Oktoobrist hakkab riik maksma elektri, gaasi ja kaugkütte kodutarbijatele automaatseid hüvitisi

BNS

Haapsalu katlamaja. Foto: Urmas Lauri

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut allkirjastas määruse, mille kohaselt hakkab riik alates 1. oktoobri tarbimisest maksma elektri, gaasi ja kaugkütte kodutarbijatele automaatseid hüvitisi.

“Putini algatatud sõja tõttu ootab meid ees keeruline talv, mis paneb löögi alla energiatarbijad kogu Euroopas. Tagamaks hinnatõusus Eesti elanike kindlustunne ja toimetulek ka kõige külmemal ajal, pakub riik tuge erinevate energiatoetustega, mis hakkavad kodutarbijaid abistama eesootaval kütteperioodil,” rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

“Hüvitiste saamiseks ei pea enamik tarbijaid ise kuskile avaldust esitama ruttama, vaid need arvestatakse enamikel juhtudel juba automaatselt arvetelt maha. Erandlikel juhtudel, nagu aiandusühistud või ühise mõõtepunkti taga olevad ridaelamud, peab siiski Keskkonnainvesteeringute Keskusele ise avalduse esitama,” rõhutas minister Sikkut.

Eelnõu kohaselt kompenseerib riik kõigile kodutarbijatele 1. oktoobrist kuni 31. märtsini tarbitud energia hinda kolme erineva toetusega.

Elektri kodutarbijale kompenseeritakse kuu keskmisest käibemaksuta elektrienergia hinnast, mis ületab 80 eurot megavatt-tunni (MWh) kohta, kuni 50 eurot/MWh. Näiteks kui tarbija ostab elektrienergiat hinnaga 150 eurot/MWh, siis kompensatsiooni abil oleks tarbija poolt makstav hind 100 eurot/MWh.

Gaasi kodutarbijale kompenseerib riik 80 protsenti kuu keskmise gaasihinna sellest osast, mis ületab käibemaksuta 80 eurot/MWh. Seejuures kompenseeritakse leibkonna kohta maksimaalselt kuni 2,6 MWh ehk 251,7 kuupmeetrit tarbimist, mis on keskmise eramu kuine gaasitarbimine. Korteriühistutele tarbimislage ei kehtestata. Näiteks kui kuu jooksul kulus tarbijal gaasile keskmiselt 230 eurot/MWh (käibemaksuta) tarbimismahu 2,6 MWh juures, siis pärast kompensatsiooni rakendumist kujuneks tarbija makstavaks hinnaks 110 eurot/MWh.

Kaugkütte kodutarbijale kompenseeritakse sarnaselt gaasile 80 eurot/MWh (käibemaksuta) hinda ületav soojuse kulu 80 protsendi ulatuses. Näiteks kui kaugküttevõrgu kaudu jaotatud soojuse hind on 97,15 eurot/MWh, väheneb see tarbija jaoks tasemeni 83,4 eurot/MWh.

Neile kodutarbijatele, kes ei saa kompensatsiooni automaatselt energiamüüjate kaudu, makstakse hüvitisi eraldi avalduse alusel, mille peab esitama Keskkonnainvesteeringute Keskusele. Sellised juhud võivad olla näiteks, kui elamuarenduspiirkonnas vahendab kodutarbijatele energiat eraldi äriühing, mittetulundusühing või ühistu. Samuti võib avalduse esitamise vajadus tekkida väiksemates kaasomandis korterelamutes, kus ei ole veel korteriühistuid asutatud ja energiatarbimine on korraldatud ühe omaniku kaudu.

Riigi energiatoetuste abil väheneb keskmise gaasitarbija kulu gaasile praeguste hindadega võrreldes umbes 50 protsenti, elektrienergiale umbes 21 protsenti ning kaugküttele suurima kaugküttepiirkonna näitel 14 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haha
1 aasta tagasi

Putin vist nüüd kõiges maailma asjades süüdi.

Malle
1 aasta tagasi

Küsimus hoopis selles, kui elektri tarbimise eest maksin augustis 16 eurot aga võrgutasu 99 eurot siis kas riik maksab hüvitust ka võrgutasu kõrge hinna eest?

ütle sa nüüd
1 aasta tagasi
Reply to  Malle

Vot sellisest arvest pole ma küll kuulnud. Teades ennast, viskan ma kohese pilgu peale lõppsummale (mul on üks arve,mõnel tuttaval kaks), sest maksma peab nagunii..küll aru pärida ning õiendada jõuab alati. Äkki on sinu elektri tarbimine 99 eur ja võrgutasu 16 eur. Muidugi täpse vastuse saaks klienditeenindajalt.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Malle

Võimatu, või vaikite te midagi maha. Näiteks elektrienergia müüki. Võrguteenuse suurim komponent on elektrienergia kogus. Hüvitatakse ainult tarbitud elektrienergia hinda, mitte selle ülekandeteenust.

Imelik
1 aasta tagasi

Vaatasin ka huvi pärast neid küttepuude hindasid ja puhtalt suvalise müüja, suvalise puu (“kuiv” kask??? ) oletatava kütteväärtuse järgi arvestades sain kWh hinnaks 7,2 senti. Silma torkas , et müüjad ei tea puude kütteväärtustest tuhkagi.
Hall lepp oli võrreldes kasega selgelt ülehinnatud (või siis vastupidi). Selge, et sellise hinnaga ei tule sealt veel toasoe . Jõudu!- kes võtab seda hinnata.

seikspiirile
1 aasta tagasi

Universaalhinda ei kompenseerita, see tuleb maksta täies ulatuses, see keerulisem süsteem käivitub neile, kes jäävad börsipaketile, mis mõte siis oleks universaalhinnal, ja elektrijaamu ei köeta gaasiga, vaid põlevkiviga ja õliga, gaasi kasutavad paljud katlamajad.

Ei näe muret.
1 aasta tagasi

Milles nii hull siis on? Meil kõigil on ju 2 kätt ja 2 jalga. Vut,vut,vut aga tööle. Kui üks töökoht on olemas, siis vut,vut,vut teine töö ka veel. Töö hoiab ainult vormis ja selle eest makstakse veel raha.Minul juba 3 töökohta.,olen reibas ja aktivne ja vormis. Ei muretse üldse et puud kallid,el.kallis,toit kallis.

aga
1 aasta tagasi
Reply to  Ei näe muret.

võtke paar töökohta juurde, olete siiis veel rõõmsam ja paremas vormis…..

Malle
1 aasta tagasi
Reply to  Ei näe muret.

Eee… õhuvõngutamise töökohad on kõik hõivatud juba valitsusele lähedalseisvate isikute poolt. Ja arvestades elektri hindu, saab käesolevaks talveks olema suureks probleemiks ka ÜHE töökoha pidamine või leidmine. Saksamaal sulges juulis uksed üle 200 tootmistehase . Siin hakkab sama juhtuma lihtsalt selle vahega, et enamik nn energiamahukaid tootmisi on meil juba sügiseks käpuli.

Minagi
1 aasta tagasi

tahaks seda teada et kas ja kuidas puudega kütjatele ülikallist puudehinda kompenseerima hakatakse? Ja kui ei hakata, siis usun et paljud hakkavad hoopis elektriga kütma, sest seda ju kompenseeritakse. Kuidagi peab ju sooja saama. Sellest siis tekibki suurem elektritarbimine ja taas kõrgemad hinnad! Lumepall suureneb ju veeredes…

maamees
1 aasta tagasi
Reply to  Minagi

Puudega kütavad vaesemad inimesed maal ja ka linnas. Nemad kui alamrahvas ei lähe valitsevale Ref -Isamaa-sotside eliidile korda.

Jaanus
1 aasta tagasi

Aga huvitav kuidas kompenseeritakse maakohas elavatele inimestele küte, kes kütavad puudega?
Ja süüdi on ju ikka Putin. Jumala eest ei või ju süüdi olla iseenda halvad otsused. Hakkab juba bideni juttu meenutama.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

Kas energiakriisi taga ei olegi siis Putin? Kas me oleksime pidanud vene gaasi ostes ise finantseerima lääne ehk enda vastu peetavat sõda?

Jaanus
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Venelane teenis tänu meie asjapulkade lollidele otsustele gaasi ja kütuse müügilt tunduvalt rohkem kui varem, sest hinnad tõusid meeletult. Absoluutselt kõik sanktsioonid venemaa vastu on olnud kahjulikumad meile(lihtrahvale) kui venemaale. Samas tarbite sedasama vene gaasi, aga teise maa sildiga ja kiidate taevani.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

Vene TV ütles ??

aksel
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

Aga kui pakud kellelegi,et tule tee kraavi pealt ise puid omale,siis ei viitsi keegi liigutada ennast. Järelikult on raha küll.

Oravate Vene Rahapesu jätkub
1 aasta tagasi

Kui palju on inimesi, kes sellest segasest jutust ka aru saavad? – ja ega see ”hüvitis” ei muuda inimestele ja ettevõtetele langevat tohutut elukallidust sugugi väiksemaks. Raha ja vara võetakse/röövitakse lihtlabaselt inimeste käest ära.

Jenkem
1 aasta tagasi

Jätkuvalt rahwas, väga hästi osatakse Teie peal trampida, aga millal Meie trambime???

Kas tõesti
1 aasta tagasi

Kas keegi keerulisemalt enam seletada ei saa, ei tea, kas seletaja ise ka aru saab. Öeldi, et 1.okt. hakkab kehtima üldteenus, mille hinda veel ei tea.Tähendab, et kui üldteenusele üle ei lähe, siis hakkab kehtima see keeruline soodus. 150 megavatt/tundi tähendab 15 senti KW, kuhu lisandub kmaks.Kui börsi hind on 400, siis tuleb maksta 35 senti kw eest, saan ma nii aru.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Kas tõesti

Mis siis keerulist oli? Hüvitis on automaatne (enamikel juhtudel)- ise ei pea midagi tegema. Hüvitist kuni hinnani 8 senti kWh ei anta. Kui läheb sellest üle, hüvitatakse kuni 5 senti kWh. Ehk kuni hinnani 13 senti kWh jääb hind 8 sendi peale. Sellest suurema hinna puhul tuleb maksta hind/-5 senti. Ehk see on piiratud toetus ja ei kaitse Teid tõesti kõrge hinna eest. Teenuse all peate silmas ilmselt riigi poolt garanteeritud universaalteenust (selle hinna kujunemine on ka mulle segane, või ma õigemini ei saa aru- kus on siin garantii?). Hinnalaest ei ole midagi kuulda. Euroopas arutatakse 18 senti kWh aga… Loe rohkem »

ütle sa nüüd
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

aitäh sulle, Imelik.

Imelik
1 aasta tagasi

Aga palun!