Kristjan Järvan: et iga kodu oleks soe ja valge

Lääne Elu

info@le.ee

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister (Isamaa) Kristjan Järvan. Foto erakogu

Valitsus on heaks kiitnud seaduseelnõu, millega pannakse riigiettevõttele Eesti Energia 1. oktoobrist kohustus müüa kodutarbijatele elektrit universaalteenusena. See pakub Eesti peredele leevendust absurdselt kõrgele kerkinud elektrihinna vastu.

Universaalteenus tähendab kohustust tagada kauba või teenuse pidev kättesaadavus mõistliku hinna eest. Milline on mõistlik hind, seda otsustavad konkurentsiameti spetsialistid, mitte poliitikud.

Seaduse kohaselt peab konkurentsiamet universaalteenuse hinna määramisel lähtuma Eesti Energia kolme kõige efektiivsema põlevkivijaama tootmiskuludest ja võimaldama ettevõttel teenida ka mõistlikku kasumit. Milliseks universaalteenuse hind kujuneb, pole veel teada. Hinna määrab konkurentsiamet Eesti Energialt saadud andmete alusel pärast seaduse jõustumist, mis juhtub loodetavasti septembri teisel poolel. Kuid juba praegu võib öelda, et kindlasti tuleb universaalteenuse hind eeloleval sügisel ja talvel odavam kui börsihind ja väga suure tõenäosusega ka odavam kui püsipakettide hinnad.

Universaalteenus ei ole kodutarbijale kohustus, vaid üksnes võimalus. Iga inimene võib ka pärast 1. oktoobrit jätkata elektri ostmist börsihinnaga või püsipaketiga.

Kodutarbija võib universaalteenuse hinnaga elektrit osta nii otse Eesti Energialt kui ka mõnelt teiselt elektrimüüjalt, kes seda teenust osutab. Samuti võib ta müüjat vahetada.

Universaalteenusega saab liituda samamoodi, nagu vahetatakse elektripaketti. Selleks tuleb teha elektrimüüjale avaldus, milleks elektrimüüjate iseteenindusportaalides piisab enamasti mõnest hiireklikist.

Kui kodutarbija ei ole valinud ühtki elektripaketti ja kasutab üldteenust, siis alates 1. oktoobrist hakkab ta saama elektrit automaatselt universaalteenuse hinnaga, kuna seadus võrdsustab üldteenuse hinna universaalteenuse hinnaga. Seega on kõige kiirem tee universaalteenuse hinna saamiseks lihtsalt lõpetada oktoobris oma senine leping, sest lepinguta klientidele pakutakse automaatselt üldteenust ja üldteenusel on alates 1. oktoobrist universaalteenuse hind.

Hea uudis on veel see, et kui praegu püsipaketti kasutav kodutarbija liitub universaalteenusega, siis ei tohi elektrimüüja nõuda temalt püsipaketi lepingus ette nähtud trahvi lepingu ennetähtaegse ülesütlemise eest.

Universaalteenusena müüakse elektrit kodutarbijatele ja korteriühistutele, aga ka mittetulundusühingutele ja äriühingutele, kes müüvad või edastavad elektrit kodutarbijale.

Universaalteenus annab seega igale perele võimaluse osta kodumaist elektrit ilma börsimoonutusteta just selle hinnaga, millega Eesti Energia seda tegelikult toodab.

Kuna Eesti Energia põlevkivijaamade tootmishind on saastekvoodi kiire kallinemise tõttu viimasel ajal väga kõrgeks kerkinud, siis loodame peagi valitsuses heaks kiita ka elektriturureformi teise osa. See tähendab, et eeloleval kütteperioodil, 1. oktoobrist 1. aprillini hüvitatakse kodutarbijatele elektri hinnast 50 eurot megavatt-tunni kohta. Seda hüvitist saavad automaatselt kõik kodutarbijad, mitte ainult universaalteenuse kasutajad.

Euroopa Liidu reeglite kohaselt tohib riik elektri hinda reguleerida üksnes ajutiselt. Seetõttu kehtestatakse universaalteenuse kohustus Eesti Energiale neljaks aastaks. See on aeg, mille jooksul loodetavasti valmivad uued tuulepargid ja lisandub piisavalt taastuvenergiat, mille tulemusel praegune elektrinappus lõpeb ja turg hakkab taas normaalselt toimima.

Kristjan Järvan
ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister,
Isamaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

“mille jooksul loodetavasti valmivad uued tuulepargid ja lisandub piisavalt taastuvenergiat, mille tulemusel praegune elektrinappus lõpeb ja turg hakkab taas normaalselt toimima”. …see tsitaat näitab üsna selgelt, et härra ei tea, millest ta räägib. Tipuhinnad tekivadki taastuvenergia ebakorrapärasusest ja need mõjutavad nii kogu hinda “turul” kui võrgus sageduse hoidmiseks vajalikke võimsusi, mis omakorda jälle mõjutab hinda (ja mitte positiivses suunas tarbijale). Juba “taastuvenergia” tootmise alguses rääkisid spetsialistid kompensatsiooni võimsuste vajalikkusest (mida ei ole , seda ei ole senini). Selles olukorras ebastabiilsuse tõstmine on riiklik kuritegu. Konkurentsiamet määrab hinna? Lubage naerda. Konkurentsiamet määrab sisuliselt hinna, mille Eesti Energia talle ette annab. Eesti… Loe rohkem »

septembri
1 aasta tagasi

pleenumi otsused ellu seltsimehed kommunistid, sotsialism ei ole enam mägede taga, ta on saabunud meie õuele koos kogu maa tuulikufitseerimise ja päikesepaneeliseerimisega, tõstame ka läätse leeme ja kördi jälle au sisse.

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Kõik seal eesotsas hõiskavad ” Eesti Energia 1. oktoobrist kohustus müüa kodutarbijatele elektrit universaalteenusena” aga siiani pole selge kas see hind onngi üldse inimestele vastuvõetav ?
Täna käib jutt sellest kuidas me ei saa,kuidas me ei tohi,ootame ära mida ütleb Brüssel jne.
Toompealt tulevat kelbast kuulates hakkab meile kohale jõudma,et Eesti onngi juba täiesti “VABA RIIK” kus meie valitsus ei otsusta midagi !

universaalne
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

tähendabki seda, et edaspidi hakkame elektri eest maksma arvestusühiku ruutsendimeeter jagatud kuupjuurega, millest on lahutatud tonn kilomeeter, kõik , mis alla selle jääb tasub tarbija, mis üle läheb, tasub tarbijale inimliku eksituse arvutuse alusel elektri müüja, peale ühepoolset elektripaketi muutmist tarbijale, nii lihtne see ongi.

hauakaevaja
1 aasta tagasi

4 aasta pärast on pool Eesti rahvast surnud külma ja nälja kätte. Siis pole enam oluline, kust see elekter tuleb, kas tuulikust või päikesest vm.

kahtlane
1 aasta tagasi

et siis konkurentsiamet määrab hinda, aga tegelikkuses ütleb hinnalae konkurentsiametile eesti energia……ja kokkuvõttes ei muutu tarbijale eriti midagi.

ka
1 aasta tagasi
Reply to  kahtlane

jordaania ja utah tahavad meie odavat elektrit

Aitäh, kallis minister!
1 aasta tagasi

/Hea uudis on veel see….. /Euroopa Liidu reeglite kohaselt tohib …. /loodetavasti valmivad uued tuulepargid (4 a jooksul), mille tulemusel praegune elektrinappus lõpeb…./ – – nii palju häid uudiseid, et ei tea kuidas oma rõõmu väljendada!

astu
1 aasta tagasi

reformiparteisse ja anna oma famiiliaga e- hääl kindlasti neile (ära unusta ka oma vanadekodus olevate vanavanemate eest hääletada)