Pääste: Haapsalus vajasid abi vanaprouad, Vormsil põles saun

Lääne Elu

info@le.ee

24. septembril kell 17.17 teatati häirekeskusele, et vanainimene on oma korteris kukkunud ja helistaja ei pääse Haapsalu linnas Metsa tänaval hädasolija juurde sisse.

Päästjad sisenesid kolmanda korruse korterisse rõdu kaudu ning avasid kiirabile ukse, kes tegeles kannatanuga edasi. Kukkunud vanainimene pandi täislahasesse ja transporditi päästjate abiga kiirabiautosse.

Päästjad käivad sageli väljakutsetel, kus vanemad üksi elavad inimesed on kodus kukkudes viga saanud ning ei suuda enam ise püsti tõusta ega liikuda. Halvemal juhul ootab kannatanu abi tunde, enne kui keegi naabritest või möödujatest appihüüdeid kuuleb või mõni lähedane hädasolijast teada saab. Eakate ja liikumisraskustega inimeste kodud on kasulik tõsiste tagajärgedega kukkumiste ennetamiseks kohandada. Selleks saab abi ja nõu küsida linna sotsiaalabiosakonna töötajatelt.

Viivitamatu abi saamiseks:

  • Lepi lähedase või naabriga kokku igapäevased regulaarsed suhtlusviisid. Nii saavad lähedased veenduda, et sinuga on kõik korras.
  • Hoia pidevalt häirenuppu või telefoni enda juures (küljes).
  • Vajadusel varusta kodu häiret saatva liikumisanduriga.

 

Samal päeval kell 19.04 helistati häirekeskusesse, et Vormi vallas Suuremõisa külas läks põlema puidust saun. Päästjate kohale saabudes põles sauna pööning, mida inimene oli püüdnud ise kustutada. Päästjad teostasid järelkustutust. Päästesündmus lõpetati kell 19.56.

25. septembril kell 12.44 helistas häirekeskusesse vanaproua, kelle kodus Haapsalu linnas Koidu tänaval karjus vinguandur. Kohapeal selgus, et elanik oli sulgenud liiga vara pliidi siibri, mistõttu hakkas vingugaasiandur häiret andma. Päästjad tuvastasid samuti mürgise gaasi olemasolu ruumides.

Päästjad tuulutasid toad, tegid inimesele selgitustööd, kuidas ohutult küttesüsteeme kasutada, ning selgitasid ka vingugaasianduri tööpõhimõtteid. Ühtlasi tehti ka kodukülastus.

Päästeamet tuletab meelde, et kütteseadme siibrit ei tohi liiga vara sulgeda. Vara suletud siibri tõttu tuppa imbuv nähtamatu ja lõhnatu ülimürgine vingugaas on tappev ja seda saab avastada ainult vinguanduri abil. Suitsuandur vingugaasi ei tuvasta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments