Hannes Rumm: mida on Putin kümne päevaga saavutanud?

Hannes Rumm

Suurima sõja algusest Euroopas pärast 1945. aastat on tänaseks möödunud kümme päeva ja selle esimesed tulemused on selged.

Sissejuhatuseks taustast. Venemaa president Vladimir Putin alustas sõda selleks, et minna ajalukku NSV Liidu suuruse hiigelriigi taastajana. Ta soovib relva jõul taas kokku liita Venemaa, Ukraina ja Valgevene. 9 miljoni elanikuga Valgevene pani ta juba taskusse ja kui tal õnnestub okupeerida 44 miljoni elanikuga Ukraina, siis ei jää Moldova, Gruusia ja teiste endiste liiduvabariikide iseseisvusest sisuliselt enam midagi alles.

Ent nüüd sõja esimestest tulemustest. Esimene ja meile seni kõige olulisem on Balti riikide oluliselt tugevam sõjaline ja poliitiline toetamine NATO liitlaste poolt. Seni võis piirduda lihtsalt väitega, et  Balti riigid on NATO liikmed ning meid kaitseb automaatselt selle tuumavihmavari. Enam selle käibetõe kordamisega piirduda ei saa, sest kõik lääne liidrid on aru saanud Putini soovist hävitada lisaks Ukraina riigile ka NATO usaldusväärsus. Teha saab ta seda just Balti riikide ja Poola ähvardamisega.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anaalühiskonna taandareng on ilmne
2 aastat tagasi

Putin teeb mis tahab, sest Lääs on moraalsest degradeerunud. Ainuüksi selle sõjakurjategija nime mainimine- rääkimata tuumasõjaga ähvardamisest, paneb lääne pehmod püksi laskma. D.Trump oleks teine tera, aga võltsitud valimistega said liberaalid pukki panna oma hädise topise – ja Putin naerab.

krõmpsluu
2 aastat tagasi

Kuluski kõigest 10 päeva,et teha Ukrainale ja ülejäänud maailmale selgeks,et Euro Liit ja Dzo Pider on kokku ämbritäis kaameli ila.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  krõmpsluu

Nii on, kuid kahjuks ei ole meil ka paremaid sõpru kusagilt võtta.

diktaator
2 aastat tagasi

lilliputi käed värisevad