Jaanus Karilaid: valitsus on liiga aeglane, vajame kiireid otsuseid iseseisvasse kaitsevõimesse

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Ma pole nõus kaitseministriga, kes ei tea, kuhu raha kulutada ning nõuab koos peaministriga otsuste tegemiseks liiga palju lisaaega.

Kaks nädalat kestnud sõda Ukrainas annab praeguseks juba piisavalt alust hinnata, milliseid relvasüsteeme on Eestil tarvis juurde hankida. Üheks parimaks indikaatoriks on saadetised, mida abistavad riigid Ukrainale saadavad. Need relvad on osutunud tõhusateks ja saavad olla ka meile suhteliselt kindlateks vihjeteks, millele tähelepanu keskendada. Eelkõige oleks nendega vaja varustada just kaitseliit, mis katab kogu maad. Vaid kaitseliidu hajutatud üksused saavad tekitada vastasele probleemi praktiliselt iga kilomeetri läbimisel ja nõrgestada teda enne kaitseväe üksustega lahingusse jõudmist.

Õlalt lastavad õhutõrjeraketid – võimatu vastasel avastada ja praktiliselt ainukesed vahendid, mis suudavad lõpetada õhudessandid enne maandumist. Hävitavad tõhusalt ka vastase õhutoetuse.

Rohkem tankitõrjerakette – lase ja unusta; kuid ka neid, mis suudavad lennata kaugele ja täpse sihtmärgi lennult lukustada. Just sellistega saaks vastase soomuse ja kütuse hävitada kaugelt enne nende kohalejõudmist meie asulate ja linnadeni.

Ründedroonid ehk vaese mehe raketid. Juba mitmendas konfliktis tõestavad need oma edukust vastase võtmetähtsusega relvade hävitamisel, seadmata ohtu oma inimeste elusid.

Rohkem juhitavaid miine, nii soomuse kui ka elavjõu vastu. Varakult valmis seatud ja mineeritud varitsuskohad tekitavad vastasele olulise kahju, jättes meie oma üksused puutumata. Neid tuleb valmis seada piltlikult igale kilomeetrile vastase teel.

Rannikukaitseraketid meredessantide tõrjumiseks iga potentsiaalse randumiskoha lähedusse. Pole vast tarvis selgitada selle olulisust. Nende relvasüsteemide suurtes kogustes tagamine eriti kaitseliidule annab võimaluse luua kogu maad kattev selline hävitusvõrgustik, kus vastasel on võimatu liikuda ja ennast varustada. Samas ei ole tal olulisi sihtmärke, mille hävitamine aitaks hävingu mõju vähendada. Ta ei suudaks kunagi tabada neid sadu väikesi kaitseliidu meeskondi, kes teda igal sammul vähendavad, ja nad oleks sunnitud oma tehnika juurest jalgsi põgenema veel varem, kui nad teevad seda praegu Ukrainas.

Keskmaaõhutõrje on väga oluline linnade kaitseks pommitajate ja raketirünnakute vastu. Nagu näeme, siis Vene pool ei hooli tsiviileludest ja pommitab Ukrainas linnu valimatult. Vaid keskmaaõhutõrje saab selle mõju vähendada ja aitab säästa oma inimesi. Meil on vähe inimesi, seega tuleb eelistada võitlusviise ja relvi, mis võimaldavad vastast hävitada ilma otsekontaktita. Need relvad on olemas, aeg on need ka meile hankida.

Elanikkonna kaitse- ja evakuatsioonivõime arendamine vajab kiirendust.

500 miljonit kulutada kohe oma rahva kaitsesse on hädapärane, miljard juba hea. Lisaks peame andma lisagarantiisid inimeste toimetulekuks hinnaralli kontekstis. Lisaeelarvet on vaja kohe ja praegu. Juba 21. veebruaril saatis Keskerakond oma koalitsioonipartnerile kirja, millele ootame vastust tänaseni.

Aeg hakkab otsa saama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
2 aastat tagasi

Karilaid äkki valib ise relvad ka välja. Koos Ratasega muidugi.

uimane
2 aastat tagasi

Laanet -kaitseminister , anna kannatust ausalt ikka ,aga no Autorollotajast SULI ja VARGANÄGU rahandusminister – see ikka omaette tase juba ……..

kosmilise
2 aastat tagasi

kiirusega tõstavad seltsimehed oma palka, aga pensionärid peavad väärakalt surema, sest väärikalt suremiseks ei jätku pensist, On teada, et 1. aprillist on riigikogu esimehe Jüri Ratase ja peaministri Kaja Kallase palk 7303 eurot. Riigikogu aseesimehe, riigikogu komisjoni esimehe ja fraktsiooni esimehe ametipalk alates 1. aprillist on 6207 eurot (seni 5753 eurot). Riigikogu komisjoni aseesimeeste ja fraktsiooni aseesimeeste palk on 5477 eurot (seni 5076 eurot). Riigikogu liikme palk aga 4746 eurot (seni 4399 eurot).

En.
2 aastat tagasi

Karilaid on aferist! Kaua võib inimesi petta? Kas ta iga kord, kui Helmed juba üle aasta tagasi kaitsevõime kiiret tõstmist nõudsid, toetas neid Riigikogus oma häälega? Mitte kohe ei meenu. Sama lugu Isamaaga. Nüüd lastakse Seederil teleuudistes kõminal kaitsekulutuste tõstmist nõuda aga temagi istus põõsas, kui ekre õhutõrjest rääkis. Tulge eile meile! Taoliste libaisamaalaste tellitud Spitfire hävitajad jäid juba 1939-l aastal kätte saamata. Sõjaväelaod olid täis kasutut sineliriiet (kellegi äri eduks). PS. Lääne Elu toimetus võiks vahel ka Helmete ‘räuskamist’ avaldada. Kas nüüd on selge, miks nendepoolne otseütlemine ja isegi ärritumine on olnud paratamatu? Seni lausa kõigis punktides, mis viimastel… Loe rohkem »

Piiks =Piiks
2 aastat tagasi

Sõjalise eksperdina oled nörk. Jäta see ikkagi oma ala meestele. Muidugi pole sa oma kirjutises ka täitsa vale.Õhutörjet on töesti vaja.Nii lähi kui kaug.Selliseid mis lendaksid Moskvani ,Hiinani ,P,Koreani ja igaks juhuks Riiga.Ja paar tükki veel igaks juhuks.Ja Anke need KL ille.Venemaa juba aasta kümmneid ei karda meie Kaitseväge nii palju kui Eesti vabatahtlikku KL i!

Piiks =Piiks
2 aastat tagasi

Jaanus poiss! Oled sa Kaitseliidu liige?Kui jah, tubli poiss! Kui EI siis küsimus ,MIKS ei ole!Kaitseliitlane olla on Eestlase esimene samm et oled oma kodumaa ustav poeg.Oleksin president .Annaksin AU medali köigile KL liikmetele .Kes on vabatahtlikult astunud sinna ridadesse.Kas 10 aastat tagasi vöi 2 päeva tagasi!See otsus ja samm astuda KL ridadesse on juba kangelastegu!Ja väärib tunnustamist!See sama kui eriüksusesse astumise puhul.Meil ei hinnata eriti seda vapruse sammu.Aga peaks!

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Piiks =Piiks

Nagu teate, meeldib sellistele ekspertidele Väga ainult nõu anda ja sõjas peidavad nad end sõdurite selja taha ja ootavad mida teha?
Kui võidame-joosta esimestesse ridadesse, kui kaotame – haarake ettevalmistatud kohver ja jooksta, kui palju on jõudu Rootsi.

Seda et
2 aastat tagasi

Jaanus kõrini on sellest populismist. Vaata mis sul seal keskis toimub ja siis hakka eksperti mängima. Kas keegi on kuulnud sellelt sellilt sõja hukkamõistu, vene okupantide genotsiidi hukkamõistu jne. Alusta sellest Jaanus!

2. kodanik
2 aastat tagasi

Kaitseliit on organisatsiooni nimi ja kirjutatakse suure tähega. Teine märkus on see, et Keskerakond ei tohiks häbeneda oma valitsusse kuulumist. Vaadake peeglisse, kui miskit ei meeldi.

Silmakirjateener
2 aastat tagasi

See Karilaid on muutunud vastikuks oma regulaarseks muutunud tühjade hüüatustega. Püüab leida odavat populaarsust, samal ajal teades, et valetab.

kesik- oravate ori
2 aastat tagasi

Juba eelmise valitsuse ajal oli võimalus alustada ülivajaliku õhukaitse loomisega, aga siis naerdi EKRE välja koos oravate ja Isamaaga. Nüüd mängib messiast ja Eesti rahva päästjat.