Kruuse: sõda Ukrainas võib tõsta toiduhindu

BNS

Ukrainas toimuva sõja tõttu võivad toidukaupade hinnad tõusta. Foto: Arvo Tarmula

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et Venemaa sõjaline sissetung Ukrainasse ja järgnev kriis mõjutab põllumajandussisendeid ja tarneahelaid ning võib tõsta toiduhindu.

„Ennekõike see puudutab otseselt erinevaid põllumajandussisendeid. Ja see puudutab nii Eestit kui Euroopat. Ja selle logistiline ümberkorraldamine kindlasti võtab mingi aeg aega,“ ütles minister, toonitades, et see ei tähenda seda, et toit poelettidelt kaoks.

Loomakasvatus- ja eelkõige seakasvatussektor oli Kruuse sõnul tõusvate sisendhindade tõttu surve all juba enne, kuid pärast sõja algust lisandub kallinevale loomasöödale ka väetiste hinnatõus. „Tuleb tunnistada, et enamus väetisi imporditi Venemaalt, Valgevenest. Need riigid läbi erinevate tarneahelate kindlasti seda mõjutavad ja need hinnad on mitmekordistunud,“ nentis Kruuse.

Vastusena COVID-19, energia- ja nüüd sõjategevusele järgenud kriisidele on valitsuse rakendanud enam kui 300 miljoni euro vääertuses toetusmeetmeid, märkis minister. „Nüüd tuleb siia kindlasti veel juurde. Palju räägitaksegi praegu viimases, sõjakriisis kaitsepakettidest, aga Euroopa Liidu tasandil on mure ka põllumeestel,“ tõdes minister, lisades, et 20.–21. märtsil peaks Euroopa Komisjon esitlema Euroopa põllumajandusministritele 450 miljoni eurost kriisipaketti, mis on suunatud põllumajandusettevõtetele, kelle tegevust sõda on mõjutanud.

Peale Euroopa Liidu abimeetme avamist vaatab ka Eesti valitsus üle, kas ja mil määral on tarvis sellele lisa leida.

Siiski – sel kevadel on ettevõtjad oma põhitarned suures osas jõudnud ära teha ehk tänavuse kevadkülvi ja sügisese saagiga Kruuse sõnul üldiselt muret ei ole. „Üksikutel ettevõtetjatel, sõltuvalt lepingutest või tarneahelatest, võib väikesel määral probleeme tulla,“ lisas ta. Pigem väljendub mõju tema sõnul toiduhindade mõningases tõusus.

Eesti on samas põhitoiduainete isevarustusega heas seisus. See puudutab nii teravilja, mille osas Eestis tootmine ületab tarbimist, kui ka veiseliha ja kala, tõi Kruuse välja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
KodanikS
2 aastat tagasi

Inimesed on ikka täitsa soojad peast. Kaubamajas jälle soola lett tühi. Suhkrut ostetakse ka kokku. Milleks ometi? Osad kardavad, et sõda tuleb meile ja varutakse kõike. Poes ostad mingit asja paar pakki rohkem ja mõni juba kommenteerib, et kas see saab ka otsa. Kurat tulge mõistusele. Kui ma käin maalt linna poodi, siis loogiline, et ma võtan piima või vorsti nii palju, et nädala hakkama saan.

nendes
2 aastat tagasi

tuultes on erakorraline pensioni tõus ca 200 eurot kuus koheselt hädavajalik, viivitamine on kuritegelik oma rahva saatuse suhtes, keda on aastaid petetud lubadustega 5 rikkama riigi hulka ja väärikalt vananeda, riigina elame euroliidu annetustest, oma majandus ja tööstus on lastud allavett minna

Pook
2 aastat tagasi
Reply to  nendes

Heh , ise ju valisite need sulid eesotsas Ansipiga ja Co , nüüd vingute siis ……

filosoof
2 aastat tagasi

kremli sõjardeid ootab põrgu!
viies kolonn saata venemaale!

Uimane
2 aastat tagasi
Reply to  filosoof

Mida sa kiunud

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Pole väga ammu meediast enam uudist kuulnud, et Eesti vähekindlustatud inimestele (lastega suurpered, pensionärid, vähenenud töövõimega inimesed) mingeid abipakette tehtud on. Prooviks ikka selles möllus oma inimeste peale ka rohkem mõelda! Kõik kallineb ühel või teisel põhjusel aga inimesi, kellel on kuu sissetulekuks 300 eur või isegi vähem, on meie seas palju. Kas nemad ei vajaks abi selle asemel et riik lahkekäeliselt kõike siia-sinna laiali jaotab?

ermannike
2 aastat tagasi

tõstis toidu hinda väidetavalt ukraina heaks annetuste kogumise põhjendusel

Eesti NSV
2 aastat tagasi

Kallase ebaseaduslik valitsus saab nüüd kõik hinnatõusud ajada sõja kaela.

Usk
2 aastat tagasi

Meil siin pommid majadesse ei saja ja inimesed ei hukku. Selle nimel, et metslast pitsitada, elame hinnatõusu ka üle.

käbi
2 aastat tagasi
Reply to  Usk

Lääne maailm peaks Putja kohtu ette tirijale mõned miljonid ja uue nimega passi lubama, saaks ehk raisa kätte.
Kahju, et meil K.Kallasel ei ole aega sisuliste ja vajalike asjadega tegeleda (näiteks sõjapõgenike vastuvõtmise üleriigilise koordineerimisega), selle asemel tegeleb selfide tegemise (ohh kelle kõigi kõrval saab praegu poseerida) ja signaalide otsimisega 🙁

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Hinnatõus on spekulantidele hea uudis-bensiini ja kõige muu hinnad tõusevad lihtsalt ilma selgitamata.
Aga kuna koroonaviirus. Aga ei, sest juba on sõda!Ja lõppu pole näha.
Lääs maksab Venemaale gaasi eest 1 miljard dollarit päevas ja Venemaa kulutab sõjale 20 miljardit RUBLA päevas – 5 korda vähem. Poliitikute jaoks on veelgi suurem rõõm-nad tantsivad nii, et kaotavad kingad.
Olgu, ma lähen ostan soola ja tikke

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Lääne allikate väitel maksab sõdimise üks päev Venemaale 20-25 mld USD!
Võib-olla on arvutustega veidi üle pakutud, võib-olla mitte, kui kindlasti ei ole päeva hind Venemaale 20 mld RUBLA (140 milj €).

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Vahe tuleb sellest, et putinoidid ei pea lihtsa venelase elu millekski!