Eesti bioloogiaõpetajad teevad rahvusvahelist koostööd

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti bioloogiaõpetajad Tatrates matkamas. Foto erakogu

Eesti bioloogiaõpetajad koos kolleegidega mujalt Euroopast arutavad ühisprojekti raames, kuidas oma ainet paremini õpetada.

Eesti bioloogiaõpetajate aineühendusele on see esimene rahvusvaheline projekt, mis kannab nime ERASMUS+KA220BEST.  Lisaks Eesti õpetajatele osalevad seal õpetajad Taanist, Makedooniast, Poolast, Portugalist. Kui seni on ERASMUS+ kaudu teinud koostööd koolid, siis see on esimene kord Euroopa Liidus kui koostööd teevad õpetajate ühendused.

„Eesmärk oli ühiselt loodust avastada ja arutada, kuidas seda õpilastega koos avastada,“ ütles Lihula kooli bioloogiaõpetaja Marje Loide. Tema sõnul peab õpe toimuma looduses, kaasama kõiki inimese meeli ja olema kombineeritud kaasaaegse infotehnoloogiaga. Koostöö tulemusena peaksid sündima töölehed, mida kasutada rohelise bioloogia õpetamisel.

Roheline bioloogia tähendab Loide sõnul liikide tundmist ja nende õppimist vaadates, kuulates ja katsudes. Rohelise bioloogia vastandiks on valge bioloogia, millega tegeldakse laborites, valged kitlid seljas. „Põhiline õppimine on ikka õues, integreerituna IT-tehnoloogiaga,“ selgitas Loide. Ta lisas, et igas riigis projektis osalevas riigis on nutitelefonid ning tuntakse ja osatakse kasutada ka globaalseid äppe.

Loide sõnul tuuakse õppesse sisse ka keskkonnateemad. „Bioloogilise mitmekesisuse teema läheb kõigile korda ja on arusaadav,“ ütles Loide.

Loide käis mai lõpus projekti teisel kohtumisel Poolas Krakowis. Tema sõnul harjutasid viie riigi õpetajad koostööd Krakowi ülikoolilinnaku väga suures keskkonnahariduse keskuses, kus kuulati nii loenguid kui tehti ka praktilisi töid. „Saime kokku panna inimese luustikke ja püüda ning prepareerida putukaid,“ ütles Loide. Kuue päeva sisse mahtusid ka matkamised Zakopanes Poola Tatrates ning tutvumine Krakowiga.

Loide sõnul sündisid kokkusaamisel esitlused ja tunnikavad bioloogilise mitmekesisuse ja elurikkuse kadumise teemadel. „Iga osalev õpetaja hakkab neid oma koolis proovima ja muutma tunnikava õpilastele sobivaks. Tulemused jagatakse ühisel veebilehel töölehtede ja esitlustena,“ ütles Loide. Tema sõnul peaks töölehtede lõplik variant valmima järgmisel kevadel, mil need kõigile kasutamiseks ka veebi üles pannakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments