Minister Sikkut kinnitas kodutarbijate energiahüvitiste põhimõtted

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut allkirjastas määruse, mille kohaselt hakkab riik alates 1. oktoobri tarbimisest maksma elektri, gaasi ja kaugkütte kodutarbijatele automaatseid hüvitisi.

„Putini algatatud sõja tõttu ootab meid ees keeruline talv, mis paneb löögi alla energiatarbijad kogu Euroopas. Tagamaks hinnatõusus Eesti elanike kindlustunne ja toimetulek ka kõige külmemal ajal, pakub riik tuge erinevate energiatoetustega, mis hakkavad kodutarbijaid abistama eesootaval kütteperioodil,“ rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

„Hüvitiste saamiseks ei pea enamik tarbijaid ise kuskile avaldust esitama ruttama, vaid need arvestatakse enamikel juhtudel juba automaatselt arvetelt maha. Erandlikel juhtudel, nagu aiandusühistud või ühise mõõtepunkti taga olevad ridaelamud, peab siiski keskkonnainvesteeringute keskusele ise avalduse esitama,“ rõhutas minister Sikkut.

Eelnõu kohaselt kompenseerib riik kõigile kodutarbijatele 1. oktoobrist kuni 31. märtsini tarbitud energia hinda kolme erineva toetusega.

Elektri kodutarbijale kompenseeritakse kuu keskmisest käibemaksuta elektrienergia hinnast, mis ületab 80 eurot megavatt-tunni (MWh) kohta, kuni 50 eurot/MWh. Näiteks kui tarbija ostab elektrienergiat hinnaga 150 eurot/MWh, siis kompensatsiooni abil oleks tarbija poolt makstav hind 100 eurot/MWh.

Gaasi kodutarbijale kompenseerib riik 80 protsenti kuu keskmise gaasihinna sellest osast, mis ületab käibemaksuta 80 eurot/MWh. Seejuures kompenseeritakse leibkonna kohta maksimaalselt kuni 2,6 MWh ehk 251,7 kuupmeetrit tarbimist, mis on keskmise eramu kuine gaasitarbimine. Korteriühistutele tarbimislage ei kehtestata. Näiteks kui kuu jooksul kulus tarbijal gaasile keskmiselt 230 eurot/MWh (käibemaksuta) tarbimismahu 2,6 MWh juures, siis pärast kompensatsiooni rakendumist kujuneks tarbija makstavaks hinnaks 110 eurot/MWh.

Kaugkütte kodutarbijale kompenseeritakse sarnaselt gaasile 80 eurot/MWh (käibemaksuta) hinda ületav soojuse kulu 80 protsendi ulatuses. Näiteks kui kaugküttevõrgu kaudu jaotatud soojuse hind on 97,15 eurot/MWh, väheneb see tarbija jaoks tasemeni 83,4 eurot/MWh.

Neile kodutarbijatele, kes ei saa kompensatsiooni automaatselt energiamüüjate kaudu, makstakse hüvitisi eraldi avalduse alusel, mille peab esitama Keskkonnainvesteeringute Keskusele. Sellised juhud võivad olla näiteks, kui elamuarenduspiirkonnas vahendab kodutarbijatele energiat eraldi äriühing, mittetulundusühing või ühistu. Samuti võib avalduse esitamise vajadus tekkida väiksemates kaasomandis korterelamutes, kus ei ole veel korteriühistuid asutatud ja energiatarbimine on korraldatud ühe omaniku kaudu.

Riigi energiatoetuste abil väheneb keskmise gaasitarbija kulu gaasile praeguste hindadega võrreldes umbes 50 protsenti, elektrienergiale umbes 21 protsenti ning kaugküttele suurima kaugküttepiirkonna näitel 14 protsenti.

Energiahüvitiste määrus ja lisainfo toetuste kohta on leitav MKMi koduleheküljel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
jõudsimegi
1 aasta tagasi

kommunismi ukse taha, aga kelle sveitser sisse laseb, on iseasi