Tänavuse HÕFFi avab Nosferatu

Lääne Elu

info@le.ee

Nosferatu (Max Schreck) aktsioonis. Foto: kaader filmist
Nosferatu (Max Schreck) aktsioonis. Foto: kaader filmist

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali avamine tuleb tänavu eriline, sest saabuvad haruldased külalised – Nosferatu koos ansambliga Kriminaalne Elevant.

Viimane mängib 29. aprillil toimuval pidulikul avamisel, mille piletid on tänasest müügil, elavaks täpselt sada aastat tagasi ilmavalgust näinud klassikalise tummfilmi „Nosferatu, õuduste sümfoonia”. Tegu on lavastusliku film-kontserdiga, kus kasutatakse teatraalseid show-elemente ja eriefekte.

Ühe kõigi aegade mõjukama õudusfilmi linastuselt ei puudu ka hirmuäratav Nosferatu, keda kehastab Elina Reinold.

„„Nosferatu” on osa mu loomingulisest vereringest,” ütleb ansambli Kriminaalne Elevant juht Kaspar Jancis, kes on ka esitatava muusika autor ja film-kontserdi lavastaja. „Tundub, et ring on täis saanud ja kuulus vampiir, kes selleks puhuks hauast tõuseb, saab meist paraja annuse verd välja imeda, et see ajatu teos taas rahva ette tuua. Usun, et meie ettevõtmisest tuleb meeldejääv ja eristuv filmi- ja muusikakogemus.”

Koos Jancisega astuvad Haapsalus lavale Henry Tiisma, Eno Kollom, Moorits Lill ja Danel Aljo.

„Nosferatut” helindas ansambel ka 2003. ja 2004. aastal, kui toimus „Nosferatu” Eesti tuur, mille publik soojalt vastu võttis.

HÕFFi juhi Helmut Jänese sõnul saab ligemale 20 aastat tagasi esitatu täiesti uue ilme. „Kõik on uus, ka aeg, milles me elame, on teistsugune – ärev, mis annab ka sellele filmile teise tähenduse,” ütles ta.

Bram Stokeri romaani „Dracula” järgi valminud filmis sõidab Wisborgi kinnisvaramaakler Hutter Karpaatides asuvasse krahv Orloki maalossi, et müüa selle peremehele linnas asuv maja. Juba esimesel ööl näitab Orlok külalisele, kes on majas peremees ja peagi jõuavad koletu vampiiri pikad käed ka Hutteri kojujäänud pruudini.

F. W. Murnau filmi sajandat sünnipäeva – „Nosferatu, õuduste sümfoonia” esilinastus 4. märtsil 1922. aastal Berliinis – tähistatakse praegu üle terve maailma.

Väike juubel on ka ansamblil Kriminaalne Elevant, mis on asutatud 2002. aastal. Ansambli muusikat on selle asutajaliige, rohkem animafilmide lavastajana tuntud Kaspar Jancis iseloomustanud sõnaga „tingel-tangel” – see on segu pungist, tangost, rokist, tsirkuse- ja kabareemuusikast ning paljudest teistest stiilidest. Ansambel on kirjutanud filmi- ja teatrimuusikat, sealhulgas filmidele „Röövlirahnu Martin” ja „Kapten Morten lollide laeval” ning lavastustele „Totu kuul” ja „Naksitrallid”, samuti on välja antud viis plaati. Jancise enda esimene sooloplaat „Jää” ilmub lähiajal.

Film-kontserdi „Nosferatu 100” pileteid saab osta Piletilevi vahendusel. Tasuta pääsevad avamisele festivali passiomanikud. Kuni 31. märtsini on passid festivali koduleheküljel müügil soodushinna, 45 euro eest. Alates 1. aprillist on passi hind 59 eurot. Saadaval on ka 150-eurosed toetajapassid.

Film-kontserti esitleb Goethe Instituut.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub 29. aprillist 1. maini. Festivali korraldavad Pimedate Ööde filmifestival, Haapsalu linn ja kultuurikeskus.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Aru
2 kuud tagasi

ma ei saa, kellele neid õudusfilme vaja on, eriti praegu kui telepilt aina Ukrainas reaalselt toimuvat õudust näitab…
Näidake hoopis loodus- ja/või muusikafilme!