smart-ID või Mobiil-ID koos kehtivate PIN-koodidega. Euroopa Liidu liikmesriikide e-ID kasutajad pääsevad e-MTAsse nõuetele vastava e-ID olemasolul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jah
1 aasta tagasi

Mustalt tööl, ükskõik

Keegi
1 aasta tagasi

Üks asi jäi mainimata. Üle tuleks kontrollida ka see, et kas e-valimised on ikka turvaline ja et sinu hääl ei läheks valele parteile…

...
1 aasta tagasi
Reply to  Keegi

Seim ju selgitas, et sellist hirmu ei tohiks nüüd levitada, et e hääletuses lähevad hääled valele erakonnale. Probleem on pigem selles, et ei saa kontrollida, kes, kus ja millal.

Kohalik
1 aasta tagasi

Mis lause….ID-kaart on kehtinud kehtivuse…
No lugege ikka üle…mida postitate….ei ole ju artikkel romaan….nii 600+ lehekülge….