Juhtkiri: torm ei mõista nalja

Lääne Elu

info@le.ee

Pühapäeva hilisõhtul ootamatult üle Haapsalu kihutanud pagi andis tööd paljudele – päästjatele, heakorratöötajatele, ehitajatele ja elektrikutele. Töö ei piirdu ühe õhtuga, tormi kõigi tagajärgede likvideerimine võtab aega veel päevi.

Erinevalt teistest maakondadest ei ole Läänemaal kuigi sageli tormi põhjustatud elektrikahjusid. Pühapäevane maru tuletas meelde, et kaitstud me selle eest pole. Läänemaal oli üle 1200 elektrikatkestuse. Näiteks Pürksis oli elektrita üle 200 tarbija, korraks oli pimedus ka mõnes Haapsalu kortermajas. Veel esmaspäeva õhtupoolikul näitas Elektrilevi katkestuste kaart voolu puudumist Läänemaal 11 tarbijal. Üle Eesti jättis maru vooluta ligi 14 000 klienti. Rohkelt oli kahjustusi Saaremaal ja Lääne-Harjumaal.

Päästeamet on aastaid rääkinud, kuidas võimalikeks hädaolukordadeks valmis olla. Viimasel ajal on seda seoses energiakriisiga valjema häälega kordama hakatud. Nii soovitatakse majapidamises hoida tasku- või pealampi, hoolitseda selle eest, et tavapäraselt elektriga töötavaid uksi ja väravaid saaks avada ka mehaaniliselt. Võimaluse korral peaks soetama ja paigaldama elektrigeneraatori, seda eriti siis, kui elu ja töö nõuab elektrivarustuse olemasolu.

Vajalikud pole aga mitte ainult varud ja tagavara elektrivarustus. Nagu näitas pühapäeva õhtu, on oluline, et majad, ka kortermajad ning nende lähedusse pargitud autod oleksid kindlustatud. Ilmselt lendab kehvalt ehitatud katus kiiremini minema kui õigesti ehitatud, aga ülitugevale tuulele ei pruugi vastu pidada ka korralik katus. Kui seda tuult juba on korraga liiga palju, siis nii lihtsalt on. Igakuine kindlustusmakse on uue katuse hinnaga võrreldes peaaegu märkamatu, aga selle pealt kokku hoidmine võib minna karmilt kulukaks. Nagu näitas pühapäeva hilisõhtu, ilm nalja ei mõista.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
1 aasta tagasi

Teenindusmaja katuselt ripub siiani mingi asjandus üle ääre. Antenn või muu aparaat. Keegi all juhtub olema jääb sandiks või saab surma.

Metsaelanik
1 aasta tagasi

Nojah, see on see uus elektrimüüja.