Presidendi kantselei uuris erakorraliste valimiste korraldamist

BNS

Valimised. Foto: Malle-Liisa Raigla

Riigi valimisteenistus sai presidendi kantseleilt kirja, kus küsitakse arvamust, milline võiks olla optimaalne aeg, et valmistada ette ja korraldada erakorralised valimised, kirjutab Postimees.

Presidendi kantselei direktor Peep Jahilo märgib valimisteenistuse juhile saadetud kirjas, et sisepoliitiline olukord ei välista päriselt seisu, kus valitsuskriisi lahendamise ühe käiguna võib riigipea ette kerkida küsimus riigikogu erakorralistest valimistest.

Presidendi kantselei palub kirjas riigi valimisteenistuse arvamust, milline oleks optimaalne aeg, mis on vajalik erakorraliste valimiste ettevalmistamiseks ja korraldamiseks sel suvel.

Kui president otsustab erakorralised valimised välja kuulutada, peavad need riigikogu valimiste seaduse kohaselt toimuma 20-40 päeva jooksul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi nalja
1 aasta tagasi

Karise järjekordne ämber ja see on murettekitav trend. Põhiseaduse mõtte ja dedemokratiseerimine riigivalitsemises on alati taunitavad ja hukkamõistu väärt. Juhul kui Riigikogus on võimalik luua koalitsioon, siis erakorraliste valimistega väljatulemine on häbiväärne tegevus ja põhiseaduse mõttega otseses vastuolus. Kallase tegevus peaministrina, kus lasi lahti koalitsioonipartneri ministrid, on üks ebademokraatlikuid tegevusi üle pikkade aastate. Ilma parlamendi mandaadita valitsemine on pigem diktaatorluse nähe, aga mitte riigitegelase moraalselt õige tegevus. Sisuliselt puudub Eestis poliitiline kultuur ja see näitab seda, et poliitikasse on jõudnud suures mahus “plakatikleepijaid” ehk inimesi, kellel puudu töökogemus ja irdumine reaalsusest on omane. Hull on ka see, et õiguskantsler, õigusteadlased… Loe rohkem »

Neh
1 aasta tagasi

Hekel ei sõltu valimistest enam mitte midagi. Kui telekaga ajupestud biomass on meid siiamaani hukatusse valinud siis vaevalt süstitud lambakari nüüd mõistuse pähe võtab. Pigem võib valimistel võita mõni mõõdukas läänemeelne poliitik kes ntx arvab et võiks Venemaale kohe päriselt sõjaga kallale minna ja proovida Petserimaa jõuga tagasi võtta.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Siis saaks näha, kas erakorralised valimised annaksid ka erakorralise tulemuse? Tegelikult teeb hea ettepaneku J Allik. Praegu tuleks anda valitsuse moodustamise võimalus kellelegi erapooletule kandidaadile. Kes ei kandideeriks järgmistel valimistel. Raivo Vare näiteks vmt. Kõik erakonnad on nii emotsionaalselt üles köetud, et nad ei suuda teha tegelikku koostööd, eriti kui keegi nende juhtidest saab või jääb peaministriks. K Kallas saaks jätkata tööd välis(pea)ministrina. Keegi hakkaks ka siseriiklikku elu kordineerima.

Imelik
1 aasta tagasi

Mõttel on jumet, isikus kahtlen. Erakorralised ei anna tõenäoliselt oluliselt teist tulemust. Kui, siis Eesti 200 võib saada parlamenti. Poliitiline kultuur ja “kirjaoskus”(ka valijatel) peavad paranema. Viga tehti juba taasiseseisvumisel kui tippkommunistid ja nomenklatuur jäi poliitikasse- tänane on tulem.