Lugeja küsib: millised õigused on ukrainlasel töölepingu lõpetamiseks?

Lääne Elu

info@le.ee

Meie ettevõttes on tööl Ukraina sõjapõgenik, kes soovib nüüd kodumaale naasta. Millised õigused on temal ja minul töölepingu lõpetamiseks ning kas tööandjana peaksin inimest kuidagi toetama?

Kui Ukraina kodanik soovib kodumaale naasta, on töösuhte lõpetamiseks mitu võimalust. Töötaja võib ise töösuhte katseajal või pärast katseaega omal soovil üles öelda, kuid järgida tuleb katseajal 15- ja hiljem 30kalendripäevast etteteatamistähtaega.

Selline etteteatamine võib olla siiski liiga pikk, sest olukord Ukrainas muutub pidevalt ja seetõttu võivad Eestist lahkumise otsused tulla ka ootamatult. Sellisel juhul on tööandjal võimalik töösuhe üles öelda töölepingu seaduse § 88 lg 1 p 2 alusel. Põhjuseks ongi töötajast tulenev ootamatu olukord. Samal põhjusel saab jätta ka etteteatamistähtaja järgimata. Lisaks võivad tööandja ja töötaja nii tähtajalise kui ka tähtajatu töölepingu kokkuleppel igal ajal lõpetada.

Kuna Ukraina sõjapõgenik on emotsionaalselt keerulises olukorras, võiks tööandja teda igakülgset aidata. Kui põgenik lahkub riigi pakutud majutusest, siis tuletada meelde, et sellest tuleb teavitada sotsiaalkindlustusameti kontaktisikut või majutusasutust. Vajadusel saab pöörduda ukrainakeelsele ohvriabi kriisitelefonile või kui on vaja tasuta transporti Ukrainasse, tuleks ühendust võtta Ukraina re-integratsiooniministeeriumiga.

Kaire Saarep

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments