Juhtkiri: julgeoleku küsimus

Lääne Elu

info@le.ee

Augustis sulges Omniva Läänemaal viis postipunkti. Allesjäänud viiest kaks on ajutiselt suletud. Lääneranna valla kolmest postipunktist kaks paneb samuti sügisel uksed kinni.

Läänemaa väikeettevõtete augusti elektriarved olid mullusest üle kolme korra suuremad. Külapood või söögikoht, kuigi arved tahavad maksta, töötajad palka ja tooraine hind kerkib mühinal, ei saa endale lubada luksust kallimalt müüa. Kuskilt tuleb piir ette. Ja kusagil terendab pankrot.

Teisipäeval ERRi „Esimeses stuudios” ei osanud peaminister Kaja Kallas vastata küsimusele, kuidas talv üle elada, nii et ettevõtted ei pankrotistuks ja inimesed ei jääks külmadesse tubadesse. Valitsuse eesmärk, ütles Kallas, on Euroopa tasemel leida energiahindade leevendamiseks ühtseid lahendusi. Kallas ütles, et riik ei suuda kõigile ettevõtjaile toetust selles mahus maksta, et nad seda tunneksid.

Samal ajal sulgeb hiigelkasumeid teeniv riigiettevõte Eestis viimaseid postkontoreid ja viimased maapoed võitlevad, hambad ristis, ellujäämise eest. Aastaks 2022 on juba meelest läinud, et esimesed külapoed läksid meil 18 aastat tagasi euronõuete nahka, mida eestlased saksa korralikkusega järgisid.

Euroopa mastaabis ei ole Nõva pood isegi mitte punkt kaardil. Eesti mastaabis on see midagi, mis ei tasu ära, nagu ei tasu end ära postipunktid ääremaal, külakoolid ja võibolla varsti ka -raamatukogud.

Külapoodide jt väikeettevõtete pankrotid – ja varem või hiljem pankrotid tulevad, sest „liiga kallis pidada” teed on Eesti riik juba kaua käinud – ei ole ettevõtjate tragöödia. Või kui on, siis väike. Tühjaks voolavad külad ja olematu regionaalpoliitika on Eesti riigi tragöödia, sest tühi maa on julgeolekuoht. Sellest peaminister Kallas paraku ERRis ei räägi, sest lihtsam ja ohutum on rääkida valitsuse eesmärgist leida energiahindade leevendamiseks ühtseid lahendusi Euroopa tasemel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Majaomanik
1 aasta tagasi

Pankrot on majanduse normaalne osa.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Majaomanik

Seda küll… aga laialdane lainena ja koos piirkondade tühjenemisega on ikka teatud poliitikate tulemus.

ainult LOLL valib Reformi
1 aasta tagasi

Kremlimeelse Reffi-maffia eesmärk on liitumine Venemaaga. Nii on neile käsud ette antud, sellest peaks nüüd juba ka viimane loll aru saama.

Aga
1 aasta tagasi

“Valitsuse eesmärk, ütles Kallas, on Euroopa tasemel leida energiahindade leevendamiseks ühtseid lahendusi.”
See tähendab, et Kallas ei tea ise ka mida teha ja ootab Brüsselist juhiseid.

Irw
1 aasta tagasi

Eesti post nüüd mingeid kasumeid ei teeni – saab ju iga aasta riigilt toetust . Ja paljud üldse viimase 5 aasta jooksul postkontoris käinud on ? Kõik tehakse ju netis , pakid automaatides

on ka
1 aasta tagasi

selge, et eestit ei tasu ülal pidada, varsti läheb oksjonile

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  on ka

Welcome USE (Euroopa Ühendriigid) või FRE (Euroopa Föderatsioon)!