Lugeja küsib: kas kaksikute pealt saab 20 päeva lapsepuhkust?

Lääne Elu

info@le.ee

Kaksikud. Foto: Pixabay
Kaksikud. Foto: Pixabay

Meie peres on neli last. Kaksikud saavad sel aastal 14. Kas saame mehega mõlema lapse pealt kumbki 10 päeva puhkust? Kuidas ja kellele puhkusesoovist teada peame andma?

Kui varem oli vanematel kahe peale õigus saada lapsepuhkust kolm või kuus tööpäeva aastas, siis 1. aprillist on õigus lapsepuhkusele mõlemal vanemal eraldi ja lapsepõhiselt. See tähendab, et nii emal kui ka isal on ühe lapse peale 10 lapsepuhkuse päeva (vanemate peale kokku 20 tööpäeva) kuni laps saab 14aastaseks. Kui lapsi on kaks, on emal ja isal mõlema lapse peale 20 lapsepuhkuse päeva (vanemate peale kokku 40 tööpäeva) jne.

Mitme lapsega vanemad peavad tähele panema, et kuigi lapsepuhkust saab võtta iga lapse eest eraldi, ei saa puhkust kasutada aastas rohkem kui 30 kalendripäeva (selline olukord saab tekkida, kui peres on kolm või enam last). Lapsepuhkust saab kasutada selle kalendriaasta lõpuni, mil laps sai 14aastaseks.

1. aprillist tuleb lapsepuhkust taotleda sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses. Seal peab töötaja oma puhkusepäevad ise planeerima ja süsteemi lisama ka tööandja e-posti aadressi. Sotsiaalkindlustusamet saadab tööandja e-posti aadressile teate töötaja puhkusesoovist. Tööandjal on õigus viie kalendripäeva jooksul lapsepuhkuse andmisest keelduda, teavitades sellest sotsiaalkindlustusametit. Kui tööandja keeldumist märku ei anna, kinnitab amet töötaja lapsepuhkuse.

Kui soovite lapsepuhkust kasutada 1–15 kalendripäeva, sisestage see iseteenindusse 14 kalendripäeva enne puhkuse algust. Kui aga soovite rohkem kui 15 kalendripäeva järjest, sisestage see iseteeninduskeskkonda vähemalt 30 kalendripäeva enne puhkust.

Helena Ilves

nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments